duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterCum explică analiştii ieşeni explozia AUR şi de ce nu a fost...

Cum explică analiştii ieşeni explozia AUR şi de ce nu a fost detectată in sondaje

Intrarea AUR în Parlament cu un procent de aproape 8,5% a bulversat toate analizele politice şi ridică semne de întrebare, explică cercetătorii ieşeni, asupra felului în care au fost realizate studiile sociologice şi sondajele înaintea momentului alegerilor. 

Analistul politic Lucian Dîrdală a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că publicul AUR este unul foarte pestriţ, dar e o sumă de mulţimi care au, în această perioadă, convingeri comune. „Vorbim de persoane care resping, adesea pe baza unor teorii conspiraţioniste, măsurile anti-pandemie; cetăţeni (mai ales de religie creştin-ortodoxă) care denunţă limitarea pe care aceste măsuri au impus-o exercitării libertăţii religioase; persoane care rezonează la mesajul anti-elite; suveranişti eurosceptici; naţionalişti îngrijoraţi de problema maghiară; şi, în fine, cetăţeni care ar dori ca România să acţioneze ferm pentru unirea cu Republica Moldova. Între aceste categorii există, desigur, interferenţe, iar ponderea lor diferă, probabil, în fiecare judeţ sau regiune istorică”, a declarat Lucian Dîrdală.

Acesta a explicat că e greu de apreciat ce tip de votanţi am putea identifica, pentru judeţul Iaşi, în această categorie, dar că printre ei putem bănui că se regăsesc foştii votanţi PRM şi PP-DD, dar şi simpatizanţi ai curentului naţionalist din PSD care nu cred că partidul mai reflectă, în prezent, interesele lor mai apropiate de extremism. Lucian Dîrdală spune că ascensiunea AUR este neaşteptată mai ales prin amploarea ei. „Au existat sondaje care o anticipau, într-o anumită măsură, dar nu se poate vorbi de o percepere clară a ritmului de mobilizare politică. În mare măsură, aceasta se datorează şi efectului de tip bulgăre de zăpadă asociat cu controversele pe teme sanitare sau religioase”, a apreciat analistul politic.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE