Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Data:

spot_img

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant de turiști, peste jumătate din populația țării: în primul rând prin exportul masiv de filme.

Filme și vacanțe

Turcia a devenit a doua cea mai mare exportatoare de seriale din lume, ceea ce permite și cu o puternică promovare a culturii sale.

Numărul turiștilor crește considerabil de la an la an, reprezentând o importantă sursă de venit pentru bugetul de stat.

Potrivit datelor oficiale (site-ul T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı/Ministerului Culturii și Turismului), în anul 2023, Turcia a fost vizitată de peste 50 de milioane de turiști, cu aproape 10 milioane mai mult decât anul precedent, 2022.

O parte din banii obținuți au mers spre educarea cetățenilor. Anul acesta, cea mai mare sumă din bugetul de stat a fost oferită Ministerului Educației, potrivit T.C. Resmi Gazete (Monitorul Oficial).

Turismul nu înseamnă doar mare și litoral. Gastronomia, istoria locală, tradițiile sunt elemente culturale ce stau la baza reușitei sectorului turismului. Coordonarea unitară turism-culturăn este motivul pentru care s-a înființat un Minister comun al Culturii și Turismului.

În 2024, această instituție are la dispoziție suma de 38,9 miliarde de lire (1,1 miliarde de euro), conform T.C. Resmi Gazete (Monitorul Oficial).

Cu acești bani se finațează săpături arheologice, muzee, se promovează arta și elementele culturale în interiorul țării, dar mai ales în străinătate prin intermediul institutelor culturale (Institutul Yunus Emre).

Citește și Finanțare pentru asociații și ONG-uri. Ce proiecte primesc peste 16 milioane de lei din bugetul municipiului Cluj-Napoca

Filmul, cultura și turismul

Filmul este prima interacție a străinilor cu ceea ce înseamnă cultura turcă. Serialele turcești sunt la modă, fiind urmărite în întreaga lume.

Povestea de succes a industriei de film turcești începe modest în anii ’60. Atunci, erau adaptate povești generale, după un tipar clasic-occidental (ex: filmul Küçük Hanımefendi / Micuța Domnișoară, 1961).

Ulterior, în filmografia anilor ’70-’80 se observă o schimbare de stil și punerea în scenă a realităților vremii (ex:Köyden İndim Şehire / De la sat la oraș, 1974, Züğürt Ağa/ Moșierul Sărac, 1985, film premiat de mai multe ori).

Folosirea laitmotivul vechi vs. nou, tradiție vs. modern regăsit în serialele turcești contemporante a început atunci.

Citește și Povestea profesorului de la Harvard care și-a luat casă în Transilvania: „Prin Criț, poți să vezi stadiul lumii globale”

Cum a reușit Turcia să atragă. Cucerirea prin cultură

În timp ce alții subestimează puterea soft a culturii și prosperitatea pe care aceasta poate să o genereze, Turcia și-a construit strategia pentru dezvoltarea țării în jurul acestui concept, investind an de an tot mai mult capital în ceea ce înseamnă cultură și turism.

Îmbinarea film – cultură – turism pare să fie rețeta succesului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristina Călugăr
Cristina Călugăr
Fondator al publicației Nr90 Media.
5 COMENTARII
  1. Un articol care se vrea profund si care leaga turismul de raspandirea serialelor turcesti in lumea larga.
    Lumea nu merge in Turcia pentru ca a vazut filme turcesti la televizor ci pentru ca au plaje frumoase, vreme calda, hoteluri multe si preturi mici.
    In plus rusii nu prea mai pot calca in alte zone. (Cei cu bani se duc cu preponderenta in Dubai.)
    Iar cultura de care se aminteste este data de vestigiile civilizatiei grecesti si bizantine
    Exceptiile sunt doar in Istanbul (Dolmabahce, Topkapi, bazarul si moscheea albastra). Singura mare realizare a Turciei este Turkish Airlines, dar care functioneaza cu costuri mult peste venituri (imaginea tarii, ma intelegeti)
    In rest saracie si lipsa de spatii verzi.
    Si dictatura lui Erdogan, dar pe care turistul o ignora.

  2. „…Minister comun al Culturii si Turismului…”___–___un alt aspect de unde rezulta eficienta, la noi cat mai multe ministere, directii, etc., incat cei mai multi bani alocati se duc in salarii( si alte beneficii), in loc sa fie investiti in infrastructura, de fapt situatia este tipica/sablon pentru conceptul de tara, PIB-ul Romaniei este impartit intre cel mult un milion de indivizi, cu salarii de nababi( plus zeci de bo1 nusuri!) sau -la fel-si pensii( in general, nu numai speciale), iar acesti un milion de indivizi sunt de fapt clasa de paraziti, CEL PUTIN 3 SFERTURI dintre ei, dati afara, ar usura enorm povara fiscala, si nu ar aduce niciun prejudiciu activitatilor…Concret, reducerea armatei cu peste 75%, a administratiei cu 25%, reducerea ACADEMIILOR la una singura cu max. 30 membri, reducrea masiva a ambasadelor si consulatelor, si -desigur- comasarea unor ministere si directii, Romania este (chiar nedeclarat) nr. 1 in Cartea Recordurilor, ca numar de angajati guvernamentali si institutii guvernamentale, de care -prin alte tari- nici nu s-a auzit…Insa cu un terchea-berchea care conduce tara, nu vad nicio reforma sanatoasa, dimpotriva…///2- „Imbinarea film…”___–___ face parte integranta („reclama e mama comertului”) din reteta, insa eficienta/ineficienta sensibil notabila, vine din din numarul imens de trantori institutionalizati, deobice si incompetenti…

  3. Ieri, 18:26 – Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu aproape 2 miliarde de euro într-o lună.___–___INTR-O SINGURA luna!!!!!! Pentru o tara ca Romania, asta inseamna ceva catastrofal! iar maimutzoiul-sef a cheltuit pe vacante in strainatate( si total sterile), numai in ultimii 2 ani, cel putin O SUTA MILIOANE euro…

  4. CINE A FURAT ROMANIA? (ziare.com) „O altă formă de furt este umflarea permanentă a organigramelor din instituțiile de stat… România are acum 1,3 milioane de angajați la stat, e în top din acest punct de vedere. În 20 de ani, salariile la stat au crescut de 10 ori,(…)___–___cred ca cineva din exterior, daca chiar ar cunoaste toate realitatile romanesti, nu ar putea decat sa exclame” Tara asta este o comedie, de la A la Zet!”

  5. E sărăcie in Turcia.Or fi hotelurile luxoase dar în satele lor e o sărăcie crunta.Erdogan e un papagal vopsit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena

Sibiul, Timişoara şi Oradea, trei destinaţii turistice importante din...

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...