Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a unui teren cu importanță strategică din arhipelagul arctic Svalbard.
Guvernul norvegian a anulat luni un plan de vânzare a ultimului teren privat din arhipelagul arctic strategic Svalbard pentru a preveni achiziționarea acestuia de către China, transmite France Presse.
Terenul, cunoscut drept Sore Fagerfjord, aflat în sud-vestul Svalbard, are 60 de kilometri pătrați de munți, câmpii și un ghețar. Acesta era scos la vânzare pentru 300 de milioane de euro.
Un punct important din punct de vedere geopolitic și economic
Arhipelagul este situat la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, într-o regiune arctică care a devenit un punct fierbinte din punct de vedere geopolitic și economic, pe măsură ce gheața se topește și relațiile dintre Rusia și Occident devin din ce în ce mai glaciale.
Svalbard este guvernată de un cadru juridic neobișnuit care permite entităților străine să se instaleze în regiune.
Un tratat semnat în 1920 recunoaște suveranitatea norvegiană asupra teritoriului, dar acordă și cetățenilor puterilor semnatare – printre care se numără Rusia și China – aceleași drepturi de a exploata resursele minerale.
Norvegia nu vrea ca proprietatea să cadă în mâini străine
Rusia, de exemplu, a menținut timp de decenii o comunitate minieră de cărbune în Svalbard, prin intermediul companiei de stat Trust Arktikugol.
Cu toate acestea, Norvegia, dornică să își protejeze suveranitatea, nu ar vedea cu ochi buni ca proprietatea să cadă în mâini străine, iar guvernul a declarat luni că o potențială vânzare va necesita aprobarea statului în temeiul legislației privind securitatea națională.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / htearse)