Ofensiva ucraineană în regiunea rusească Kursk este un moment cheie care poate influența viitoarele discuții de pace dintre cele două părți implicate în conflictul ruso-ucrainean.
Conform unei analize realizate de Project Syndicate, Rusia și Ucraina se află într-o poziție dificilă care nu le permite niciuneia să obțină o victorie militară decisivă. Deși incursiunea ucrainenilor pe teritoriul rusesc în Kursk este un progres de care armata ucraineană a avut nevoie pe câmpul de luptă, această operațiune nu este deloc inovatoare.
Regimul de la Kremlin, supărat după intrarea ucrainenilor pe teritoriul rusesc, a răspuns acțiunilor Kievului. Armata rusă a înregistrat un avans semnificativ pe frontul din Donbas, iar atacurile aeriene împotriva orașelor ucrainene au devenit din ce în ce mai agresive.
De aceea, acest conflict poate fi soluționat nu pe câmpul de luptă, ci prin negocieri între cele două părți implicate, potrivit Project Syndicate.
Ofensiva Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar putea avea un impact semnificativ asupra negocierilor de pace, oferind Kievului un avantaj strategic în eventualele discuții cu Moscova. În acest context, Statele Unite și aliații lor ar putea intensifica cooperarea cu guvernul ucrainean pentru a ajuta la valorificarea acestei poziții favorabile, elaborând un plan concret care să faciliteze un armistițiu și, ulterior, o soluționare diplomatică a conflictului.
Citește și: Analiză. UE întărește strategia de reducere a riscurilor în privința influenței Chinei
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în această vară deschiderea pentru începerea discuțiilor diplomatice cu Rusia după participarea sa la Summit-ul pentru Pace organizat în luna iunie în Elveția.
Aceasta este o schimbare a poziției liderului de la Kiev care, inițial, a susținut că negocierile cu Vladimir Putin pot avea loc numai după restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Cu puțin timp înaintea ofensivei ucrainene din Kursk, au avut loc negocieri diplomatice discrete între Rusia și Ucraina privind un posibil acord pentru protejarea rutelor de transport de mărfuri civile din Marea Neagră. De asemenea, erau planificate discuții pentru un acord care să interzică atacurile asupra infrastructurii civile. Cu toate acestea, incursiunea ucraineană în Kursk a dus la suspendarea acestor negocieri.
De ce are nevoie Ucraina de o soluționare diplomatică a conflictului
Din cauza războiului, Ucraina se confruntă cu probleme logistice și economice. Deși a fost adoptată în luna iunie o lege care extinde mobilizarea militară, Ucrainei îi este din ce în ce mai greu să își asigure forța de muncă necesară pentru a susține apărarea propriei țări. În același timp, infrastructura energetică este constant ținta atacurilor rusești astfel că 50% din capacitățile de producție a energiei electrice sunt scoase din uz, relatează Project Syndicate.
O altă problemă cu care se confruntă Kievul este impredictibilitatea livrărilor de ajutoare militare dinspre SUA și UE. Aceste temeri apar în contextul în care în SUA urmează noi alegeri prezidențiale care pot afecta oferirea de sprijin Ucrainei.
Cel mai important factor este, însă, moralul populației. După mai mult de doi ani de război, un sondaj arată că ucrainenii sunt obosiți și s-au săturat de acest conflict, iar 50% din populație susține începerea negocierilor cu Kremlinul, conform Project Syndicate.
Ofensiva ucraineană în Kursk poate fi analizată din două perspective. Pe de-o parte, această ofensivă arată că Kievul nu mai este dispus să negocieze. Pe de altă parte, Zelenski a folosit retorica discuțiilor diplomatice pentru a ascunde acest atac de pe teritoriul Rusiei.
Este posibil ca niciuna dintre aceste perspective să nu fie corectă, deoarece oficialii ucraineni percep incursiunea armatei în Kursk ca o modalitate de a-și consolida poziția în eventualele negocieri. Potrivit Project Syndicate, războaiele tind să escaladeze înainte de a începe discuțiile diplomatice, un scenariu care ar putea fi valabil și în acest conflict.
Ucraina trebuie să se grăbească în a începe discuțiile diplomatice pentru a profita de avantajul pe care ocupația regiunii Kursk i-l oferă la masa negocierilor. Orice întârziere poate pune în pericol poziția Ucrainei care este posibil să fie nevoită să se retragă din Kursk sau ca rușii să avanseze în Donbas, ori ambele.
Impactul negocierilor: ce s-ar putea schimba în urma discuțiilor
Statele Unite sunt deschise unei soluții diplomatice pentru încheierea războiului, mai ales în contextul retragerii președintelui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Acesta ar putea să-și consolideze moștenirea politică sprijinind Ucraina în eforturile de a ajunge la o soluție diplomatică a conflictului.
Indiferent de momentul în care luptele se vor opri, Washingtonul poate și ar trebui să își continue eforturile pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, utilizând mijloace diplomatice, politice și economice. În consecință, ar trebui să se asigure că Kremlinul va suporta consecințele pentru ocupația sa, indiferent de cât va dura aceasta, notează Project Syndicate.
Totodată, SUA ar trebui să pornească de la discuțiile eșuate privind rutele de transport de mărfuri civile pe Marea Neagră și să dezvolte măsuri care să ducă la o atenuare a conflictului.
Rusia și Ucraina pot negocia un acord care să ducă în final la încetarea războiului. Astfel, cele două guverne pot cădea de acord să desemneze teritorii, precum Crimeea și toate orașele ucrainene, unde loviturile aeriene să fie interzise.
Citește și: Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă
O altă măsură care poate fi luată este desemnarea unor zone de interdicție de tragere de-a lungul frontului care să servească drept zone pilot pentru un viitor armistițiu. Mai mult, cele două părți pot conveni să se abțină de la atacarea secțiunilor ale frontierelor recunoscute internațional, precum incursiunea rusă în Harkov și cea ucraineană în Kursk.
Disponibilitatea Rusiei de a dezescalada conflictul este incertă deoarece Vladimir Putin a spus că începerea negocierilor este imposibilă după intrarea ucrainenilor în Kursk. Chiar și așa, Project Syndicate explică faptul că o încercare de a comunica cu Kremlinul merită deoarece Ucraina a arătat că poate provoca pagube Rusiei.
Este esențial ca Putin să înțeleagă că deschiderea negocierilor nu este o chestiune de posibilitate, ci doar de timp.
Dacă Kremlinul refuză să discute, atunci viitorul președinte al SUA va ști clar că Rusia nu dorește pace. În consecință, coaliția internațională care oferă suport Ucrainei ar putea să se extindă prin includerea unor țări din emisfera sudică ce până acum nu au luat atitudine față de acest conflict. Mai mult, este posibil ca și China să se distanțeze de Rusia.
Înainte de alegeri, Statele Unite ar trebui să implementeze măsuri care să atenueze efectele războiului asupra civililor. Aceste acțiuni vor crea condițiile necesare pentru ca viitorul președinte să poată face progrese în direcția încheierii acestui conflict devastator.
Această analiză este semnată de Samuel Charap, politolog principal la RAND și fost oficial al Departamentului de Stat în timpul administrației Obama, și de Charles A. Kupchan, profesor de afaceri internaționale la Universitatea Georgetown și cercetător pentru Council on Foreign Relations, care a activat în Consiliul Național de Securitate în mandatele președinților Clinton și Obama.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei