Centrele de transfuzii au fost asaltate, la propriu, de donatori de sânge, după ce ce valoarea tichetelor care se acordă acestora a crescut de la 67 la 280 de lei. În primele luni ale anului, în unele centre a fost nevoie chiar de intervenția jandarmilor, pentru a domoli furia celor care nu au mai fost primiți la donare.
Dintr-o dată, centrele de transfuzie s-au trezit cu prea mult sânge în comparație cu capacitatea lor de preluare, verificare și stocare a acestuia. În aceste condiții, au fost nevoite să limiteze numărul de pacienți pe zi, în timp ce altele nu mai primesc donatori fără programare.
Soluția găsită de Guvern pentru a spori interesul românilor pentru donarea de sânge a fost să mărească, de la 1 ianuarie, de patru ori valoarea tichetului care se acordă celui care face acest gest umanitar. Efectul a fost o avanlanșă de donatori noi, atrași mai degrabă de cei 280 de lei decât de dorința de a ajuta un pacient.
Donarea se face cu programare
Centrul de Transfuzie București a anunțat că din data de 15 ianuarie accesul la donare este asigurat doar în baza unei programări. Persoanele care se prezintă fără a face programare nu vor avea garanția că vor fi acceptate.
„Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină București in ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizarea a activității de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 15 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări, după cum urmează:
1. Programare în aplicația Donorium;
2. Programare în aplicația BlooDoChallenge.
Prezentarea fără programare nu reprezintă o garanție pentru donare în ziua respectivă! Vă mulțumim pentru înțelegerea și colaborarea dumneavoastră!
Vă rugăm să vă prezentați la CTS cu maxim 10-15 minute înainte de ora programării. Totodată, depășirea orei aferente programării cu mai mult de 15 minute va duce la anularea acesteia”, arată un anunț al centrului.
Citește și: Activista Angi Șerban ridicată de Poliţie din casă, pentru o postare pe Facebook
Prezența a crescut cu 80%
Lucia Grijac, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Bucuresti, a explicat pentru PRESShub cum a administrat numărul persoanelor care vor să doneze sânge.
„În București, a crescut numărul de donatorii, undeva cu 70-80%, dacă ne raportăm la situația similară din zilele ianuarie 2023 și suntem nevoiți într-adevăr să limităm numărul de donatori.
Noi încurajăm programarea în București și în afară de cei care se programează, mai putem primi un număr limitat de donatori în fiecare zi”.
Medicul crede că o explicație este mărirea valorii tichetului pe care donatorii îl primesc.
„Motivul cel mai probabil pentru această situație este creșterea valorii sumei acordată donatorilor pe acel card pe care îl primesc”.
Lucia Grijac a precizat, că deși nu încurajează donarea din motive financiare, este totuși un lucru bun că oamenii se prezintă la centrele de transfuzii.
„Eu, ca medic, nu încurajez prezența la donare motivat de bani sau de primire a unei compensații materiale. Încurajez prezența la donare motivată de dorința de a-i ajuta pe Deci donarea voluntară o încurajez. Acum, dacă decizia guvernului a fost aceasta, ce să zic? E un lucru bun că a crescut numărul de donatori”, a precizat directoarea Centrului de Transfuzii București.
Situații similare în toată țara
Situația este similară și în alte orașe din țară. Spre exemplu, cei care vor să doneze sânge în Sibiu trebuie și ei să-și facă o programare înainte.
„Noi o sa fim aici pe tot parcursul anului si oameni cu nevoi de produse sanguine vor fi pe tot parcursul anului. Haideti sa ajutam eficient!
Din aceast motiv saptamana viitoare vom primi doar donatori programați”, anunță Centrul de transfuzie sanguina Sibiu.
În Iași, accesul donatorilor este limitat la 100-120 de persoane pe zi, în funcție de evoluția stocurilor.
„Stimați donatori, începând de azi, 15.01, vom limita accesul donatorilor la 100-120 persoane pe zi, în funcție de fluxul donatorilor și evoluția stocurilor. Mulțumim pentru înțelegere!”, scrie Centrul de Transfuzie Sanguină Iași.
Sângele nu poate să fie stocat mult timp
Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești a făcut un anunț similar în care explică faptul că sângele nu se poate stoca pentru mult timp, dar și că sunt mai eficiente dacă sunt proaspete. Astfel, au limitat numărul de donatorii la 80 de persoane pe zi.
„Vă mulțumim stimați donatori pentru înțelegerea de care ați dat dovadă în acest nou an. Deși la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești s-au prezentat numeroși potențiali donatori, unii nu au donat; aceștia au înțeles mesajul nostru: acela de a avea un număr optim de donatori în fiecare zi.
- Este foarte important ca donatorii să se prezinte ritmic și continuu la centrele de transfuzie pentru a asigura o alimentare optimă a stocurilor de componente sanguine.
- Componentele sanguine au o durată de viață limitată, nu se pot stoca mult timp și sunt mai eficiente dacă sunt mai proaspete. Cel mai bun loc de conservare a sângelui este sistemul circulator al omului.
- În consecință păstram aceasta valoare biologică de preț așa cum trebuie și apelăm la ea atunci când trebuie și atât cât trebuie.
Vă așteptam cu drag la donare, dar într-un număr optim (70-80 persoane/ zi). Pentru moment primim donatorii fidelizati, care au mai donat și ne-au ajutat în ultimii cinci ani!”, se arată într-un mesaj al acestui centru.
Și în Cluj trebuie programare
Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj primesc donatori în baza unei programări și că nu vor mai distribui mai mult de 60-70 de numere de ordine pentru persoanele neprogramate.
„Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizarea a activității de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 16 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat în baza unei programări, în aplicația Donorium sau aplicația BlooDoChallenge, iar în completare în fiecare dimineață se mai distribuie în jur de 60-70 numere de ordine pentru cei neprogramati în cele două aplicații.
Prezentarea la centru fără programare nu reprezintă o garanție pentru donare în ziua respectivă, dacă numerele de ordine au fost deja distribuite.
Vă rugăm să vă prezentați la CTS cu maxim 10-15 minute înainte de ora programării. Totodată, depășirea orei aferente programării cu mai mult de 30 minute va duce la anularea acesteia și atribuirea programării altui donator”.
Citește și: România în Schengen în 2024: Nu este o prioritate, potrivit premierului Belgiei
Ce beneficii oferă alte țări
România este una dintre puținele țări care oferă cele mai multe beneficii pentru cei care donează sânge.
Germania oferă un voucher de 25 de euro și două sau trei ore libere de la serviciu. În acest moment, românii beneficiază de peste 50 de euro și de o zi liberă întreagă.
Cele mai multe zile libere primesc cei care donează în Grecia sau Rusia. Sunt și țări care le oferă donatorilor anumite scutiri de taxe, precum în Polonia și Portugalia.
Cele mai mari beneficii le oferă SUA: până la 100 de dolari pentru o singură donare, iar valoarea crește pentru cei care donează regulat până la 10.000 de dolari.
Însă dincolo de aceste beneficii, donatul de sânge are un impact pozitiv asupra sănătății precum: reducerea riscului de infarct, menținerea unui nivel optim de fier în organism, dar și reducerea presiunii arteriale.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!