Cum au declanșat minerii de bitcoin o criză energetică la țărmul Mării Negre

Pe măsură ce prețul bitcoin atingea niveluri record luna trecută, lui Inal i se strângea inima după ce în vara lui 2020 și-a cheltuit economiile pentru a construi un sistem care să mineze criptomoneda, relatează Reuters.

Însă bărbatul fără loc de muncă în vârstă de 30 de ani s-a văzut nevoit să renunțe devreme la investiție, pierzând astfel o potențială avere, după ce penele de curent din regiunea sa natală Abhazia au declanșat la o campanie masivă a poliției împotriva minerilor de criptomonede.

„Mă uit la prețurile de acum ale bitcoin și îmi vine să plâng”, afirmă Inal, care a cerut într-un interviu telefonic acordat Reuters să nu îi fie folosit numele adevărat.

Inal este doar unul dintre sutele de locuitori ai Abhaziei despre care se crede că s-au alăturat unei manii cripto care a cuprins regiunea de pe țărmul Mării Negre anul trecut, declanșând o criză energetică cu care autoritățile încă se luptă.

Algoritmi complecși

Penele de curent au evidențiat costurile energetice ale criptomonedelor într-o perioadă în care interesul global cu privire la banii virtuali este în creștere explozivă și bitcoin, cea mai populară monedă digitală, începe să fie acceptat de către investitorii instituționali.

Bitcoinii sunt generați printr-un proces de „minare” în care o rețea globală de calculatoare concurează pentru a rezolva algoritmi complecși. Aceste calculatoare au nevoie de cantități enorme de energie pentru a rula, experții în climă avertizând că criptomonedele ar putea deraia eforturile de a combate încălzirea globală.

Problema consumului ridicat de energie al generării de bitcoini a lovit din plin Abhazia, odată o destinație de vacanță favorită a elitelor sovietice care și-a declarat independența de Georgia în 1992 după destrămarea URSS.

„Ei suferă cu adevărat de un fel de criză energetică din cauza cantității de cripto minate”, afirmă Maximilian Hess, cercetător la Institutul de Cercetări în Politică Externă, un think thank din Statele Unite.

Cu o populație de aproximativ 240.000 de locuitori, Abhazia are cel puțin 625 de „ferme” cripto înființate în doar ultimii câțiva ani, potrivit estimărilor ministerului economiei al regiunii.

Localnicii cred însă că numărul este cu mult mai mare, numeroase familii având operațiuni de minare la o scară mai mică, dificil de depistat de către autorități.

Guvernul a încercat pentru prima dată să aducă sub control fenomenul în 2018, însă interdicția implementată atunci nu a avut rezultate notabile deoarece componentele hardware folosite pentru minare au rămas legale, potrivit lui Christina Ozgan, ministrul economiei din Abhazia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.