Cum a scăpat Goleac de dosarul în care era anchetat pentru falsificarea diplomei de BAC

Data:

spot_img

Judecătorii nu au apucat să stabilească dacă diploma esta falsă sau nu

Fostul șef al ADP Sector 4, Marian Goleac, a scăpat de dosarul penal în care era cercetat pentru falsificarea diplomei de bacalaureat, conform unei informări a parchetului, la solicitarea PressHub. 

În iunie 2020, Goleac a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată. El a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2020, ar fi deținut pe nedrept funcțiile de director adjunct și director interimar la ADP 4 SA, obținând în acest mod foloase necuvenite în valoare de aproape 1,8 milioane lei (355.000 euro), echivalentul veniturilor din cei 12 ani.

Potrivit procurorilor, Goleac ar fi depus la angajare “o adeverință prin care se atesta că este absolvent al unei facultăți de electrotehnică și informatică, specializarea electromecanică” (promoția 2002), după care ar fi atașat o diplomă de inginer. Aceste documente ar fi fost obținute în condiții nelegale, “în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale”, se arată în comunicatul DNA de la vremea respectivă.

Procurorii au acuzat și că diploma de bacalaureat cu care Goleac s-a înscris la facultatea respectivă este falsă.

“Conform statului de funcții al ADP 4 SA, inculpatul Goleac Marian ar fi putut ocupa doar funcții de execuție pentru care sunt necesare doar studii gimnaziale, cum ar fi: floricultor, lucrător pentru salubrizare spații verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc.”, mai scria în comunicatul DNA.

Rechizitoriul, anulat pe baza unei decizii CCR

În februarie 2022, Curtea de Apel București a anulat toate actele de urmărire penală pe motiv că dosarul nu era de competența DNA. Judecătorii au invocat o Decizie a Curții Constituționale a României (231/2021) prin care a fost declarat neconstituțional un articol din Legea de funcționare a DNA. 


Dosarul lui Goleac fusese disjuns în 2019 dintr-o altă cauză și era instrumentat de același procuror. Judecătorii au invocat Decizia CCR din 2021 și au anulat toate actele procedurale, trimițând rechizitoriul înapoi la DNA. De aici, cazul a fost direcționat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, unde cercetările au fost reluate cu privire la infracțiunea de fals intelectual

Goleac: „Nu a clasat nimeni nimic!”


În octombrie 2022, procurorii au clasat dosarul pe motiv că acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare deoarece Goleac mai fusese cercetat pentru aceeași infracțiune în 2010, de procurorii de la PJ Oradea și PJ Sector 4, nefiind trimis în judecată

Deși procurorii DNA au concluzionat că au probe să-l trimită în judecată, justiția nu s-a pronunțat în acest caz pe fond, ci dosarul a fost închis pe aspecte procedurale. Judecătorii nu au decis dacă diploma de bac a lui Goleac este falsă sau nu.

Contactat de jurnaliști Marian Goleac nu a vrut să dea declarații. El susține că dosarul său s-a închis în instanță.


Înainte să fie îndepărtat din fruntea ADP (acum Totul Verde SA), Marian Goleac era considerat un apropiat al lui Daniel Băluță, primarul PSD al Sectorului 4.

În 2020, el a coordonat demolarea unui restaurant din Parcul Tineretului care aparținea omului de afaceri Mihai Mitrache (zis Câine), deși dispoziția primarului Băluță a fost ulterior suspendată de instanță.

Câine a depus o plângere penală, acuzând că a fost “jefuit” de bunurile din restaurant, printre care scaunele – care ar fi ajuns la sediul PSD și un seif cu 15.000 de euro.

Parchetul local a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu. Dosarul este în lucru și azi, “până la acest moment nefiind pusă sub acuzare vreo persoană”, informează instituția. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...