De la istorie știm că România Mare s-a sfârșit în vara lui 1940, când o conjunctură externă nefastă a dus, în doar trei luni, la pierderea a circa o treime din teritoriul țării. Ceea ce se relatează mai puțin este că procesul de prăbușire a României Mari s-a declanșat cu mult mai devreme și a avut cauze interne, soarta jucând un rol major în această poveste.
Moartea Regelui Ferdinand, la 28 iulie 1927, urmată la doar câteva luni distanță de cea a principalului lider politic Ion I. C. Brătianu, apoi – în decembrie 1930 – decesul fratelui acestuia, Vintilă Brătianu, a decapitat fulgerător o țară, dându-le ocazia unor aventurieri și politicieni de mâna a două să preia puterea.
Mecanismele constituționale pregătite pentru a asigura succesiunea și păstrarea instituțiilor democratice s-au gripat brusc, odată cu moartea regelui și a prim-ministrului, și au putut fi scurtcircuitate din cauza arhitecturii de putere specifice a statului român.
România era, în primele decenii ale secolului trecut, o democrație dirijată. În realitate, puterea era concentrată în mâinile unei elite foarte restrânse. Regele avea prerogative foarte importante, iar scena politică era dominată fără drept de apel de liberali. În vârful lanțului trofic al puterii stătea Ionel Brătianu, liderul cu o putere uriașă, care făcea și desfăcea inclusiv atunci când, ocazional și din calcule strategice, îi mai lasă și pe alții să preia șefia guvernului.
Cum a fost zguduită Româna Mare
Regele Ferdinand, socotit de contemporani un om slab, dar a cărui corectitudine și loialitate față de țară nu poate fi pusă de nimeni la îndoială, a murit rapid, la nici 62 de ani, într-o conjunctură vulnerabilă pentru dinastie și înainte de a apuca să-și consolideze succesiunea. Doar patru luni mai târziu, dispărea fulgerător și omul care a făcut efectiv România Mare, premierul liberal Ionel Brătianu, la 63 de ani.#
Vidul de putere creat brusc a fost speculat de național-țărăniști, de prințul renegat Carol Caraiman și de veleitari care simțiseră brusc oportunitatea ivița. În următorii trei ani, România a fost zguduită de lovituri de stat eșuate, recesiune, mișcări violente și uneltiri.
Articolul integral, Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!