Nou azil al groazei din Voluntari: doi patroni de azil sunt urmărirți penal de procurorii DNA sub acuzația de participație improprie la abuz în serviciu. Cei doi că ar fi tratat necorespunzător bătrânii cazați în căminul pe care-l administrau.
Este vorba de doctorița Ana Maria Dalbuzy Yasmin și Iulian Roberto Damian, administratori ai Royal Medical Clinic SRL din Voluntari.
Damian este agent șef în cadrul Inspectoratului de poliție județean Ilfov – Poliția Orașului Voluntari, iar Dalbuzy, care este medic rezident chirurgie plastică se prezenta persoanelor interesate de serviciile Royal Medical Clinic SRL ca fiind medic în cadrul Spitalului Municipal.
Deși deține o licență provizorie, azilul nu respecta protocolul de îngrijire a celor 14 vârstnici care erau cazați acolo. Astfel, Royal Medical Clinic” nu deține personal medical nici măcar la nivel de asistentă medicală iar beneficiarii centrului nu beneficiază de consultații medicale din partea unui medic și nici de serviciile unui kinetoterapeut. Un astfel de medic a fost angajat fictiv, fără a presta vreodată la sediul Royal Medical Clinic.
Citește și: Aktual24 | Olguța Vasilescu nu mai are voie să facă festivaluri din bani publici
Contracte false
În plus, mesele sunt oferite fără a se respecta un program iar hrana este „încropită” de angajații centrului în funcțiile de alimentele de care dispun la acel moment. Beneficiarii sunt îngrijiți de personal necalificat și insuficient care este silit să rămână zile la rând (uneori chiar și 10 zile) în centru pentru că, în caz contrar, beneficiarii ar rămâne nesupravegheați.
Fără personal de specialitate, medicamentele bătrânilor erau administrate de îngrijitoare. Stenograme din dosar:
Infirmiera 1: Da.
Infirmiera 2: Hai că acuma am reușit s-o trezesc pe Yasmin și se duce, dar dați-le tratamentul că nu i s-a dat de foarte mult timp tratamente lor, d-aia țipă și face toate alea.
Infirmiera 1: Eu le-am dat ieri.
Infirmiera 2: Ă…
Infirmiera 1: Ă, ieri. Ieri dimineață.
Infirmiera 2: Păi da, erau…
Infirmiera 1: Cred că le-a dat și DANA la prânz…
Infirmiera 2: Păi le-a dat DANA, ieri dimineață și la prânz și seara.
Infirmiera 1: Îhî.
Infirmiera 2: Și organizatoarele erau pline, nici la ăia la pat n-au fost date. D-aia țipă și urlă. Știi? Adică e pre…
Infirmiera 1: I le dau fără… le dau fără să mănânce?
Infirmiera 2: Da, da, da. Păi da, dă-le, n-are nimica, că din ce cauză? Că dup-aia iar e agitați. Păi dacă stă… ieri, dacă…
Infirmiera 1: Lasă că le dau eu, mă, nu e problemă.
Infirmiera 2: Păi eu ce zic? Ei dacă nu ia o tură tratamentul, și ăia la pat și ăștia care-i în picioare, mai ales ALIN.
Infirmiera 1: Da, mă, da.
Infirmiera 2: O să înceapă să țipe, să facă ca toate alea.
Infirmiera 1: Lasă că le dau eu, eu de ieri i-am dat… de ieri… de alaltăieri seară am venit… Dă-i 10 picături de Haloperidon lu’ E. A.
Infirmiera 2: Îi dau. Îi dau.
Infirmiera 1: Că ți… țipă și se aude.
Infirmiera 2: Păi acuma, acuma începe, da, vroiam să mă duc sus să…
Infirmiera 1: Ăhă. Așa. Hai, pa.
Infirmiera 2: Bine, hai că chiar acum mă duc.
Reprezentanții societății au încheiat contractul de catering în august 2023 doar pentru a putea fi prezentat în cazul unor controale.
În fapt mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora), este achiziționată gata gătită din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți) sau este „încropită” de o persoană ce prestează servicii pentru societatea Royal Medical Clinic fără a avea un contract.
Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?
Discuție între două colaboratoare ale azilului:
- Da.
- Danielo, tu n-ai 10 lei să cumperi un kil de lapte?
- Nu am niciun șvanț.
- Ă… fierbe pastele. Să fie măcar fierte.
- Le… le am pe foc.
- Așa, să fie fierte pastele, dă-i… mai ai Delikat?
- Nu.
- Verdeață?
- Nu. (…) Să le fierb și… le las…
- Auzi, pune-le zahăr. Dă-le cu zahăr.
- Le las și poa’ să le pună și ea…
- Fă! Nu. Dă-le cu zahăr. Și pune-le și masa. Fierbe-le…
- Paste cu zahăr?
- Da, făi, paste cu zahăr. Pune-le zahăr să fie dulci și la revedere! Că merge. Și gata, ai scăpat. Vine asta, decât îi schimbă și gata.
- Bine, hai.
- Hai, te pup
O altă discuție dintre două angajate:
Angajata 1: Îmi dă banii, bine. Dacă nu, iese rău de tot.
Angajata 2: Mie mai are să-mi dea pe ziua care am stat de la 5 dimineața până seara la 9 jumate.
Angajata 1: Dar văd că nu vă caută pe niciunul, nici pe Laura, nici.
Angajata 2: Da, n-are… i-am lăsat mesaje, nici nu m-a băgat în seamă, nici măcar nu s-a uitat la ele.
Angajata 1: Păi dacă mie mi-a trimis mesaj, zic: ”E ora 02:00, pacienții mor de foame!” și mi-a strigat…. mi-a răspuns cică: „Ai răbdare! Pui la rotisor. Vin la 3 și un sfert.”. Scurt. Și mi-a adus mici. Mici cu o mână de cartofi și chifle micuțe.
Angajata 2: Pfai de capul meu!
Angajata 1: De au murit ăștia. Ce să împart? Că nici cartofii nu mi-au ajuns, nici ăia. Ce să împart? Doamna Stela când a văzut au apucat-o crizele. Zice: „Ăsta-i… ăsta-i puiul la rotisor?”. Așa mi-a zis mie. Zic: ”Doamna Stela, zic, așa mi-a scris. Zic: Îmi pare foarte rău, eu nu sunt de vină”.
„Ia farfuria de aici că eu nu mănânc nicio farfurie. Mie nu trebuie masa asta, d-astea vechi și spurcăciuni. La banii care îi plătesc eu vreau o ciorbă, vreau un tratament, vreau tot ce trebuie!”
A făcut urât, jos. Și are dreptate. Niciunul nu și-au luat tratamentul. Și eu nu vreau să mă bag, Dana. Că nu-mi e greu să citesc și să-i strig să le dau. Nu vreau să mă bag. Nu vreau că nu vreau să… cum să zic, să mă ia de fraieră. Scuză-mă că îți spun, cum v-a lua pe fiecare, v-a folosit.
Angajata 2: Păi așa… ăsta-i adevărul, ăsta-i adevărul. Exact asta a făcut.
Angajata 1: Și eu nu vreau să mă implic mai mult decât știe că pot face.
Angajata 2: Și-a bătut joc de bunătatea noastră. Noi am tras cu ea să fie bine și ea șia bătut joc de noi. A venit la mine la poartă și se milogea de mine că: „Te rog!”, că să facă, că să dreagă, că nu știu ce, că nu știu cum. Ca să mă înduplece să vin și acum nu mă mai bagă în seamă”.
Citește și: „Noi știm să te facem să vorbești” – sau cum își amenință statul mafiot cetățenii
3.500 de lei pentru servicii inexistente
Aparținătorii vârsticilor plateau 3.500 de lei pe lună pentru îngrijirea bolnavilor, iar bărbat a fugit la un moment dat din centru.
Fiica acestuia a relatat că „ în noaptea de 12/13.09.2023, după miezul nopții, un echipaj de poliție l-a adus la domiciliu pe tatăl său, care reușise să fugă din centrul din Voluntari și să ajungă la domiciliu (zona Calea Rahovei).
Cu această ocazie familia a avut un șoc, constatând că acesta este deshidratat, slăbit, obosit și, probabil, cu tratamentul neluat întrucât pastilele erau în buzunar.
Deși în acea seară tatăl său a fost dus inapoi la centru, a doua zi familia l-a mutat într-un alt centru, motivul schimbării fiind constatarea că tatăl său nu este supravegheat corespunzător iar starea de sănătate i s-a degradat”, se arată în documentele de la dosar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!