Cum e afectată România de ideile expansioniste ale lui Trump

Data:

spot_img

Iredentismul autohton și hărțile trucate fluturate de naționaliștii români s-ar putea să aibă o altă greutate în noul context internațional, în care Trump vrea să se extindă după modelul Putin.

Imediat ce a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor de anul trecut, Călin Georgescu a spus că „Moldova este a doua Românie”. George Simion declară de multă vreme că „Basarabia e România”, președintele Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea unirii chiar când era șeful statului, iar senatorul PSD Titus Corlățean sugera cu mai bine de 10 ani în urmă, când era ministru de Externe, că nu ar exclude un referendum privind unirea, deși întâlnirea celor două state în UE ar fi varianta cea mai bună: „cetățenii R. Moldova în mod suveran pot decide ceea ce doresc sa decidă”, fiindcă situația ar fi diferită față de cea din Crimeea unde referendumul de aderare la Rusia a peninsulei „n-a fost o decizie nici suverană și nici constituțională potrivit Constituției ucrainene și nici potrivit Dreptului internațional”.

Citește și: Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Fostul ambasador rus la București Valeri Kuzmin încuraja la rândul lui un referendum după modelul celui din Crimeea, cu cinci ani înainte de invazia Moscovei în Ucraina. Multe din planurile Kremlinului erau încă de pe atunci făcute și tot de pe atunci au început să fie încurajați naționaliștii de pe tot continentul, în așa fel încât totul să fie pus sub semnul întrebării iar UE să devină tot mai slabă și mai incapabilă să răspundă crizelor sale interne alimentate de la Moscova.

Putin: „Rusia poate fi singura garanție reală, adevărată, a statalității și suveranității Ucrainei”

La aproape un an de la invadarea Ucrainei, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în fața istoricilor ruși despre așa zisa dorință a Poloniei de a anexa partea vestică a Ucrainei, în așa fel încât să aibă un culoar deschis de la Marea Baltică la Marea Neagră. România a fost acuzată la rândul ei de Moscova că urmărește anexarea Bucovinei de Nord.

Citește și: Cine sunt senatorii care vor verifica legile din Parlament: avocați anti-UE și politicieni cu probleme penale sau de integritate

Tot Putin a recunoscut, într-un puseu acuzator, dar nu inocent, că în 1939 și 1940 Moscova și-a trasat noua hartă și a luat cu forța teritoriile din vestul Ucrainei, care aparțineau Ungariei, României și Poloniei, adăugând că „Rusia poate fi singura garanție reală, adevărată, a statalității și suveranității Ucrainei”.

Aceste declarații făcute la finele anului 2022 au fost urmate de altele similare. În paralel, trupele trimise de Moscova au avansat smulgând părți tot mai consistente din Ucraina iar prietenii Kremlinului au început să lucreze serios în favoarea Rusiei: Ungaria a blocat în UE de mai multe ori trimiterea ajutoarelor în Ucraina iar Viktor Orban, premierul de la Budapesta, a fost într-o vizită la Moscova după ce țara lui a preluat președinția rotativă a Uniunii, premierul slovac Robert Fico l-a vizitat și el pe Putin acum o lună, fără să-l poată convinge să nu suspende transportul gazului prin Ucraina, care continua să alimenteze statele europene, în ciuda războiului.

Fostul cancelar austriac Karl Nehammer  a fost primit la Kremlin în primele luni după invazia din Ucraina și a făcut diferite jocuri în favoarea Rusiei, inclusiv lunga temporizare a României și Bulgariei la ușile Schengen.  

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legiunea, istoria, prostia

Ascensiunea lui Călin Georgescu și a celor trei partide...

Antonescu, formula toxică a USL 2

Liberalii și social-democrații încă nu înțeleg cât de mare...

Poate câștiga Antonescu împotriva lui Georgescu?

Mai poate fi Crin Antonescu prezidențiabilul marii coaliții după...

Gazele din declarația lui Călin Georgescu și statul inept

Într-o declarație din 2 ianuarie 2025, domnul Călin Georgescu...