joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterCum era văzut Eminescu de români când trăia

Cum era văzut Eminescu de români când trăia

Cum sunt receptaţi marii autori în vremea lor? Unii a trebuit mai întâi să sufere şi să moară, pentru „a se bucura”, postum, de celebritate şi a îmbogăţi… pe alţii.

Până să rămână fixat veşnic pe bolta literaturii, „Luceafărul poeziei româneşti” a avut din când în când şansa recunoaşterii, însă geniul său artistic, dar şi de cercetător al Istoriei, fenomenelor sociale şi economice, al geopoliticii, rămâne încă în continuare nu îndeajuns de re/cunoscut!

S-a vorbit despre despre influenţe romantice străine la Eminescu: de pildă, pentru poemul emblematic ”Luceafărul”, cea a austriacului Nikolaus Lenau, autorul epopeii. ”Albigenzii”, dar a fost fermecat şi de Goethe, E.T.A. Hoffmann ori Jean Paul Richter.

Ne putem mândri deci cu o lieratură clasică branşată european şi prin Eminescu, cel cu studii la Viena. Însă tot Eminescu, iubitorul culegător de folclor din plaiurile româneşti oficiale şi în cele înstrăinate, nota cu acribie, de exemplu, printre mii de pagini, şi inspiratorul: „e te legeni, plopule, / Fără ploaie, fără vânt/ Cu crengile la pământ?/ Dar eu cum să nu mă leagăn,/ Că iată s-au vorovit/ Trei băieţi din Baia Mare/ Ca pe mine să mă taie”…  „Sau, îndârjit: ”F…-ţi morţii ţară str[ă]ină/ Cum mi-ai făcut barba lână/ Obrazul scoarţă bătrână.”   Ziaristul citea însă gazete europene în limbile lor şi folosea depeşele Agenţiei de ştiri Havas.

El era informat European, dar noi nu îl  „exportăm”: în toate ţările funcţioinează Institute Culturale Goethe, Cervantes etc., nu şi… Eminescu!

Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE