Cum interacționează angajații români cu piața muncii. Majoritatea se simt apreciați la locul de muncă | STUDIU

Data:

spot_img

Un studiu realizat de Cult Research în această lună arată că majoritatea angajaților români se consideră evaluați corect și apreciați la locul de muncă.

Studiul ”Interacțiunea angajaților români cu piața muncii” a fost realizat la nivel național pe un eșantion format din 806 de persoane, în perioada 1 – 4 august anul acesta. Acest studiu este reprezentativ pentru persoanele adulte angajate cu acces la internet. Culegerea datelor s-a desfășurat online, prin intermediul panelului CultIO.

Temele de cercetare au fost: conștientizarea aprecierii angajaților la locul de muncă; intenția de a schimba locul de muncă; criteriile de promovare la actualul loc de muncă; căutarea unor noi oportunități pe piața muncii și analiza acestora pentru a evalua propria poziționare.

Chiar dacă majoritatea angajaților sunt mulțumiți cu actualul angajator piața muncii manifestă efervescență (oamenii aplică și participă la interviu, dar nu vor neapărat și schimbarea locului de muncă).

Cel mai nou studiu Cult Research arată că majoritatea angajaților se consideră evaluați corect (62%) și apreciați la locul de muncă (53%), dar cu toate acestea 36% sunt deschiși la oferte și 26% aplică la diferite anunțuri de angajare (11% aplică pentru a identifica un job mai bun și 15% doar pentru a afla nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii).

Cum sunt evaluați și apreciați angajații la locul de muncă?

Conform datelor colectate, 62% dintre angajați consideră că sunt evaluați pe baza unor criterii obiective la locul de muncă. Acest sentiment de evaluare este esențial pentru moralul și productivitatea angajaților.

De asemenea, 53% dintre angajați se simt apreciați pentru eforturile lor, iar 51% consideră că promovările se fac pe baza competenței.

,,Există o fluiditate a angajaților pe piața muncii din România, ceea ce face ca una dintre principalele probleme ale angajatorilor să fie retenția personalului. Peste 64% dintre respondenți sunt „căutători activi” de joburi pe piața muncii”, explică Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research.

Citește și: Percheziții la domiciliile unor cadre medicale de la spitalul Pantelimon după un memoriu adresat Procurorului General

Cum interacționează angajații cu piața muncii?

În ceea ce privește stabilitatea la locul de muncă și deschiderea către noi oportunități, studiul evidențiază următoarele tendințe:

• 38% dintre angajați nu intenționează să-și schimbe actualul loc de muncă pe termen scurt (următoarele 6 luni), dar sunt deschiși la alte oferte.

• 36% dintre angajați nu intenționează să-și schimbe actualul loc de muncă și nu sunt deschiși la alte oferte.

• 15% dintre angajați aplică la anunțuri pentru a vedea nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii.

• 11% dintre angajați aplică pentru a identifica un job mai bun. Un aspect interesant este că fenomenul de a aplica la anunțuri de angajare pentru a afla nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii este mai întâlnit cu 5% în rândul bărbaților (17%) decât în rândul femeilor (12%).

Care sunt intențiile de schimbare a locului de muncă în funcție de generații și sector de activitate?

,,Observăm o corelație importantă între aprecierea la locul de muncă, definită atât financiar, cât și moral, și probabilitatea de a rămâne la acel job. Studiul relevă un grad ridicat de retenție în rândul celor din generația X, comparativ cu reprezentanții generației Z”, spune Alexandru Zodieru.

Studiul relevă și faptul că cea mai mare pondere de persoane care nu intenționează să își schimbe actualul loc de muncă și nu sunt deschiși la alte oferte se află în rândul generației X (40%), urmată de generația Y (30%) și generația Z (27%). Angajații din sectorul public (46%) sunt mai puțin predispuși să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni comparativ cu cei din sectorul privat (32%).

Totodată, cei care ocupă poziții de conducere (32%) sunt cu 6% mai statornici la locul de muncă față de cei care nu au poziții de conducere (38%). De asemenea, stabilitatea la locul de muncă crește odată cu gradul de senioritate: 40% dintre cei cu peste 5 ani de experiență nu intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni, comparativ cu doar 24% dintre angajații cu 2-5 ani de experiență.

Citește și: Rafila cere demisia conducerii spitalului Sf. Pantelimon în timp ce patru medici și asistente sunt audiați de Serviciul Omoruri. În aprilie nu a descoperit vreo neregulă

Care este corelația dintre aprecierea la locul de muncă și retenția personalului?

Analiza de corelație realizată în cadrul studiului arată că sentimentul de apreciere la locul de muncă este cel mai puternic factor care generează retenție de personal. Acesta este urmat de percepția că promovările se fac pe baza competenței și de evaluarea obiectivă a angajaților.

Studiul subliniază importanța unui mediu de lucru echitabil și apreciativ pentru a menține angajații motivați și loiali. Angajatorii sunt încurajați să îmbunătățească practicile de evaluare și recunoaștere pentru a spori satisfacția și retenția personalului.

Cult Research este o companie românească de cercetare de piață înființată în 2008. Agenția oferă soluții de consultanță prin cercetare agilă ajutând companiile, instituțiile și organizațiile neguvernamentale (inclusiv internaționale) să își crească performanța adaptându-se mereu în funcție de nevoile consumatorului. Serviciile oferite se adresează unor domenii cât mai variate: agribusiness, banking, auto, comunicare, administrație publică, FMCG, retail etc.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pexels.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu Rivian, rivalul Tesla | Aktual24

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu...

Veniturile familiilor din Moldova, la jumătate față de cele din București în 2024 | Ziarul de Iași

Veniturile gospodăriilor din Moldova sunt la jumătate față de...

Studiu ING România: 30 de ani de susținere a economiei și cum s-a dezvoltat antreprenoriatul românesc

Există discrepanțe între mediul de afaceri în urban față...