Cum a făcut bani mercenarul Horațiu Potra în Congo: ”Mi-am dat seama că nu era bine organizat, așa că am cerut să plec acasă” | Investigație The Guardian

Data:

O investigație privind utilizarea de către Republicii Congo a sute de luptători români angajați dezvăluie modul în care o operațiune dezorganizată cu recruți neantrenați a devenit un „circ” mortal, dezvăluie o investigație publicată de The Guardian, preluată de G4Media.

În ianuarie, după ce asediul de doi ani al orașului congolez Goma s-a încheiat cu victoria rebelilor M23 și a trupelor rwandeze, un grup flancat de aproape 300 de mercenari albi au fost aliniați pentru a-și vedea înfrângerea umilitoare televizată.

„Nu trebuie să glumiți cu noi”, a lătrat Willy Ngoma, purtătorul de cuvânt militar al M23, la un bărbat căruia îi ordonase să stea la pământ cu mâinile împreunate după cap.

Cu o zi înainte, pe 28 ianuarie, miliția M23 și soldații rwandezi au capturat împreună cel mai mare oraș din estul Congo. A fost o înfrângere spectaculoasă, nu doar pentru forțele congoleze, ci și pentru europenii despre care guvernul sperase că vor proteja Goma.

Liderii congolezi au o istorie de angajare a mercenarilor albi. Aceștia au condus campanii infame împotriva rebelilor în anii tulburi de după independența față de Belgia în 1960. Fostul dictator congolez Mobutu Sese Seko a angajat, de asemenea, mercenari din fosta Iugoslavie pe măsură ce regimul său se prăbușea în anii 1990.

La sfârșitul anului 2022, cu M23 în jurul orașului Goma, guvernul congolez a angajat două firme militare private. Una, numită Agemira, a fost formată din aproximativ 40 de foști membri ai personalului de securitate francez care au furnizat informații și sprijin logistic armatei congoleze.

Cea mai mare parte a mercenarilor provenea de la o a doua firmă condusă de Horațiu Potra, un transilvănean și fost legionar francez, cunoscut pentru asigurarea securității politicienilor și a siturilor miniere din Africa. La apogeul lor, oamenii lui Potra din Congo, care erau predominant români, erau în număr de aproximativ 1 000. În cercurile de securitate, aceștia erau cunoscuți sub numele de „Romeii”.

Citește articolul integral în G4Media

Citește și: BEC va sesiza organele de urmărire penală și CNA, în urma amenințărilor primite de membrii săi pe rețele de socializare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Vladimir Putin ordonă un armistițiu de Paște. Rusia oprește temporar acțiunile militare

Federația Rusă oprește toate acțiunile militare de vineri, 19...

AKTUAL24 | Familiile ofițerilor ruși, evacuate din Crimeea. Se intensifică măsurile de securitate în Sevastopol

În ultimele zile, familiile ofițerilor superiori ai Flotei ruse...

„Legea Nordis”, aprobată în Senat, nu ar evita „Țeapa Nordis”

Senatul României a aprobat, pe 14 aprilie, așa-numita „Lege...