Cum își construiește România dosarul aderării la Schengen și ce șanse are

Data:

spot_img

România și-a propus să adere la spațiul Schengen în urmă cu 15 ani, odată cu intrarea în UE. Zona prevede eliminarea controalelor de frontieră între statele membre.

Orele și uneori chiar zilele, mai ales în pandemie, de așteptare pentru a trece de controalele de la granița cu Ungaria ar putea deveni o amintire pentru românii care se întorc acasă. Oficialii europeni încep să ia din nou în serios candidatura României la spațiul Schengen.

Startul unui război la granițele României și două declarații politice din ultima perioadă au crescut speranțele actualilor oficiali ai guvernului că se pot lăuda că au introdus România în spațiul Schengen, după 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Nicolae Ciucă, actualul premier, pare sigur că Bucureștiul va intra în rândul capitalelor din spațiul de liberă circulație până pe 31 decembrie 2022.

Citește și: Alegeri cu miză pentru viitorul CSM, după ce actuala majoritate a impus organizarea turului doi

În mai 2010, Vasile Blaga – ministru de Interne la acel moment, își ia un angajament public asemănător. „Promit românilor ca, pe 27 martie 2011, vom intra in spațiul Schengen. În condițiile de criza, aderarea la Spațiul Schengen ramâne obligatorie”, spunea atunci acesta.

Nicolae Ciucă a luat-o pe urmele lui Blaga cu promsiunea sa că România va intra în Spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an. Din acest spațiu de liberă circulație a cetățenilor fac parte 26 de țări, o parte dintre ele membre ale Uniunii Europene și alte patru state partenere.

Avantajul practic pentru cetățeanul român, odată cu intrarea în spațiul Schengen, este că poate intra sau ieși din/spre Ungaria și, posibil, Bulgaria fără a mai opri la graniță, pentru controalele vamale și de frontieră. Asta pentru că Ungaria este deja membră Schengen, iar aderarea Bulgariei a fost analizată de organismele europene la pachet cu cea a României.

Citește și: Legea Educației, cea mai hărțuită din România. Reacționăm tardiv și haotic

Aici mai trebuie precizat că, teoretic, România îndeplinește din 2011 toate condițiile impuse de legislația europeană pentru securizarea frontierilor. Însă, niciodată Consiliului Uniunii Europene nu a votat pentru eliminarea controalelor de la frontiera României cu alte țări membre Schengen.

În condițiile în care Bucureștiul ar primi „undă verde” pentru aderarea la Schengen, frontiera României cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia devine și hotarul UE și locul în care marfa și, în special, persoanele sunt controlate înainte de a putea apoi circula liber oriunde în cele 26 de state Schengen.

Citește în EUROPA LIBERĂ ROMANIA

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related