Cum am obținut amendarea unui șofer agresiv în trafic

Data:

spot_img

Fac astăzi o pauză de la subiectele fierbinți ale momentului pentru a vă prezenta cum am obținut amendarea unui șofer agresiv în trafic, din cauza căruia am fost implicat într-o tamponare minoră.

Am decis să fac publică această întâmplare personală din trei motive:

  • pentru a arăta că, atunci când ai toate dovezile de partea ta, Poliția trebuie și poate să ia măsuri. Eu am cameră de bord, iar asta a făcut diferența.
  • pentru a le demonstra celor care mi-au spus că plângerea mea va fi ignorată că schimbările de mentalitate se fac doar dacă fiecare dintre noi acționează atunci când constată o ilegalitate.
  • ca un avertisment pentru prea numeroșii șoferi agresivi din trafic: pe tot mai multe autovehicule sunt montate camere video de bord, așa încât nu te baza că nu te-a văzut nimeni. Sunt deja foarte multe exemple pe internet cu incidente filmate din cele mai neașteptate unghiuri.

Foarte important: am făcut plângerea online, pe site-ul Poliției. Toată operațiunea a durat 15 minute.

Citește și: 80 de milioane de lei au cheltuit partidele pentru publicitate politică pe rețelele de socializare

Cum am obținut amendarea unui șofer agresiv în trafic. Cum a început

Incidentul în care am fost implicat s-a întâmplat pe 27 decembrie, în Iași. La urcarea pe un pod din cartierul Alexandru cel Bun, banda I se închide după 100 de metri și din trei benzi rămân două.

Eu mă aflam pe banda întâi, așteptând, la semaforul pe roșu. Când s-a făcut verde, am plecat lent. În general, nu prea văd motive pentru care să mă grăbesc în oraș, nu câștig prea mult timp la final. Mai ales că nici traficul nu era aglomerat.

L-am văzut pe individul din spatele meu că este agitat și grăbit, nervos pe lentoarea mea. Apoi, când să trec pe banda a doua, îl văd cum accelerează și vrea să mă depășească prin dreapta, pe banda întâi. Dar nu a mai avut loc să se strecoare, așa că a trebuit să frânez brusc, pentru a nu ne ciocni.

Evident, tot el agresiv, înjurându-mă. Din agitație, mașina din spatele meu m-a tamponat, moment în care individul a fugit, continuând să mă înjure.

După cum am spus, am cameră video montată pe mașină, prin urmare, incidentul a fost filmat.

Prin urmare, am decis să îl reclam.

Am avut și aici două motivații: prima, consider că este și datoria noastră să acționăm pentru a elimina astfel de comportamente în trafic.

Atunci când șoferii români vor reînvăța să se teamă de lege, atunci când vor înțelege că se pot trezi oricând cu o reclamație, care să se termine cu o amendă sau cu un dosar penal, poate că se vor mai domoli.

La urma-urmei, polițiștii nu pot fi peste tot, chiar și dacă și-ar propune asta. De aceea cred că, dacă tot spunem că „vrem o țară ca afară”, trebuie să contribuim fiecare dintre noi la însănătoșirea societății. Mai ales că, în prezent, fiecare dintre noi are o cameră video în buzunar.

A doua motivație a fost, într-adevăr, să văd dacă chiar „se va face ceva”. V-am spus că mulți români, din jurul meu și de pe Facebook, s-au arătat sceptici că acel șofer va păți ceva. Parțial, și eu am crezut la fel, că voi fi ignorat.

Citește și: Pseudo-educația

Amenda, între 9 și 20 de puncte, adică 3.300 de lei

Dar iată că nu s-a întâmplat așa. Poliția din Iași a acționat ireproșabil. Am depus plângerea pe 27 decembrie, iar pe 18 ianuarie, așadar în mai puțin de o lună, deja mi s-a comunicat că șoferul agresiv a fost identificat și amendat.

A primit între 9 și 20 de puncte de amendă (adică până la 3.300 de lei), pentru „săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic”.

Așadar, o reacție promptă. Unii sceptici ar putea invoca faptul că polițiștii au acționat rapid pentru că sunt jurnalist. Doar că nu este cazul: nu am menționat nici o secundă faptul că sunt jurnalist, nu folosesc niciodată acest „argument” în interacțiunile personale cu reprezentanții statului, tocmai pentru că nu vreau să se interpreteze ca o presiune.

Am fost pur și simplu un cetățean care a depus o reclamație.

Sper că, după această lecție, măcar acel șofer să fie mai atent pe viitor cum circulă. Mai ales că nu conducea vreun bolid, nici nu părea genul de „șmecher”. Doar o persoană obișnuită care și-a descărcat frustrările la volan.

Doar că acțiunea lui se putea termina mai rău. Acum, s-a încheiat doar cu o amendă, dar ce se întâmpla dacă unul dintre noi nu oprea la timp, ne ciocneam și fie el cădea de pe pod, fie autoturismul în care mă aflam era împins în altele din trafic?

Un moment de furie prostească îți poate schimba viața definitiv. Sau ți-o poate lua.

Așadar, conduceți prudent! Un șofer bun nu este cel care ajunge repede la destinație, ci cel care ajunge în siguranță. Și care nu-i pune în pericol pe alții.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
5 COMENTARII
    • Eu nu sunt asa sigur, cel mai probabil judecatorul va cere verificarea probei video sa fie intreaga, netaiata/netrunchiata si soferul agresiv va ramane cu amenda si cu cheltuielile de judecata.

  1. Ce te faci însă, dacă te duci şi reclami un comportament agresiv – din punctul tău de vedere, te duci cu filmarea ta de pe cameră pe care se poate vedea cum unu iţi taie calea peste linia continuă dintre sensuri, cum ajuns la semafor el nu pleacă când se face verde şi-ţi stă în faţă, că asa vrea el şi poliţaiul care trebuie să-ţi rezolve reclamaţia te scoate pe tine vinovat şi că l-ai stresat pe şoferaşul respectiv. Chiar dacă nici nu se uită pe filmarea ta, nu contează că ai un martor în maşină şi că tu ai făcut reclamaţie nu ăla la care poliţaiul îi dă dreptate? Mai crezi în poliţistul rutier? Chiar dacă e de la Iaşi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...