Cum a rămas Curtea de Apel Craiova fără „moștenitori”, după promovarea judecătorului Glugă la instanța supremă

Data:

spot_img

Cum a rămas Curtea de Apel Craiova fără „moștenitori”, după ce judecătorul Adrian Glugă, președintele acesteia a promovat recent la instanța supremă.

Înainte de a pleca la București, magistratul a dorit să-și lase un înlocuitor, pe care l-a mutat din Capitală la Craiova. Surpriză, colegii lui Glugă nu au fost de acord cu propunerea șefului.

O mutare ciudată

Pe 27 iunie 2023, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) avea pe ordinea de zi solicitarea președintelui Curții de Apel Craiova, Adrian Glugă, de delegare în funcția de judecător la Curtea de Apel Craiova a Gretei Rodica Chiurtu, judecător la Curtea de Apel București.

Propunerea era una cel puțin ciudată, având în vedere că Chiurtu are domiciliul și familia în Capitală.

Motivul invocat a fost „numărul posturilor vacante raportat la volumul de activitate”. La momentul respectiv, judecătoarea Chiurtu și-a dat acordul pentru a pleca la Craiova, fiind obținută și aprobarea din partea conducerii Curții de Apel București pentru acest lucru.

Citește și: Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici. Ideea a fost respinsă în România

Acordul CSM

În vara anului trecut, încărcătura de dosare la Curtea de Apel București era de 336 de dosare/judecător în timp ce la Craiova era de 195 de dosare/judecător.

Cu toate acestea, judecătorii din CSM, sub semnătură fostului șef al Consiliului, Daniel Gradinaru, și-au dat acordul în vederea delegării judecătoarei de la București la Craiova.

Au motivat acest lucru prin faptul că „o eventuală delegare a doamnei judecător Chiurtu (…) ar determina o echilibrare a volumului de activitate a acestei secții, cu consecințe pozitive atât asupra climatului profesional cât și asupra calității și celerității actului de justiție”. Chiurtu urma să fie delegată începând cu data de 1 septembrie, lucru care s-a și întâmplat.

În urmă cu o săptămână, Glugă a fost anunțat de CSM că a promovat la instanța supremă în urma unui interviu în fața judecătorilor din Consiliu. Ar trebui să înceapă judecata la instanța supremă din 15 aprilie.

Cum a rămas Curtea de Apel Craiova fără „moștenitori”. Propunerea lui Glugă

În urmă cu două zile, același Glugă o propunea pe fosta colegă de procuratură Greta Rodica Chiurtu ca președinte al Curții de Apel Craiova, cu delegare.

Altfel spus, o lasa în locul lui. Surpriza a venit joi când, Colegiul de conducere al CA Craiova, a respins propunerea lui Glugă. Au fost 5 voturi pentru și 5 împotrivă, insuficient pentru ca preferata șefului să fie „unsă” președinte de Curte de Apel.

Potrivit unor surse judiciare, Colegiul de Conducere va fi convocat, din nou, pe 9 aprilie, când Glugă va veni cu o nouă propunere de șef de instanță.

Cine judecă la ÎCCJ

Despre Adrian Glugă Rise Project a scris că are legături cu interlopii din Craiova. Pe 6 noiembrie 2023, Glugă a cumpărat un apartament într-o zonă bună a Craiovei de la un membru al grupării „Frăția”.

Numele fostului procuror șef al DIICOT Craiova, Adrian Glugă, apare într-o declarație de inculpat a fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. „În primăvara anului 2013, ministrul Justiției a înaintat către CSM propunerea pentru desemnarea mea în calitate de procuror șef al DIICOT.

Până la susținerea interviului și numirea mea în funcție am avut mai multe discuții informale cu angajați ai SRI-ului care mi-au sugerat să nu accept această propunere întrucât atitudinea mea precum și existența mea ca secretar de stat nu sunt corespunzătoare funcției de procuror șef al unei structuri specializate de parchet și mi-au solicitat ca persoana care fusese propusă pentru funcția de adjunct, respectiv doamna Hosu, să fie propusă pentru a conduce DIICOT-ul urmând să-l aibă ca adjunct pe fostul procuror șef Codruț Olaru, iar eu să accept funcția de procuror adjunct al procurorului general al României cu care fusese propus Codruț Olaru.

Precizez că procurorul despre care știau cei din SRI că urmează să fie propus de ministerul Justiției pentru funcția de șef al DIICOT-ului, am înțeles că își închiriase deja locuință în București.

Acesta era de la nivelul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, respectiv dl procuror Adrian Glugă”, se arată în declarația lui Bica.

Citește și: Listele uriașe de semnături pentru candidați, un obstacol anti-democratic. Țările UE au praguri simbolice

Traseu profesional de invidiat

Adrian Glugă a ajuns președinte al Curții de Apel Craiova cu doar cinci ani vechime în funcția de judecător, instanța fiind a doua cea mai mare Curte de Apel din țară.

În 2022, Glugă a primit un salariu de 226.000 de lei de la Curtea de Apel Craiova, 49.000 de lei drepturi salariale restante, 10.000 de lei drepturi salariale restante de la Tribunalul Mehedinți, 47.000 de lei drepturi restante de pe vremea când activa la DIICOT Craiova, 23.000 de lei de la CSM.

Fiica sa, Adriana Glugă, a fost angajată ca „ajutor de judecător” pentru care a primit 73.000 de lei în 2022.

Tot atunci, Glugă a încercat, fără succes, să devină membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

De pe 15 aprilie va judeca cele mai importante dosare penale la instanța supremă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...