Cum a reușit președintele Tatarstanului, alungat din Moldova, să survoleze spațiul aerian românesc

Data:

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu zborul președintele Republicii Tatarstan (Rusia) în spațiul aerian românesc, care a avut destinație finală Republica Moldova. Rustam Minnihanov a fost alungat pe 17 aprilie de la Chișinău. Premierul Dorin Recean s-a opus intrării acestuia pe teritoriul moldovean, întrucât este un susținător al regimului Putin.

Pe lista neagră în SUA

Rustam Minnihanov și soția sa sunt incluși pe lista sancțiunilor americane, întrucât aceasta deține funcția de președinte al Consiliului de administrație al companiei Tupolev Public Joint Stock Company, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ale Rusiei.

Deși companiile aeriene care vin din Rusia au interdicție de a zbura în spațiul aerian al UE, potrivit informațiilor PRESShub, Minnihanov a zburat până în Turcia cu avionul privat pe care îl folosește de obicei, iar de acolo a închiriat un avion privat turcesc până la Chișinău.

A evitat astfel interdicțiile de zbor în spațiul aerian românesc pentru aeronavele rusești.

Nici Ministerul Apărării Naționale nu a monitorizat deplasarea lui Rustam Minnihanov, deocarece MApN are atribuții de autorizare în spațiul românesc NATO numai pentru zborurilor de stat, iar deplasările avioanelor private sunt monitorizate de Autoritatea Aeronatică Civilă.

YouTube video
Avionul privat cu care zboară de obicei Rustam Minnihanov

Nu putea ocoli România

Cert este că, având în vedere că spațiul aerian al Ucrainei este închis din februarie 2022, singura rută posibilă a lui Minnihanov până la Chișinău a fost spațiul aerian românesc.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că la nivelul instituției nu a fost recepționată nicio cerere de survol în sensul celor menționate în solicitarea dumneavoastră, iar MAE nu a fost informat în legătură cu acest zbor. Pentru detalii suplimentare legate de cursa aeriană la care faceți referire, vă recomandăm să vă adresați Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, respectiv Autorității Aeronautice Civile Române.

De asemenea, cu privire la persoana menționată în solicitare, MAE precizează că în prezent aceasta nu este supusă măsurii restrictive a interdicției de călătorie în cadrul regimurilor de sancțiuni obligatorii pentru România”, este răspunsul MAE la solicitarea la întrebarea PRESShub de ce autoritățile române nu au interzis survolarea spațiului aerian român a aeronavei care îl deplasa pe președintele Republicii Tatarstan.

PRESShub a solicitat explicații și din partea Autorității Civile Române, dar nu a primit un răspuns oficial până în acest moment.

Istoricul recent al zborurilor aeronavei folosite de obicei de Rustam Minnihanov
Istoricul recent al zborurilor aeronavei folosite de obicei de Rustam Minnihanov. Președintele Tatarstanului a ajuns la Chișinău pe 17 aprilie, când a făcut și schimbul la Instambul

Interzis în Republica Moldova

Rustam Minnihanov a ajuns la Chișinău pe 17 aprilie însoțit de un mitropolit rus și intenționa să ajungă la o manifestație electorală organizată în Autonomia Găgăuză de către un candidat pro-rus la funcția de bașcan (guvernator) al regiunii, potrivit Deutsche Welle.

Surse sigure de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov a fost avertizat să nu vină în Moldova, iar scopul vizitei lui ar fi fost să provoace autoritățile moldovene. 

Premierul Recean a spus că Minnihanov intenționa „să se implice în alegeri și în politica locală” și că Republica Moldova nu s-a asociat și nu se va asocia vreodată cu numele celor care provoacă atrocități în Ucraina.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto sus: Rustam Minnihanov s-a filmat pe Aeroportul din Chișinău, din avionul închiriat, înainte de a fi alungat din Republica Moldova. Captură Telegram

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...