Cum împarte judecătorul Mateescu posturi plătite cu 6.000 de lei/lună, în instanța pe care o conduce

Data:

spot_img

Scandalul în care este implicat fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, după ce i-a propus unei funcționare din primăria Băile Govora să o angajeze, prin transfer, la Tribunalul Vâlcea pe un salariu de 6.000 de lei are la bază un dosar pe numele tatălui judecătorului, primar PNL în localitate.

Totul a pornit de la un proces de servitute, în care reclamant era, în calitate de moștenitor, Mihai Mateescu, primarul din Băile Govora. Inițial, a fost făcută și o plângere penală, plângere clasată de procurorul Ionuț Marian Pațanghel de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea pe motiv că faptele s-au prescris încă din 2013.

În urma altei plângeri a unui cetățean din oraș, care a reclamat că primarul și-a adjudecat ilegal un teren de 240 metri pătrați din parcul localității, procurorii au deschis un nou dosar penal.

Citește și: VIDEO Judecătorul Bogdan Mateescu, înregistrat în timp ce ar propune unei funcționare o funcție, pentru a nu face o sesizare în dosarul tatălui său

Dosar mutat la București

În mai 2023, procurorul general Alex Florența a dispus mutarea la București a dosarului în care primarul Mihai Mateescu, tatăl judecătorului Bogdan Mateescu, e acuzat de abuz în serviciu.

Cei 240 de metri pătrați aflați în proprietatea orașului au fost retrocedați în 2022 lui Mihai Mateescu motivându-se că acesta deține de mulți ani un chioșc pe respectivul teren. Comisia locală de fond funciar I-a dat lui Mateescu amprenta la sol a chioșcului și terenul din jurul clădirii fără să se fi votat în Consiliul Local scoaterea din patrimoniul public.

Presa a relatat despre primarul din Băile Govora că este colaborator al Securității, fapt confirmat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

După ce a devenit președintele Tribunalului Vâlcea fără să fi judecat o zi la tribunal, Bogdan Mateescu a fost înregistrat într-un birou al primăriei în timp ce-i promitea unei funcționare un post mai bine plătit la tribunal, cu condiția să nu mai facă plângeri la adresa tatălui său.

Cum împarte judecătorul Mateescu posturi plătite cu 6.000 de lei

Astfel, potrivit Antena 3, funcționară a fost abordată în data de 24 martie 2023 de judecătorul Bogdan Mateescu care îi propune să o ajute în carieră vorbindu-i de un post remunerat cu 6.000 de leipe lună. Mai mult, acesta susține că la Tribunalul Vâlcea „nu s-a făcut niciodată inventarul” și că „avem sute milioane lipsă, sute milioane plus. Nu s-a făcut niciodată, de fapt, inventarul”.

Funcţionar: Bună! Mai stau de vorbă cu colegii, mai muncesc

Bogdan Mateescu: Vreau să vorbesc cu tine şi cu Raul pentru că am auzit că, nu ştiu, vrei să faci seizări.

Funcţionar: Ce mă, sesizări? Nuuu, discutăm.

Bogdan Mateescu: Eu te ajut dacă vrei să faci sesizări la Busuioc, la Curtea de Conturi.

Funcţionar: Nu.

Bogdan Mateescu: Nu? Deci sunt vrăjeli?

Funcţionar: Ce, tu te iei după lume? Lumea în Govora… tu nu ştii?

Bogdan Mateescu: Ce studii ai tu?

Funcţionar: Ce studii am? Economice.

Bogdan Mateescu: De ce nu vii la Vâlcea? .000 de lei.

Funcţionar: Unde mă?

Bogdan Mateescu: La Tribunal, transfer.

Funcţionar: Ce ai mă? 6000, pe bune?

Bogdan Mateescu: Până pe 4 aprilie. 5.000 mii şi ceva.

Funcţionar: Păi dacă nu le mai urmăresc…uite, nu am ştiut!

Bogdan Mateescu: 5.000 şi ceva.

Funcţionar: M-am mai gândit într-un timp dar… uite, nu am căutat!

Bogdan Mateescu: Poţi să te gândeşti şi săptămâna asta.

Funcţionar: Bine că-mi ziseşi.

Bogdan Mateescu: Îl sun pe Raul şi îi spun, da?

Funcţionar: Vorbiţi, da.

Bogdan Mateescu: Vrei să ştii despre ce este vorba acolo? Tu eşti doar pe internet, nu?

Funcţionar: Îhm…

Bogdan Mateescu: Ai contabilitatea, oricum suntem praf. Se face inventarul, avem sute milioane lipsă, sute milioane plus. Nu s-a făcut niciodată, de fapt, inventarul. Îi dau un exemplu, ştii? Toată lumea învaţă. Mai sunt două fete înscrise plus un om, mai e şi un consilier pe achiziţii.  

Funcţionar: Îhm..hai că mă uit. Mulţumesc mult! Vorbim. Pa!”

De ce poate fi acuzat judecătorul

După apariția în spațiul public a acestui dialog, specialiștii în drept susțin că acesta reprezintă „dare de mită și influențarea declarațiilor, deoarece funcționara respectivă este martor în dosar. La fel se arangează concursurile pentru grefieri și pentru asistenți de judecători. Nu e nicio noutate”, ne-a declarat un procuror.

Pasionat de politică, Bogdan Mateescu a fost în calcul pentru a fi numit ministru al Justiției de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Citește și: Cine administrează afacerea cu bătrâni din casa groazei din Târgu Mureș

La un moment dat, s-a speculat că o prevedere ciudată din proiectul legii pensiilor speciale a fost făcută cu dedicație pentru Mateescu. Propunerea era ca membri aleși ai CSM să se poată pensiona după un mandat complet de 6 ani. La momentul respectiv, Mateescu avea 19 ani vechime, insuficient pentru a ieși la pensie și pentru a intra în politică.

Omul de încredere al fostului ministru Cătălin Predoiu, Mateescu a pozat o vreme în reformator al sistemului judiciar, apoi a înclinat balanța decisiv pentru gruparea Savonea din secția pentru judecători a fostului CSM.

A fost președinte al Consiliului mai mult de un an, în urma unei interpretări scandaloase a legii, prin care i s-a prelungit mandatul ca interimar, în ciuda prevederilor constituționale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related