„Pericolul maghiar”: Cum au rămas ungurii „dușmanii” noștri permanenți? | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Cum au rămas ungurii „dușmanii noștri permanenți? Radicalii de toate culorile s-au folosit mereu de „pericolul maghiar în ultimii 30 de ani. Discursul naționalist revine în aceeași formulă mai ales la AUR, pentru care primejdia nu vine dinspre Rusia, ci dinspre UDMR.

Există mereu senzația că violența apare brusc în România, dar fenomenul are o lungă istorie socială și politică.

Avem de-a face, în primul rând, cu violența politică, manifestată mai acut în campanii electorale, care se coace la foc mic de-a lungul anilor.

Radicalismul nu a dispărut deloc în ultimii 30 de ani: de la Vadim Tudor, lider al Partidului România Mare care promitea execuția pe stadioane a celor incomozi în anii 2000, până la George Simion, președintele AUR care spunea zilele trecute că UDMR este „o creatură hidoasă” și „șovină”, radicalii români nu s-au schimbat prea mult.

Citește și: Scădere îngrijorătoare a numărului de turiști la Iași: cu 6.400 mai puțini vizitatori în primul trimestru față de aceeași perioadă din 2023 

Ungurii, „dușmanul” AUR

Aflat la Abrud, George Simion a definit UDMR drept „dușmanul” AUR, și pentru a instiga audiența a dat vina pe unguri pentru numărul mare de sinecuriști: „De la 800 de mii de angajați în anii 2000, azi avem 1,3 milioane de angajați pentru că UDMR și-a pus toate rudele, pentru că Paul Stănescu (secretar general al PSD-n. red.) a făcut la fel.” Anul trecut, după ce justiția a decis definitiv că cele 50 de cruci comemorative ale ostașilor români în Cimitirul militar din Valea Uzului trebuie demontate, George Simion s-a referit din nou la „șovinismul celor de la UDMR și supușenia autorităților românești”.

Citește și: O fostă studentă de top și reprezentantă a României la concursul de frumusețe din Mexic 2022 candidează din scaunul cu rotile

Totul a pornit în 2019, înaintea alegerilor europarlamentare, când Ministerul Apărării a finanțat instalarea mai multor cruci de beton în cimitirul de la Valea Uzului, județul Harghita, cimitir pe care îl îngrijesc din 1917 încoace maghiarii. Aici sunt îngropați în special soldați unguri care au murit în Primul Război Mondial, dar lângă ei au fost înmormântați militari ruși, austrieci și câțiva români. Crucile de beton dedicate eroilor români, fără să aibă niciun fel de autorizație, au fost așezate peste osemintele eroilor unguri, cumva intenționat.

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. Sa nu uitam niciodata ce spune insasi Biblia, lucru confirmat periodic, de’a lungul miilor de ani :” Orice imparatie este distrusa din interior”, si -da!- Romania este distrusa din interior, char daca mai toti vecinii nostri ASTEAPTA( nici nu trebuie sa se chinuie pentru!) „sa se coaca” si doar vor intinde mana si vor lua fructul copt, adica rezultatul mafiotizarii intregii tari si natii, operatiune dusa pe culmi, de acest ultim pres-edinte si garnitura sa de ticalosi si incompetenti, mai abitir decat cei din regimul ceausescu, desi-este evident- multi dintre aceia( direct sau indirect) continua sa contribuie la decimarea economica si generala, a tarii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional...

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...