Cum ar trebui alianțele politice să interpreteze rezultatele la alegerile politice

Data:

spot_img

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, explică cum ar trebui alianțele politice din România să interpreteze rezultatele la alegerile europarlamentare.

„Cum ar trebui să-și „citească” cele două mari alianțe din România propriile rezultate la alegerile europarlamentare, dacă vor să fie lucide și corecte cu ele însele, și să își facă noile strategii în consecință?”

Citește și: Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Valentin Naumescu, care este și președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB, crede că în cazul în care PSD și PNL obține mai puțin de 40% ar trebui să se separe.

Sub 40% pentru PSD-PNL reprezintă un dezastru

„Alianța PSD-PNL:

– dacă obține 50% sau mai mult, succes deplin și validare totală (nu cred că sunt șanse mari pentru scenariul maximal);

– 45-50%, rezultat relativ bun dar nu un mare succes. Ca număr de mandate, nu ar fi niciun câștig față de suma celor două partide luate separat (să nu uităm că scorul la europarlamentare va fi susținut și de cei peste 2500 de primari în funcție ai PSD și PNL, care candidează în aceeași zi!);

Citește și: Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

– 40-45%, rezultat mediocru spre slab. Beneficiile alianței nu se confirmă iar PSD și PNL vor avea probleme serioase în a decide după 9 iunie cum să meargă mai departe (în acest interval cred eu că se vor plasa);

– sub 40%, rezultat dezastruos. Ar urma separarea PSD și PNL pentru alegerile următoare și probleme interne în ambele partide”.

Alianța ADU USR-PMP-FD

În cazul Alianței Dreapta Unită, analistul scrie că un rezultat de 20 de procente reprezintă atât un succes, cât și un potențial de creștere.

„Alianța ADU USR-PMP-FD:

– 20% sau peste, succes și validare a acestei oferte politice, cu potențial de creștere;

– 15-20%, rezultat mediocru, sub rezultatul USR-PLUS din 2019. Nu se confirmă apariția unei alternative politice convingătoare în România dar ADU va merge totuși mai departe;

– sub 15%, rezultat slab. Eșec evident al USR de a coagula o opoziție credibilă și semnificativă electoral. Semnalul ar fi că societatea românească așteaptă altceva”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu: „Eu sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani”

Marcel Ciolacu s-a arătat optimist în ceea ce privește...

Crin Antonescu confirmă că există „o discuție complexă” privind candidatura sa din partea coaliției

Crin Antonescu confirmă că există „o discuție complexă” privind...

Elena Lasconi i-a cerut demisia lui Klaus Iohannis

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își...