Cum a intrat politica la Iaşi în zodia penală. Nici un lider nu a scăpat!

Data:

Tot mai mulţi ieşeni de rând recunosc că au fost adesea întrebaţi de cunoscuţi din ţară: ce se întâmplă acolo la voi la Iaşi în politică; mereu aveţi cercetaţi sau arestaţi de DNA? Într-adevăr, nu trebuie să fii un mare analist să constanţi că politica ieşeană a intrat, de mai mulţi ani, în „zodia penală”.

Totul pare să fi început cu dosarul şi arestarea lui Relu Fenechiu. Au urmat Gh. Nichita, Cristian Adomniţei, iar ultimii pe lista celor cercetaţi penal sunt Mihai Chirica, Maricel Popa sau, cel mai recent, Costel Alexe. Toţi lideri politici locali, la care se adaugă foşti miniştri precum Tudor Chiuariu sau Constantin Niţă. Are vreo legătură cu faptul că anii în care politica ieşeană era condusă de universitari – Ion Solcanu (PSD), Dumitru Oprea (PNL), Vasile Lupu (PNŢcd), Anghel Stanciu (PRM) – au fost şi ani în care penalul nu părea a se intersecta la Iaşi cu partidele? Sunt alte cauze? Cum a intrat politica ieşeană în „zodia penalului” odată cu mazilirea liderului PNL, fost rector, de către un organizator de discoteci, sau cu pensionarea universitarului din fruntea PSD de către un subinginer ambiţios? „Ziarul de Iaşi” a abordat această inedită şi incitantă temă cu patru cunoscuţi analişti locali. Care sunt concluziile acestora?

Reprezentanţi de frunte ai noii generaţii de politicieni locali au picat cu brio testul integrităţii. În urmă cu aproape două decenii, a început o perioadă de tranziţie în politica locală: „lupii tineri” au început asaltul, iar politicieni din garda veche, precum Ion Solcanu, Vasile Lupu, Mihai Dorin, Anghel Stanciu, Traian Dobre, Paul Neamţu, Vasile Mocanu, Mihai Baciu, Dan Cârlan sau Constantin Simirad, într-un fel chiar fostul rector Dumitru Oprea, majoritar oameni provenind din zona universitară, au părăsit, încet-încet, prim-planul scenei politice ieşene. Schimbarea a devenit vizibilă în special după anul 2005, la 15 ani de la Revoluţie: noi centre de putere au apărut în partidele locale, poli de influenţă de sub autoritatea unor persoane care aveau să domine scena politică în următorii ani.

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

Oana Babagianu, consilier superior la Ministerul Cercetării, Inovării și...

Lui ÎPS Teodosie i-a fost tăiat microfonul de Ziua Marinei, pentru a-i scurta slujba

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Ziua Marinei a...

România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate

Cine să viziteze România și de ce? Fără o...

Șeful de la Investiții a fost dat afară și scos din echipa de fotbal a primarului din Iași

Primarul a găsit vinovatul pentru întârzierile la marile investiții...