Închisoarea care a înghițit 500.000 de euro și pare părăsită, deși autoritățile spun că funcționează

Data:

spot_img

Închisoarea care a înghițit 500.000 de euro în Chilia, din care 85% fonduri norvegiene și 15% din bugetul statului român, a fost abandonată după perioada de implementare a investiției, spun localnicii și un fost paznic al deținuților.

Este vorba de un experiment pentru integrarea mai eficientă a deținuților, numit de autorități „Proiectul Delta” și care a presupus construirea a patru case din stuf și chirpici pe insula Ostrovu Tătaru, un sat rămas fără localnici, care aparține de localitatea Chilia Veche. 

Penitenciarul Tulcea spune că statul român nu a mai investit bani după finalizarea grantului norvegian, dar este contrazis de Administrația Penitenciarelor și Ministerul Justiției care au declarat că au fost alocați „suficienți bani” și că proiectul funcționează în continuare. 

În fapt, nici site-ul proiectului nu mai funcționează, iar informațiile reținute de wayback machine arată că pagina nu a mai putut fi accesată din septembrie 2022.

Asociația Ivan Patzaichin, parteneră în proiect, a transmis că proiectul a funcționat doar în perioada grantului norvegian, dar construcțiile „sunt întreținute”. 

Reporterii Info Sud-Est și G4Media au mers să caute „închisoarea” de pe insula tulceană și au găsit casele părăsite, cu ușile deschise, fără paznici sau vreun picior de deținut.

Au revenit în teren două luni mai târziu și situația era aceeași, așa cum au povestit localnicii și paznicul și diferită de cum o descriu autoritățile în răspunsurile oficiale. 

Peste jumătate de milion de euro pentru patru case din chirpici și stuf 

Jurnaliștii au ajuns în Chilia Veche pe la prânz, după un drum de 70 de kilometri în aproape 3 ore, un experiment al răbdării utopice despre care am scris aici, pe o arșiță cum doar balta o știe. Poate de la asta sau poate pentru că încă nu căzuseră fragmentele de drone, oamenii nu erau așa de vorbăreți pe-atunci, nu erau obișnuiți cu presa în mica localitate aproape pustiită, nici cu filmările pe YouTube, deci nici cu camerele de orice fel. 

Citește și Dacia vrea să devină un rival accesibil pentru Jeep începând cu Duster 2024

Câțiva săteni mai dezghețați știau de proiect și le-au spus că „nu mai funcționează de mult” și „s-a închis acum câțiva ani”. N-au mai văzut de ani buni să treacă deținuții cu ”tractorul pe bac până dincolo”.

Și ne-au trimis la un fost paznic al lor.mPe lângă ”bacul deținuților”, oamenii ajung astăzi pe insula Ostrovu Tătaru, rămasă fără localnici de peste 10 ani, cu o platformă trasă manual de un om, o improvizație care se explică doar prin legile fizicii. 

Mai multe puteți citi în Info Sud Est.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proiect unic în România, la Oradea: ambulanța pentru cei mici | Bihoreanul

Ambulanța pentru cei mici. Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru...

Zeci de angajați ai Primăriei Iași, vizați de o anchetă DNA | Ziarul de Iași

Anchetă DNA la Primăria Iași. Procurorii au deschis un...

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local din partea AUR | Gazeta de Stâlpeni

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local...