Moldova este de departe unul dintre cele mai vulnerabile state din spațiul fost sovietic la propaganda rusă, fapt semnalat frecvent în rapoartele internaționale ale Freedom House și alte centre de analiză care urmăresc acest fenomen, informează G4Media.ro.
Propaganda se face masiv în media tradiționale – televiziuni, ziare și site-uri web – și, mai nou, pe rețelele de socializare, cu precădere pe Telegram, o platformă de micro-blogging nemoderată proprietate a cetățeanului rus Pavel Durov.
În contextul crizei energetice internaționale declanșată în toamna lui 2021, mijloacele de propagare a știrilor false și-au completat gama de narațiuni cu deconectarea în masă a consumatorilor casnici de la rețelele electrice și de gaze naturale; sistarea furnizării electricității de către Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria etc.
Până la criza energetică, principalele narațiuni ale propagandei rusești erau legate de teorii ale conspirației legate de pandemie, atacuri la adresa Occidentului, considerat decăzut și imoral, și promovarea imaginii Rusiei ca singură apărătoare a valorilor creștine.
Citește și: Cum pregătesc mass media ruse un atac asupra Ucrainei