Cum este afectată România de războiul electronic al Rusiei. Ce spune generalul Adrian Duda despre acest subiect.
În urmă cu câteva zile, făcea valuri în presa românească știrea că Rusia ar fi declanșat un război electronic nu doar în partea de nord a continentului, vizând în special Polonia și statele baltice, ci și în sud, afectată fiind, aici, România.
Această știre era concluzia unui raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Dornici să le oferim cititorilor noștri mai multe informații despre această situație îngrijorătoare, ne-am adresat unuia dintre specialiștii care au participat la redactarea raportului, domnul general de flotilă aeriană Adrian Duta.
Domnule general, ați supervizat recent un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, referitor la atacurile electromagnetice ale Federației Ruse în spațiul aerian romănesc. Puteți dezvălui, pe scurt, pentru cititorii noștri ce conține acest raport?
„Raportul elaborat de experții Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență abordează următoarele teme: perturbările GPS în Dobrogea și Moldova, motivația Federației Ruse în acțiunile de interferență, impactul asupra aviației civile și militare, măsuri de reziliență, implicațiile sociale și geopolitice.
Siguranța zborurilor și a navelor comerciale a fost pusă în pericol
Raportul încearcă să ofere o imagine clară asupra riscurilor și provocărilor generate de acțiunile de război electronic utilizate de Forțele Armate ale Federației Ruse și subliniază importanța măsurilor de protecție și a cooperării internaționale pentru a asigura siguranța și stabilitatea în regiune.
Raportul confirmă că în lunile aprilie și mai 2024, România s-a confruntat cu perturbări semnificative ale semnalului GPS, în special în regiunile Dobrogea și Moldova.
Aceste interferențe au fost cauzate de acțiunile de război electronic derulate de Forțele armate ruse în regiunea Mării Negre și au afectat navigația aeriană și maritimă, punând în pericol siguranța zborurilor și a navelor comerciale.
Federația Rusă folosește aceste tehnici pentru protecția trupelor proprii și a infrastructurii strategice, pentru a testa capacitățile defensive ale NATO și pentru a intimida statele membre.
Bruiajul și, mai ales, spoofing-ul (falsificarea semnalelor GPS pentru introducerea unor coordonate eronate în sistemele de navigație prin satelit) sunt utilizate pentru a crea confuzie și a submina încrederea în sistemele de navigație occidentale.
Citește și: De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă
Deși sistemele de navigație ale aeronavelor militare nu au fost afectate, aviația civilă a raportat interferențe frecvente, ceea ce a condus la riscuri crescute de accidente și la necesitatea utilizării unor sisteme de navigație alternative.
Aeroporturile din Dobrogea și Moldova au fost cele mai afectate, raportând în mod frecvent semnale GPS slabe sau inexistente”, a declarat generalul Adrian Duda pentru Aktual24.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: aktual24.ro)