Cum ar fi trebuit să procedeze polițiștii care l-au controlat pe șoferul drogat din 2 Mai

Data:

spot_img

Cum ar fi trebuit să procedeze polițiștii care l-au controlat pe șoferul drogat din 2 Mai: un ofițer antidrog ne-a explicat procedura de urmat de către agentul care l-a oprit în trafic pe Vlad Pascu.

Aceasta este una greoaie și fără o finalitate imediată, în sensul că cel surprins cu droguri asupra sa nu poate fi reținut pe loc. Așa este legea.

„Dacă un polițist depistează posibile droguri într-o mașină, întocmește un proces verbal de constatare a faptei, ridică posibilele droguri si le trimite către Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), Constanța în cazul de față, pentru a fi trimise mai departe la un laborator de analiză”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un polițist antidrog.

După analiză, ofițerii de la BCCO Constanța ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu și să trimită constatarea către procurorii DIICOT din Constanța.

„Din acel moment poliția, inclusiv BCCO, nu mai are nicio competență, doar DIICOT se ocupă de caz. Orice ar face Politia pe respectiva speță, fără delegare de la DIICOT, este abuz în serviciu”, mai arată ofițerul.

După ce se constată că substanțele ridicate sunt droguri, deci după analizele de laborator, cel asupra căruia au fost găsite este lăsat să plece.

„Se constituie dosar doar după ce probele ajung la DIICOT și după ce există confirmarea că țigara sau pastilele găsite sunt droguri”, mai susține ofițerul.

Citește și: Șefa uneia dintre companiile statului care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, arestată la domiciul. Bugetara cu 3 locuințe de un milion de euro

Cazul din pădurea Băneasa

Ofițerul dă ca exemplu un concert recent care a avut loc în Pădurea Băneasa unde, printre participanți au fost depistate peste 30 de persoane cu droguri asupra lor.

„S-a făcut constatare, li s-au ridicat posibilele droguri și au fost lăsați să intre la concert. Cei care dețin droguri nu pot fi reținuți fără să existe un dosar deschis. Dosar care se înregistrează în două sau trei zile la DIICOT”.

Neridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculului a fost o altă critică adusă polițistului de la rutieră detașat pe Litoral. „Politistul a greșit pe partea cu asigurarea obligatorie, că nu i-a ridicat plăcuțele de înmatriculare, deși șoferul nu avea asigurarea la el.

Omul a verificat la dispecerat și i s-a spus că totul e în regulă. El nu avea unde în alta parte sa verifice asigurarea, ci doar la dispecerat. Nu au telefon de serviciu cu aplicație omologată și nici altă aparatură conectată la internet pentru a face astfel de verificări în baza de date oficială a poliției”, ne-a mai declarat ofițerul.

Citește și: Filmul exploziilor de la Crevedia. Au avut loc pentru că doi șoferi au mutat gazul în cisterne

Confuzia ANA – DIICOT

O altă temă în dezbatere zilele acestea a fost rolul Agenției Naționale Antidrog (ANA). „Agentia nu are nicio competență pe linie de combatere a traficului de droguri, ci doar de prevenire.

De combatere se ocupă DIICOT. Cu 50 de oameni la BCCO București, care au competență pe 5 județe și cu 14 procurori DIICOT nu se poate face nimic. Politistii de la Antidrog sunt extenuați fizic, muncesc de luni până sâmbătă, 11 ore zilnic. Majoritatea dosarelor sunt făcute de polițiști, procurorii doar semnează actele.

Normal că există frustrări, din moment ce politiștii BCCO lucrează de 10 ori mai mult decât un procuror și sunt plătiți de 4 sau 5 ori mai puțin”, mai susține polițistul.

După ancheta Corpului de Control al Ministerului de Interne în cazul 2 Mai, trei polițiști sunt anchetați de Parchetul Tribunalului Constanța. Șefii lor, mai puțin comandantul IPJ Constanța, și-au dat demisia din funcții, deci nu pot mai pot fi cercetați disciplinar.

Citește și: Uriașa avere a primarului din Caracal: 2 case, 11 apartamente, 8 terenuri, sute de mii de euro în conturi

Semafoarele vii

Ulterior, în mai multe mesaje interne, date publicităţii de Europol, poliţiştii se plâng că au ajuns nişte simple semafoare umane pentru a nu deranja clientela politică. „ Noi am fost doar semafoare umane. Nu ne-au lăsat să acționăm deloc pe alcool sau droguri”, este unul dintre mesajele polițiștilor detașați pe Litoral.

Doi tineri au murit, în 19 august, în localitatea 2 Mai din Constanța, după ce un șofer de 19 ani, drogat, i-a lovit din plin și a plecat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Alți 3 tineri au ajuns la spital cu răni grave în urma impactului.

În noaptea respectivă, șoferul de 19 ani a fost oprit de două ori de un echipaj de poliție înainte de tragedia de pe șosea.

Prima întâlnire a fost la 9:00 seara, în Constanța, când a fost oprit la un filtru. Polițiștii nu aveau indicii că ar fi sub influența drogurilor, i-au făcut recomandări să aibă grijă cum conduce și să nu se urce la volan beat sau sub influența drogurilor.

La miezul nopții, polițiștii au primit un apel la 112, prin care un bărbat reclama că o mașină turează motorul foarte tare, iar șoferul conduce agresiv.

La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție. Polițiștii i-au văzut mașina tânărului, l-au tras pe dreapta, l-au testat cu alcooltestul, iar rezultatul a fost negativ. În mașina lui însă, polițiștii au găsit o țigară despre care se suspectează că ar fi conținut canabis, precum și niște pastile care acum sunt verificate pentru a se stabili dacă sunt stupefiante.

Tânărul a fost dus la poliție, a fost deschis dosar penal pentru deținere de droguri, dar nu a fost testat pentru consum de droguri. La 4:30 a ieșit din sediul poliției.

De acolo tânărul ar fi mers în Vama Veche, unde s-a întâlnit cu câțiva prieteni și ar fi consumat droguri. Polițiștii au informații că prietenii respectivi ar fi consumatori de droguri.

După ce a plecat de la vila unde erau aceștia cazați, tânărul s-a urcat la volan, apoi a produs accidentul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...