Cum a dizolvat One United Properties asociația care i-a contestat autorizațiile de construire

Data:

spot_img

Cum a dizolvat One United Properties asociația „Miliția Spirituală”, care i-a contestat autorizațiile de construire pentru mai multe blocuri ce depășeau media de înălțime a zonei Floreasca: i s-au impus cheltuieli de judecată uriașe, pe care organizația nu a putut să le plătească.

Asociația Salvați Bucureștiul desființată tot de One United Properties

Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties, filială a grupului One United Properties, a obținut în instanță dizolvarea Asociației „Salvați Bucureștiul”. Decizia aparține Judecătoriei Sectorului 5, nu este definitivă, iar deocamdată nu se cunosc public motivele pentru care s-a luat această măsură, a relatat Hotnews.

Dar acesta nu este primul caz în care puternicul dezvoltator imobiliar a reușit desființarea unei asociații care a încercat să-i oprească șantierele.

Prima „victimă” a One Mircea Eliade Properties a fost asociația „Miliția Spirituală”, care a fost chemată în judecată de către companie și obligată să achite cheltuieli de judecată de 145.329,24 lei. Pentru că nu a putut plăti, a fost desființată în 2022.

De fapt, Asociația „Salvați Bucureștiul” a ajuns la rândul său să fie desființată, pentru că a intervenit în procese, pentru a sprijini „Miliția Spirituală”, fiind obligată la cheltuieli de judecată consistente. La fel și Asociația „SOS Orașul”. În total, celor trei organizații li s-a cerut să plătească cheltuieli de judecată de aproape 60.000 de euro.

Citește și: Asociația Salvați Bucureștiul desființată la solicitarea unui dezvoltator imobiliar

Cum a dizolvat One United Properties asociația „Miliția Spirituală”

Mihail Bumbeș, activist civic și președintele „Miliției Spirituale”, a explicat pentru PRESShub că toată povestea a început în 2017, când dezvoltatorul imobiliar a obținut autorizație de construcție pentru mai multe blocuri care depășeau media de înălțime a zonei Floreasca, din București.

„În 2017, Grupul Civic Floreasca a inițiat un apel public la care s-au asociat două asociații de proprietari din zonă, plus asociația din Aviației (alt cartier al Capitalei – n.r.), pentru a contesta acest proiect imobiliar de la Floreasca, colț cu Mircea Eliade.

Dacă dați pe Google Maps, o să vedeți niște blocuri monolit, foarte urâte, cel puțin în opinia mea, foarte înalte, cu mult peste media de înălțime a zonei.

Clubul Civic Floreasca era doar un grup informal și nu putea contesta juridic acest proiect imobiliar. Avea nevoie de o interfață, cineva să-i ajute pe membri să poată acționa în instanță. Atunci am venit noi, a 5-a roată la căruță în această poveste, din dorința de a sprijini Grupul Civic Floreasca”, a povestit Mihail Bumbeș.

Cei care s-au pus în calea dezvoltatorului imobiliar, descurajați prin presă

Mihail Bumbeș a povestit că a urmat o avalanșă de articole pe mai multe site-uri de presă, care avea ca scop descurajarea celor care au pornit demersul împotriva One United Properties. Campania de presă a avut succes.

„După o serie de articole extrem de dure, negative, mizerabile, la adresa organizațiilor care contestau proiectul, celelalte trei s-au retras, s-au speriat, au zis că vor fi desființate, că vor avea cheltuieli foarte mari de plătit. Adică exact până la urmă ceea ce au și făcut cu noi.

Noi am rămas în această poveste, pentru că grupul Floreasca a zis că ar vrea să continue. Atunci am zis ok, asta e, până la urmă asta este menirea organizației noastre. De asta ne-am și înființat. Așa că n-am dat niciun centimetru înapoi din această poveste”.

Activistul a explicat pentru PRESShub că întreaga parte financiară a demersului juridic împotriva dezvoltatorului imobiliar era susținută de Grupul Civic Floreasca, din banii căruia erau plătiți avocații.

Deși celelalte trei asociații s-au retras din acest proces juridic, în spirjinul Miliției Spirituale au venit Asociația „Salvați Bucureștiul” (desființată prin decizia de joi) și Asociația „SOS Orașul” (de asemenea, desființată în instanță între timp).

„Grupul Civic Floreasca, adică locuitorii cartierului Floreasca, erau cei care strângeau bani. Ei plăteau avocații, adică noi practic eram doar o interfață în acest proces. Ei strângeau banii, făceau donații către organizația noastră și noi plăteam avocații.

Într-o primă fază, s-a renunțat la avocații cu care am început, pentru că li s-a părut celor de la Grupul Floreasca că mai degrabă fac jocurile dezvoltatorului.

Am pierdut un prim proces. Au fost trei procese pe care le-am avut cu One United Properties. După ce acele trei organizații au renunțat în 2018 la proces, alături de noi a intrat și Asociația Salvați Bucureștiul și Asociația SOS Orașul ca să ne sprijine”.

Citește și: Un fost judecător, pe lista ofițerilor de Securitate care au primit arme și muniție în decembrie 89 la Timișoara

Primele cheltuieli de judecată, de 5.000 de euro, executate silit

Mihail Bumbeș a relatat că după ce au pierdut primul proces, au fost nevoite să plătească cheltuieli de judecată de 5.000 de euro.

„Primul proces l-am pierdut și la recurs. Rămăsesem singur. Am plătit daune de 5.000 euro, ne-au executat silit și ne-au luat 5.000 euro din cont”.

În urma următoarelor două procese pierdute, asociațiile au fost puse să plătească în total aproape 60.000 de euro.

„Am pierdut și celelalte două procese, erau cele în care erau implicate și Salvați Bucureștiul, și SOS Orașul. Am pierdut și la recurs și pe fond, iar cheltuielile de judecată stabilite de judecător au fost în total de aproape 60.000 euro”, a declarat Mihail Bumbeș, pentru PRESShub.

Cum a dizolvat One United Properties și asociația „Salvați Bucureștiul”

Însă pentru că niciuna dintre aceste organizații nu dispuneau de sumele uriașe de bani, cei de la One United Properties au cerut desființarea asociațiilor.

„Sumele acestea se plătesc în solidar. Adică dacă tu nu ai niciun leu, se îndreaptă către celelalte organizații, să recupereze absolut toată suma. Au recuperat doar vreo 3.500 de de lei, de la Salvați Bucureștiul. Drept urmare s-au îndreptat pentru dizolvarea organizațiilor”.

Mihail Bumbeș spune că sunt foarte puține asociații în România care să dispună de sume de bani atât de însemnate. Astfel, dezvoltatorul imobiliar s-a folosit de această situație pentru a-și atinge un alt scop și anume ca Miliția Spirituală și celelalte organizații să nu mai poată contesta alte proiecte imobiliare.

„Pur și simplu nu aveam de unde să plătim sumele astea astronomice pentru o organizație civică.

Atunci scopul lor, pe care l-au și pronunțat, adică s-au și exprimat când au cerut dizolvarea noastră, a fost acela ca pe viitor să nu mai putem contesta alte proiecte imobiliare.

Miza, așadar, a fost reducerea la tăcere a acestor trei organizații, dar și o lecție pentru altele care ar încerca să se ridice împotriva colosului imobiliar.

Dacă voiau cu adevărat să-și recupereze banii, ne lăsau să existăm și atunci când ne intrau bani din donații sau dintr-un proiect, instant fiind executa silit, banii ăia se duceau către One Properties”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Becali se dezice de Călin Georgescu: „Cum să îmi iei mie averea să o dai la popor?”

Becali se dezice de Călin Georgescu: „Cum să îmi...

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite: „Epoca de aur a Americii începe acum”

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor...