Cum a încercat Secția Specială să o acuze pe șefa Freedom House România de șantaj și legături cu Soros

Data:

spot_img

O procuroare din fosta Secție Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut în 2019 interceptarea directoarei Freedom House România, Cristina Guseth, și a procuroarei care-l ancheta pe Liviu Drangea, Alexandra Lăncrănjan, pe motiv că cele două s-au opus formei în care fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a gândit „ghidul de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media, scrie G4Media.

Acest ghid, care a intrat în cele din urmă în vigoare, a diminuat transparența din sistemul de justiție și a blocat accesul presei la informații relevante.

La momentul respectiv, Cristina Guseth, ca șefă a Freedom House România, ONG ce are ca scopuri declarate apărarea statului de drept, a democrației și a presei, a considerat că ghidul gândit de judecătoarea Lia Savonea va afecta tocmai valorile democratice pe care ar trebui să le respecte inclusiv sistemul de justiție.

Citește și: Cum se politizează o companie de stat. Un studiu de caz

Glume despre legăturile cu Soroș, tratate ca probe

În acest context, procuroarea fostei Secții Speciale, Zarafina Puiu, a solicitat pe 11 iunie 2019 mandat de supraveghere tehnică pentru Cristina Guseth și Alexandra Lăncrănjan, președinte al Asociației Liderjust, membru al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP). Solicitarea reiese din dosarul foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean, anchetați la rândul lor de SIIJ.

Procuroarele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Zarafina Puiu și Adina Florea, instrumentau dosarul celor doi foști procurori DNA. Acum, cele două procuroare SIIJ sunt pensionare.

Pe 31 mai 2019 însă, procuroarele Secției Speciale au obținut un mandat de supraveghere tehnică pentru foștii procurori DNA Man și Ardelean de la judecătoarea Înaltei Curți, Simona Neniță (soția avocatului Mihai Dinu, apărător al fostului senator PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu, acum pensionară și ea).

Așa au reușit procuroarele SIIJ să intercepteze convorbiri telefonice din 5 iunie 2019 dintre procurorul Cristian Ardelean și șefa ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth. Procurorul orădean venise la București și se pregătea să iasă la o terasă cu Cristina Guseth și mai mulți jurnaliști.

În convorbirile telefonice, Cristina Guseth îi explică procurorului Ardelean (membru și el al Asociației de procurori AMASP) că șefa CSM Lia Savonea a pus în dezbatere publică noul ”ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media”, iar acest ghid era restrictiv pentru presă.

Continuarea în G4Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related