Cum își reduce la jumătate cheltuielile cu energia un spital de recuperare vechi de 46 de ani. Beneficiile terapiilor cu ape minerale sulfuroase făceau din Spitalul de recuperare Brădet, în urmă cu mai bine de patru decenii, unul de renume în zonă.
Din păcate, tot de mai bine de patru decenii – practic, de la construirea sa, în 1975 – unitatea n-a beneficiat de nicio investiție majoră. Anul 2021 îi aduce un boost de energie, la propriu, implementat cu fonduri de coeziune.
Amplasat într-o regiune cu tradiție balneară, Spitalul de Recuperare Brădet (situat în comuna argeșeană Brăduleț) are avantajul de a funcționa în raiul apelor sulfuroase al căror prim izvor consemnat a fost descoperit, din întâmplare, de fotograful Ioan Nicolescu, în anul 1888.
Apele cu proprietăți curative au și stat la baza înființării stațiunii Brădet, într-o zonă înzestrată, oricum, cu aer curat și peisaje pitorești. O adevărată legendă a fost creată în jurul acestui izvor pe care localnicii l-au botezat Puturosul tocmai din cauza mirosului greu de sulf. Astăzi, Puturosul este izvorul cu numărul 1, căci ulterior au mai fost descoperite alte șase izvoare similare.
Stațiunea a avut o perioadă de maximă dezvoltare înainte de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, moment din care a intrat în declin. Revigorarea stațiunii Brădet a început în anul 1975, când s-a inaugurat actualul spital – o clădire monobloc cu 8 etaje și o capacitate de 200 de paturi – care utilizează în scop curativ izvoarele de ape minerale.
Tratamentele balneo-fizical-kinetice aplicate simultan cu cele medicamentoase, au câștigat, în timp, renumele de proceduri eficiente în tratarea afecţiunilor reumatologice şi neurologice sau de recuperare după diverse traumatisme.
Doar că anii ce au trecut peste spital au adus declinul, căci unitatea a ajuns să aibă un consum energetic atât de ridicat încât costurile uriașe au lăsat prea puțin loc pentru cheltuieli în direcția îmbunătățirii serviciilor oferite.
Proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (Axa Prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuinţelor), aflat în curs de implementare, vine să rezolve această problemă principală a consumului, ținta fiind reducerea cheltuielilor de întreținere și cu energia, care dețin și cea mai mare pondere în cheltuielilor totale ale spitalului.
„Obiectivul general este creșterea eficienței energetice a Spitalului de Recuperare Brădet în vederea sprijinirii tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar obiectivul specific ale proiectului este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumurilor de energie, în vederea creşterii eficienţei energetice a Spitalului de Recuperare Brădet”, precizează beneficiarul proiectului, CJ Argeș, în subordinea căruia se află spitalul.
Este vorba despre un proiect cu o valoarea totală de 4.273.336,36 lei (din care 3.160.266,77 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă solicitată, iar 1.113.069,59 lei este contribuția beneficiarului), demarat încă din aprilie 2016 ale cărui lucrări de execuție au început la cinci ani distanță, pe 19 aprilie 2021 și ar trebui finalizate în termen de cinci luni.
În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde de consum, iluminat şi ventilare, izolare termică la exterior, termoizolarea la exterior a pereţilor supraterani ai subsolului (soclu), termohidroizolarea terasei corpului anexă, a planşeului sub pod şi izolarea termică a planşeului peste subsol.
De asemenea, se va construi o scară pe structură metalică pentru evacuare în caz de incendiu.
„Spitalul a fost dat în folosință în 1975 și, teoretic, de 46 ani nu s-a intervenit la el. Noi am câștigat proiectul pentru creșterea performanței energetice a clădirii. Imobilul se afla în Clasa D de eficiență energetică (consum foarte mare de energie), iar în urma implementării proiectului se va încadra undeva în Clasa B.
Ca urmare a acelor lucrări care duc la creșterea eficienței energetice apar și reabilitări, modernizări. Este vorba de reabilitarea exterioară a clădirii, căci trebuie să facem anveloparea imobilului pentru a eficientiza consumul de energie.
Sunt montate baterii de apă caldă automate, pe senzori, deci va exista o modernizare cu aparatele respective, se modernizează și iluminatul, care va fi pe LED și, automat, aparatura nouă montată presupune o modernizare, căci schimbăm tot ce înseamnă aparate de iluminat etc”, precizează, prentru PressHub, Constantin Voicu, managerul Spitalului de Recuperare Brădet.
59 de panouri solare
Se estimează că, prin acest proiect, consumul anual specific de energie primară total (încălzire/răcire+acc+electric) va scărea de la 429,58 kWh/ m²/an, cât era la începutul demararea proiectului, la 166,25 la finalul implementării.
În plus, spitalul va beneficia de energie primară din surse regenerabile, o noutate pentru această unitate.
„Prin acest proiect, pentru încălzirea apei calde avem panouri solare – 59 de panouri solare care vor fi montate pe terasa etajului. Acestea și restul investițiilor vor avea ca efect o reducere considerabilă a consumului anual specific de energie, care, practic, se înjumătățește.
Pentru asta am și demarat proiectul. Vom avea economii atât la consumul de energie electrică, cât și la consumul de combustibil lichid ușor, pentru căldură. Reducându-se cheltuielile, automat banii se duc în funcționare. Bugetul se reașează anual, în funcție de serviciile medicale prestate, dar, per total, orice sumă economisită se va duce către creșterea calității serviciilor medicale”, mai precizează, prentru PressHub, managerul Spitalului de Recuperare Brădet, Constantin Voicu.
Citește și: INTERVIU Cât de rentabil e metroul din Cluj. De unde vor veni 2 miliarde de euro
Estimări ale proiectului în privința consumului de energie, în termen tehnici
– Consumul anual de energie primară (kWh/an) – valoarea la începutul implementării este 2.538.214,17; valoarea estimată pentru finalul implementării (output) este 828.542,62;
– Consumul anual specific de energie primară (kWh/ m²/an) total (încălzire/răcire+acc+electric) din surse regenerabile și neregenerabile- valoarea la începutul implementării este de 429,58; valoarea estimată pentru finalul implementării este 166,25.
– Consumul anual de energie finală în clădirea publică (din surse neregenerabile) – valoarea la începutul implementării proiectului este 167,62; valoarea estimată pentru finalul implementării proiectului este 59,28;
– Consumul anual specific de energie primară (din surse neregenerabile)(kWh/m²/an) total – valoarea la începutul implementării proiectului 429,58; valoarea la finalul implementării proiectului va fi 166,25; din care pentru incălzire/răcire: la începutul implementării 251,51 iar la finalul implementării 53,91;
– Consumul anual de energie primară din surse regenerabile (kWh/an) total din care: pentru încălzire/răcire-valoare la început=0, iar la final=139.760; pentru preparare apă caldă de consum – valoare la început=0, iar la final=139.760;pentru electric – valoare la început=0, iar la final=0.
Intervențiile sunt în curs de executare și ar trebui finalizate în toamna acestui an.
„Lucrările propriu-zise au început în aprilie. Calculând din mai 2021, ar mai dura încă 4 luni. Dacă ne referim la stadiul lucrărilor, trebuie spus că până în momentul de față, toate aparatele de iluminat sunt schimbate, iar bateriile automate sunt montate în proporție de 40%. Partea de subsol și ventilație e realizată în proporție de 70%. Urmează lucrările mai mari – anveloparea și montarea panourilor solare și lucrările la scara exterioară de incendiu”, mai spune, pentru PressHub, managerul spitalului.
Un spital de trei ori mai prietenos cu mediul
De precizat că prin acest proiect urmează să se reducă și nivelul anual specific al emisiilor de gaze aferent Spitalului de Recuperare Brădet, de la 92,91 (echivalent tone CO2), cât era la începutul implementării proiectului, la 33,05 (echivalent tone CO2), cât este valoarea estimată a indicatorului pentru finalul implementării proiectului (output).
Nu este singurul proiect cu fonduri de coeziune în curs de implementare la spitalul Brădet
Spitalul de Recuperare Brădet implementează în această perioadă și proiectul: Consolidarea capacității sistemului medical de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19, în județul Argeș, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura mare 2014-2020, Axa Prioritara 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.
Este vorba de o valoare totală de 695.612,16 lei, valoarea cofinanțării UE prin FEDR fiind de 100%.
Obiective
Creșterea eficienței actului medical prin achiziționarea de echipamente, dispozitive și consumabile medicale destinate prevenției în contextul pandemiei COVID-19 și asigurarea accesului egal al cetățenilor la serviciile de sănătate prin realizarea unui sistem sanitar modern și eficient sunt obiectivele specifice ale proiectului.
Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului se referă la îmbunătățirea capacității de îngrijire și tratament a pacienților, raportat la pandemie, și utilizarea echipamentelor, dispozitivelor și consumabilelor de uz medical ce se vor achiziționa în scopul prevenirii infectării și desfășurării activității în condiții de siguranță maximă.
„Acest al doilea proiect este aproape de finalizare, am semnat contractele de furnizare, urmează să ne sosească echipamentele pentru prevenție, decontaminare, suport triaj și protecție, dispozitivele și consumabile medicale”, mai spune managerul unității.
Funcționăm cu 40-50% din locuri ocupate
Pandemia este și cauza din care spitalul nu poate funcționa în prezent decât la o capacitate redusă.
„Înainte de pandemie, aveam undeva la 4.500 de pacienți pe an. Suntem spital non-Covid, dar trebuie să respectăm și noi măsurile de distanțare, protecție etc. Pacienții stau câte unul în salon, maximum doi… Funcționăm cu 40-50% din locuri ocupate.
Este greu nu doar pentru noi, ci și pentru cei care au nevoie de serviciile noastre, precum și pentru comunitate, căci spitalul este cel mai important obiectiv din comuna Brăduleț, renumită pentru apele sale sulfuroase, care, de obicei, se folosesc în proceduri în cadrul spitalului și care, din păcate, începând cu martie anul trecut, de când a fost declarată pandemia, au fost sistate”, încheie Constantin Voicu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Reper Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.