Cum a reușit Rusia să discrediteze serviciile de spionaj ale Austriei

Data:

Cum a reușit Rusia să discrediteze serviciile de spionaj ale Austriei, în urma unei complexe operațiuni.

Cu aproape şase ani şi jumătate în urmă, Poliţia austriacă efectua un raid la sediul serviciului de informaţii interne BVT.

Un sistem nou, dar controlat de Moscova

Potrivit POLITICO, între timp evenimentul s-a dovedit a fi doar o parte dintr-o operaţiune cu bătaie lungă menită să discrediteze serviciile de spionaj ale Austriei, oferind astfel o „justificare” pentru refacerea de la zero a întregului sistem.

Viena ar fi urmat să aibă un serviciu de informatii nou-nouţ, dar cu o conducere controlată de Moscova. Lovitura avea să înceapă cu sunetul unei sonerii.

La 28 februarie 2018, imediat după ora 8.00, comandantul poliţiei austriece, Wolfgang Preiszler, a apăsat pe butonul soneriei de la sediul serviciului de informaţii interne al ţării şi şi-a îndreptat legitimaţia spre camera de supraveghere.

Citește și: Sentința prin care a fost condamnat Dan Voiculescu, suspendată de instanță. Mogulul ar putea scăpa și de plata prejudiciului

În câteva minute, zeci de colegi de-ai săi înarmaţi cu pistoale Glock şi un „berbec s-au împrăştiat prin clădire în veste antiglonţ şi cagule, confiscând datele confidenţiale stocate pe serverele agenţiei şi documentele sensibile care zăceau pe birouri.

Discreditarea serviciului de spionaj. Operațiunea Moscovei

Incursiunea – care a opus poliţia serviciului de spionaj, cunoscut sub numele de BVT – a declanşat o furtună care a distrus reputaţia Austriei în lumea serviciilor de informaţii şi a dus la închiderea agenţiei.

La mai bine de şase ani distanţă, adevărata amploare a ceea ce s-a întâmplat în acea zi abia acum se conturează.

Oficiali din serviciile de informaţii au declarat pentru POLITICO că noile dovezi sugerează că raidul a făcut parte dintr-o operaţiune condusă de Moscova pentru a discredita serviciile de spionaj austriece, pentru a le reconstrui cu o nouă conducere sub influenţa Kremlinului.

Citește și: Guvernul Ciolacu atacă libertatea de exprimare a magistraților

Crucial pentru acest efort, spun ei, a fost partenerul junior în coaliţia guvernamentală de la acea vreme: Partidul Libertăţii (FPÖ) de extremă dreapta, pro-Rusia, care astăzi este cel mai popular partid din ţară.

Luna trecută, procurorii austrieci au dezvăluit că oamenii despre care se crede că au pus bazele acţiunii erau agenţi ruşi conduşi de Jan Marsalek.

Acesta este fostul director operaţional fugar al firmei de procesare a plăţilor Wirecard, care fost deconspirat şi despre care autorităţile spun că lucrează pentru agenţia de informaţii militare ruseşti GRU.

Continuarea în The Epoch Times-Romania

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: epochtimes-romania.com)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să...

Summit NATO la Washington. Lista discuțiilor

Summit NATO la Washington. Lista discuțiilor include angajamentul liderilor...

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Moscova, într-o „misiune de pace”

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns vineri la Moscova...