Cum îți ajuți copilul să înțeleagă matematica. Un exercițiu practic

Data:

spot_img

Cum îți ajuți copilul să înțeleagă matematica. Atunci când ajunge la școală, mintea unui copil nu este o tablă goală pe care profesorii încep să scrie cu creta.

Are o cunoaștere și o experiență anterioară, pe care le folosește pentru a da un sens lumii și pe baza cărora se organizează cunoașterea viitoare.

Oamenii își organizează experiențele și informațiile noi în funcție de structurile mai vechi de cunoștințe, pe care le întăresc sau, dimpotrivă, le adaptează pentru a integra informațiile recente, potrivit constructivismului, care își are rădăcinile în ideile lui Jean Piaget.

De aceea, în predarea oricărui obiect de studiu, este esențial să te folosești de ceea ce un elev deja știe, să îi permiți să facă presupuneri și să se lanseze în dezbateri  pentru a-l ajuta să își construiască noi cunoștințe.

Atât experiențele de viață ale unui copil, cât și lecțiile anterioare deja integrate în universul său sunt terenul ferm pe care el îşi poate construi o nouă cunoaştere.

Acest lucru se dovedește extrem de util în predarea matematicii, o disciplină care pare de neînțeles pentru îngrijorător de mulți elevi români.

Citește și: La ce îmi folosește matematica în viața de zi cu zi. Un răspuns ușor de înțeles

Cum îți ajuți copilul să înțeleagă matematica

Recent, am deschis un manual german de matematică de clasa a șasea, publicat de Ernst Klett Verlag și utilizat în landul Baden-Württemberg, și am descoperit cât de bine se pricep autorii germani să reducă necunoscutul la ceva cunoscut în predarea geometriei.

Lecția despre paralelogram, de pildă, vine după cea despre dreptunghi, figură căreia deja elevii au învățat să îi calculeze aria.

Dacă decupezi triunghiul din partea stângă şi îl muţi în dreapta, vei obţine un dreptunghi cu o suprafaţă egală cu cea a paralelogramului.

Ştiind aria dreptunghiului, copiii pot deduce singuri aria paralelogramului:

S=g*h

Urmează apoi lecția despre trapez. Bazându-se pe ceea ce știu deja, ar putea afla  într-un mod similar și suprafaţa unui trapez? Cum anume?

Putem să mai construim un trapez egal cu primul, cel de culoare gri, rotindu-l pe primul în jurul mijlocului ipotenuzei mari. Va  rezulta un paralelogram, iar suprafaţa acestuia este de două ori mai mare decât cea a trapezului.

Paralelogram: S = (a+c)*h

Trapez: S = ½ (a+c)*h

Citește și: Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Învățare pornind de la obiecte din viața reală

În același manual, elevii sunt învățați să calculeze numărul π pornind de la obiecte pe care le au îndemână, precum o cutie de conserve.

Copiii sunt îndemnați să măsoare circumferința cutiei cu o sfoară și să o împartă pe aceasta la diametru (d), pentru a obține numărul π, care este mai apoi reprezentat vizual drept o spirală fără de sfârșit. În acest fel, elevii vor deduce şi cum se determină perimetrul (P) cercului

P = π*d = 2*π*r, unde r este raza cercului.

Dacă află în acest mod cum se calculează aria paralelogramului/trapezului sau perimetrul cercului, îşi vor reaminti cum se calculează şi peste 20 sau 30 de ani.

Faptul că ajung să deducă singuri formulele îi ajută pe elevi să dobândească o cunoaștere mult mai adâncă decât cea obținută prin simpla memorare a unei formule.

Și mai mult decât atât îi face să se simtă în controlul propriului proces de învățare, ceea ce contribuie atât la creșterea stimei de sine, cât și la dezvoltarea simțului responsabilității.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat inițial pe site-ul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Apăsați aici pentru a răspunde la întrebările din sondajul nostru.

spot_imgspot_img
Cristian Hatu
Cristian Hatuhttps://ceae.ro/
Este membru fondator și președinte al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. A studiat Geofizica și Filosofia la Universitatea din București și a urmat un stagiu de instruire la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen. În prima parte a carierei, a lucrat în cercetare în domeniul geofizicii (printre altele, a fost director al Observatorului Geofizic al Românei). Ulterior, s-a specializat în domeniul filozofiei științei (și-a luat doctoratul în domeniul istoriei și filosofiei științei în 2005 sub îndrumarea profesorului Ilie Pârvu) și a predat la Facultatea de Filozofie până în 2009. Primii pași în drumul către politici publice în domeniul educației, domeniul de care se ocupă acum în cadrul CEAE, au ținut de efortul de a înțelege ce anume a generat reformele educaționale din alte țări. O altă preocupare în perioada de început a fost cea de a înțelege cum se produce învățarea la elevi. Printre domeniile de la care a pornit în acest efort de înțelegere au fost teoria cunoașterii științifice, filosofia științei și științele cogniției. Această evoluție profesională a făcut ca rigoarea științifică să fie una dintre condițiile importante care trebuie îndeplinită în proiectele organizației. Cel mai important program în domeniul educației în care s-a implicat a fost cel de reformare a predării fizicii în învățământul preunivesitar, pe care l-a demarat în 2011.
1 COMENTARIU
  1. Dacă lipsește pătratul de latură 1 pe care îl tot pui să acopere dreptunghiul nu va înțelege nici ce este o integrală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...