Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Data:

spot_img

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul, în contextul în care regimul de la Teheran a atacat direct Israelul pentru prima dată în istorie, arată o analiză realizată de Yonah Jeremy Bob, corespondent militar și analist de informații al publicației Jerusalem Post.

Atacul Iranului asupra Israelului cu peste 300 de rachete balistice, rachete de croazieră și drone, din mai multe părți și cu vectori diferiți, este una dintre cele mai importante lovituri asupra țării.

Ce se întâmplă dacă Israelul decide în cele din urmă să riposteze?

Dacă se decide să profite de această ocazie pentru a bombarda în cele din urmă prețiosul program de arme nucleare al Iranului, se întreabă Jerusalem Post.

Un astfel de scenariu a fost pus la cale de ani de zile și este posibil să se fi ivit ocazia să fie pus în aplicare, având în vedere că Iran a atacat la vedere, asumat.

Mai multe zeci de avioane de luptă invizibile F-35 ar putea zbura pe rute separate pentru a lovi ținte din masiva Republică Islamică, unele la o distanță de până la 1.200 de mile de statul evreu.

Unele dintre avioane ar putea zbura de-a lungul graniței dintre Siria și Turcia (în ciuda opoziției acestor țări) și apoi ar putea traversa în cursă Irakul (care, de asemenea, s-ar opune). Alte aeronave ar putea zbura prin spațiul aerian saudit (nu este clar dacă acest lucru ar fi cu acordul sau cu opoziția liniștită) și prin Golful Persic, sunt variantele prezentate de către Yonah Jeremy Bob.

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul și, mai ales, care ar fi miza

Atacul aerian ar putea porni simultan sau în valuri (așa cum a făcut Iranul în noaptea de sâmbătă spre duminică) pentru a elimina mai întâi apărarea anti-aeriană de la zeci de situri nucleare iraniene, atent selecționate de Mossad și de serviciile de informații ale IDF.

„Sarcina lor ar fi să elimine scutul serios de apărare aeriană al Iranului, un sistem de apărare mult mai sofisticat decât tot ce posedă Libanul, Siria sau Hamas.

Indiferent dacă F-35 ar veni la unison sau în valuri, aproape sigur ar exista un val separat pentru vulturii F-15 ai Israelului, șoimii de luptă F-16 și F-35 puternic încărcați cu bombe americane GBU-72 de 5.000 de kilograme. Bombe de 1.000 de kilograme și mai mici ar putea fi, de asemenea, folosite pentru o varietate de ținte.

S-ar putea chiar să existe valuri suplimentare după aceea, pentru a ajuta la pătrunderea adâncă la sol, pentru a distruge facilitățile nucleare de top ale Iranului de la Fordow și Natanz”, a menționat corespondentul militar și analist de informații al publicației Jerusalem Post.

Citește și: Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

Este suficientă blocarea programului nuclear iranian, nu distrugerea totală

De asemenea, IDF ar putea utiliza un număr semnificativ de rachete balistice sol-sol proprii, precum și drone de colectare de informații și de atac.

Principalul sit nuclear iranian, de la Fordow, este îngropat la aproximativ 80 de metri sub pământ, o adâncime pe care numai bombele „bunker buster” de 30.000 de kilograme, din arsenalul american, ar putea să o distrugă imediat.

Dar chiar și sub administrația Trump, SUA au refuzat întotdeauna să furnizeze Israelului astfel de bombe „bunker buster”.

Acestea fiind spuse, nu este nevoie să se elimine în întregime o instalație pentru a o face inutilizabilă. O serie repetată de lovituri ar putea bloca accesul Teheranului la energia electrică, ar putea îngropa intrările și ieșirile sale și l-ar putea izola de lume, menționează expertul.

O operațiune în Iran ar putea veni cu soturi importante pentru Israel

O astfel de operațiune ar putea să nu fie gratuită, căci Iranul va riposta și ar putea reuși să doboare avioane israeliene.

„Unele avioane ar putea să nu reușească să facă zborul de întoarcere din cauza problemelor de combustibil, chiar dacă ar exista o capacitate complexă de realimentare în aer sau un loc de aterizare la jumătatea drumului ca parte a planului.

Partea pozitivă este că, în ciuda numărului masiv de atacuri aeriene ale IDF în Liban, Siria și Gaza, care se pare că au inclus uneori și avioane de luptă F-15 și F-16, Israelul a pierdut doar un F-16 la începutul anului 2018 și nu a pierdut niciodată un F-35”, arată expertul Jerusalem Post.

De asemenea, Forțele speciale sau agenții Mossad din Iran, folosite pentru a asista îndeaproape, ar putea fi pierdute într-un fel sau altul.

Există, de asemenea, instalații suplimentare pe care Israelul ar putea să le atace, cum ar fi reactorul cu apă grea de la Arak, uzina de conversie a uraniului de lângă Isfahan, reactoarele de cercetare de la Bonab, Ramsar și Teheran și alte instalații în care Iranul a avansat în probleme de înarmare – deși aceste instalații ar putea avea o prioritate mai mică, deoarece sunt puncte anterioare în ciclul armelor nucleare.

Începând cu jumătatea anului 2023, s-a dezvăluit, de asemenea, că serviciile de informații ale IDF au format o nouă unitate cu zeci de ofițeri care au un singur scop: să colecteze și să evalueze informații pentru a dezvolta o bancă de ținte masive, pentru a lovi Iranul mult dincolo de programul său nuclear”, a precizat Yonah Jeremy Bob.

Citește și: Iranul a atacat Israelul: întrunire a Consiliului de Securitate al ONU

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul. Multe obstacole au dispărut

Țintele ar urma să includă surse de energie cheie pentru Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, pentru a-l îngenunchea în același mod în care serviciile de informații ale IDF au colectat ani de zile informații despre un număr enorm de ținte ale Hamas și Hezbollah.

Totuși, acesta rămâne un scenariu, ar Israelul ar putea să nu întreprindă un atac uriaș asupra instalațiilor nucleare iraniene. Pe de o parte, pentru că menținerea sprijinului SUA și al aliaților este, de asemenea, o valoare crucială.

Iar, în acest moment, nici SUA, nici aliații europeni nu susțin un atac masiv asupra Iranului.

Pe de altă parte, principalul motiv pentru care guvernul de la Tel Aviv a evitat să atace Iranul timp de ani de zile a fost reprezentat de repercusiunile pe care le-ar putea primi din partea Hezbollah, Hamas. Sute de drone și rachete balistice.

Având în vedere că cele mai multe dintre cele mai rele scenarii s-au petrecut deja – și chiar mai rău, inclusiv Yemenul, despre care inițial s-a crezut că nu va participa la un război mai mare, dar în realitate a făcut-o, ar părea să existe mult mai puține motive pentru a ne abține în acest moment decât oricând în ultimele decenii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...