Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Data:

spot_img

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și comemorări evocând 35 de ani de la Revoluție, l-am reîntâlnit pe fostul meu coleg de redacție Mandics György.

Matematician ca formație, cu un talent scriitoricesc ieșit din comun, Mandics a fost în redacția ziarului maghiar Szabad Szó, unde am lucrat aproape doi ani, interlocutorul de încredere cu care puteam vorbi orice. Se știe acum că redacțiile, mai cu seamă cele ale publicațiilor „naționalităților conlocuitoare”, cum se numeau în documentele Partidului Comunist Român, erau bine garnisite cu „ploșnițe”, adică microfoane ascunse pe unde nu gândeai. După Revoluția din Decembrie 1989, am asistat la extragerea lor din birourile redacției, locul preferat fiind în suporturile de flori agățate pe pereți, dar și în mobilier sau în lustre.

Cu Mandics Gyuszi, cum îi spuneam, vorbeam inclusiv despre posibilitatea unei revolte, fiindcă era deja toamna anului 1989, iar cuțitul ajunsese la os. Auzisem de o încercare de rebeliune la Uzinele Mecanice din Timișoara, dar muncitorii n-au putut ieși fiindcă s-au sudat porțile întreprinderii.

„Am învins!”

Plutea în aer ceva ce intuiția mea, mai curând jurnalistică decât feminină, presimțea. Gyuszi ținea să demonstreze matematic că în România nu se poate nicio revoltă de amploare, cu atât mai puțin o revoluție. Și totuși, s-a întâmplat.

Ne-am văzut în acel decembrie, început în 14 și 15, în fața bisericii reformate a lui Tőkés, pe străzi sau în redacție, unde câțiva colegi intraseră în fibrilație. Ne-am salutat cu „Am învins!” și ne‑am îmbrățișat.

În 1991 Mandics a publicat un roman-document în trei volume cu titlul Temesvári Golgota (Golgota Timișoarei). Cu o iscusință dată de experiența sa într-ale scrisului, a transformat cele trăite, văzute sau povestite într-un roman incitant. Structurat pe zile, ca un jurnal, din 14 până în 23 decembrie 1989, romanul a reconstituit nu doar evenimente, ci și o atmosferă și o febrilitate pe care documentele singure nu le-ar fi putut reda. Formula la care s-a oprit scriitorul a fost să folosească numele reale ale personajelor, cu întâmplările reale legate de acestea, nume aproape reale, cu câte o literă sau două inversate, sau inițiale ca Y sau Z.

Continuarea în Revista22

Citește și: „Pe Corneliu Coposu care credea în onoare toți l-au mințit: și Iliescu, și Petre Roman”. Interviu cu Ionuț Andrei Gherasim, fost secretar personal al Seniorului Coposu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...