Cum ajută reciclarea electrocasnicelor la protejarea resurselor naturale

Data:

spot_img

Impactul omenirii asupra mediului înconjurător nu mai poate fi contestat. De exemplu, în aproape 12 ani, s-au înregistrat recorduri mondiale în ceea ce privește cantitatea de deșeuri electrice generate. Statisticile nu arată deloc bine: în 2010, populația lumii producea 34 miliarde de kg, iar în 2022 ajungea la 62 miliarde kg. Aproximativ 20% provin de la dispozitivele „invizibile” (cabluri, telefoane, electrocasnice mici) care de cele mai multe ori trec neobservate și sfârșesc a fi depozitate în locuri nepermise.

Riscurile pe care le prezintă echipamentele electrice scoase din uz nu se răsfrâng doar asupra mediului. Substanțele periculoase care ajung în sol, apă și aer afectează sănătatea umană și au în același timp un impact economic semnificativ. Astfel, activitățile de reciclare șipreluare electrocasnice vechi devin opțiuni viabile pentru un viitor mai bun, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și economia de resurse.

 Cum ajută mai exact inițiativele, dar și cum te poți implica în mod direct pentru a reduce efectele asupra mediului afli în rândurile mai jos.

Cum putem reduce deșeurile electrice pe care le generăm?

Producerea dispozitivelor electronice crește anual, dar rata de colectare rămâne scăzută. Este o realitate pe care o propune noua societate bazată pe consumerism. Conform statisticilor, cel mai mare procent de colectare și revalorificare a fost înregistrat la echipamentele de mari dimensiuni : 34%.

Problema rămâne în cazul deșeurilor invizibile. Chiar dacă sunt cele mai numeroase au o rată de colectare de doar 12%. Printre cele mai răspândite și în același timp periculoase se numără țigările electronice. În anul 2022, se estimează că s-au vândut 844 milioane de vape-uri. Din categorie fac parte și laptopurile, telefoanele mobile și dispozitivele GPS.

Cum contribuie reciclarea DEEE la protejarea resurselor naturale

Știai că aproximativ 80% din componentele unui echipament stricat pot fi reciclate cu succes? Totuși, multe ajung la groapa de gunoi sau în alte locuri nepermise. Creșterea fulminantă a procesului de electronificare a venit cu un cost mare asupra resurselor naturale.

Prin activitățile de reciclare deșeuri deee contribuim în mod direct la reducerea nivelului de poluare, dar și la îmbunătățirea impactului economic. Un studiu realizat de Global E-Waste Monitor a arătat că valoarea metalelor provenite de la deșeurile electrice generate în 2022 a fost estimată la 91 miliarde dolari.

Cum te poți implica și tu în mod activ

De ceva timp, marile companii încearcă să pună în aplicare principiile sustenabile. Autoritățile competente sunt la fel de conștiente de efectele electronificării și evoluției tehnologice.

Totuși, inițiativele trebuie luate individual pentru a putea face loc schimbării. Probabil te întrebi ce poți face cu blenderul stricat sau cu electrocasnicele vechi. E simplu – le duci în punctele de colectare deșeuri electrice, de unde vor fi transportate către centrele de reciclare. În cazul echipamentelor voluminoase, poți contacta o firmă specializată.

Ce obligații au producătorii și importatorii?

Legea 127/2024 pune accent pe responsabilitate în gestiunea DEEE, stabilește măsuri pentru protejarea mediului şi a sănătății oamenilor, prin prevenirea consecințelor generării şi deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Producătorii de echipamente electrice și electronice păstrează răspunderea pentru echipamentele puse pe piață pe toată durata existenței lor, inclusiv când dispozitivele devin deșeuri deee

Ei au obligația de a declara, pentru fiecare categorie de EEE în parte, modul de gestionare al deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Aplică și tu principiile sustenabile și implică-te activ în gestionarea corectă a echipamentelor scoase din uz, indiferent că vorbim despre reciclarea electrocasnicelor mari sau a echipamentelor invizibile.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...