Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a unui teren cu importanță strategică | Aktual24

Data:

spot_img

Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a unui teren cu importanță strategică din arhipelagul arctic Svalbard.

Guvernul norvegian a anulat luni un plan de vânzare a ultimului teren privat din arhipelagul arctic strategic Svalbard pentru a preveni achiziționarea acestuia de către China, transmite France Presse.

Terenul, cunoscut drept Sore Fagerfjord, aflat în sud-vestul Svalbard, are 60 de kilometri pătrați de munți, câmpii și un ghețar. Acesta era scos la vânzare pentru 300 de milioane de euro.

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”

Un punct important din punct de vedere geopolitic și economic

Arhipelagul este situat la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, într-o regiune arctică care a devenit un punct fierbinte din punct de vedere geopolitic și economic, pe măsură ce gheața se topește și relațiile dintre Rusia și Occident devin din ce în ce mai glaciale.

Svalbard este guvernată de un cadru juridic neobișnuit care permite entităților străine să se instaleze în regiune.

Un tratat semnat în 1920 recunoaște suveranitatea norvegiană asupra teritoriului, dar acordă și cetățenilor puterilor semnatare – printre care se numără Rusia și China – aceleași drepturi de a exploata resursele minerale.

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

Norvegia nu vrea ca proprietatea să cadă în mâini străine

Rusia, de exemplu, a menținut timp de decenii o comunitate minieră de cărbune în Svalbard, prin intermediul companiei de stat Trust Arktikugol.

Citește și: Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane. Raport al Departamentului de Stat al SUA

Cu toate acestea, Norvegia, dornică să își protejeze suveranitatea, nu ar vedea cu ochi buni ca proprietatea să cadă în mâini străine, iar guvernul a declarat luni că o potențială vânzare va necesita aprobarea statului în temeiul legislației privind securitatea națională.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / htearse)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...