Cum a fost transformat un monument istoric într-un bloc. Dezvoltatorul imobiliar a câștigat controversatul proces | Ziarul de Iași

Data:

Cum a fost transformat un monument istoric într-un bloc. Dezvoltatorul imobiliar a câștigat controversatul proces.

Vecinii investitorului imobiliar Costel Bolobiță nu aveau niciun motiv să se supere că de sub fereastra casei le-a răsărit un bloc.

Aceasta a fost concluzia pe care s-a fundamentat decizia magistraților Curții de Apel de a admite recursul investitorului împotriva sentinței Tribunalului prin care autorizația de construire îi era desființată.

În esență, a fost vorba de o chichiță juridică. Argumentele aduse de reclamanți în primă instanță au fost respinse, dar din cercetarea judecătorească a Tribunalului rezultaseră alte motive de anulare a autorizației.

Casa Pogonat era monument istoric

Curtea de Apel a decis însă că Tribunalul își depășise limitele învestirii, judecând mai mult decât i se ceruse.

Scandalul de pe strada Octav Botez a izbucnit la scurt timp după ce investitorul a cumpărat, în 2014, casa Pogonat pe care a demolat-o, pentru a începe construirea în locul ei a unui bloc de două etaje.

Citește și: Ce ascunde Planul Simion cu locuințe de 35.000 de euro

Vecinii au contestat în instanță autorizația de construire obținută de Bolobiță, invocând faptul că aceasta ar fi fost obținută fraudulos.

Casa Pogonat era monument istoric, deci nu putea fi demolată decât după parcurgerea unei proceduri laborioase de declasare.

Bolobiță a menționat în acte o altă adresă

Avizul Direcției Județene pentru Cultură, necesar demolării, ar fi fost obținut de Bolobiță, după ce acesta menționase în acte o altă adresă. Subit, casa vecinilor devenise monument istoric, iar casa Pogonat, una oarecare, ce putea fi demolată.

În plus, vecinii nu fuseseră informați de intențiile lui Bolobiță. Acordul depus la dosarul de autorizare a construcției fusese semnat în fals, la o dată la care vecinii nici măcar nu se aflau în țară.

Citește și: Elena Lasconi este candidatul USR pentru alegerile prezidențiale | VIDEO

Blocul era construit la nici șase metri de casa reclamanților, copacii din zonă fuseseră defrișați, noul bloc urma să aibă un garaj pentru 18 mașini care ar fi afectat fluența circulației și ar fi poluat sonor și chimic zona. Blocul în sine ar fi umbrit locuința reclamanților.

Ca urmare a acestora, și valoarea proprietății reclamanților ar fi scăzut, ceea ce reprezenta o afectare directă a intereselor lor.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la Evaluarea Națională | Express de Banat

Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la...

A început Festivalul „Căluşul Românesc” | Reporter24

A început Festivalul „Căluşul Românesc”, ediția cu numărul 24....

Terminalul T4 al Aeroportului Iași are spațiile comerciale goale. Care este motivul | Ziarul de Iași

Terminalul T4 al Aeroportului Iași are spațiile comerciale goale....