Articulațiile sănătoase sunt foarte importante pentru o viață activă și fără dureri. Dacă ai grijă de articulațiile tale prin exerciții fizice, o alimentație adecvată și alte măsuri preventive poți reduce riscul de a dezvolta afecțiuni dureroase care cauzează disconfort. Iată câteva sfaturi utile care te ajută să-ți îmbunătățești mobilitatea și sănătatea articulațiilor.
Un stil de viață activ
Este important să rămâi activ pentru a-ți menține articulațiile sănătoase și funcționale. Activitățile fizice regulate ajută la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor. Mișcarea constantă ajută la menținerea flexibilității și previne rigiditatea care poate apărea odată cu vârsta.
Exercițiile cu impact redus (mersul pe jos, înotul, ciclismul, yoga, etc.) nu pun o presiune mare asupra articulațiilor, dar le ajută să rămână mobile și sănătoase. Orice activitate fizică care implică mișcare regulată, dar care nu pune un stres prea mare pe articulații, este extrem de benefică pentru prevenirea durerilor și a altor probleme pe termen lung.
Și sedintele de kinetoterapie pot fi foarte benefice în acest context. Kinetoterapeutul va stabili un set de exerciții care sunt special concepute pentru a menține articulațiile sănătoase, fără a le suprasolicita.
Ai grijă la postură
O postură corectă a corpului influențează sănătatea articulațiilor. Atunci când stai în picioare, la birou sau când ridici obiecte, trebuie să ai o poziție corectă care distribuie uniform greutatea corpului și reduce presiunea asupra articulațiilor. Când muncești la birou, este important să ai spatele drept, umerii relaxați și picioarele pe podea, pentru a evita eventualele probleme ale coloanei și șoldurilor. Sunt recomandate scaunele ergonomice, iar biroul trebuie să fie la o înălțime confortabilă pentru nu încorda gâtul și umerii.
Și cei mici pot avea probleme posturale. Recuperare pediatrica se concentrează pe evaluarea și tratamentul acestor probleme.
O greutate sănătoasă
Menținerea unei greutăți sănătoase este extrem de importantă pentru sănătatea articulațiilor noastre, în special pentru cele care suportă greutatea corpului, cum ar fi genunchii, șoldurile și coloana vertebrală. Aceste articulații sunt solicitate când stai în picioare, mergi pe jos sau urci scările. Presiunea pe care o pui pe aceste articulații este mai ușor de gestionat dacă greutatea corpului tău este în limitele normale. Excesul de greutate duce la un stres suplimentar asupra articulațiilor care poate cauza, în timp, dureri, inflamații și rigiditate.
Dacă ai probleme cu articulațiile genunchilor, medicul poate recomanda o infiltratie genunchi ca metodă de tratament. Este important să discuți cu medicul tău pentru a determina dacă este potrivită pentru tine, în funcție de starea articulației și de tipul de afecțiune de care suferi.
Programul de antrenament
Înainte și după exerciții, alocă timp pentru exercițiile de încălzire și stretching. Acestea ajută la pregătirea articulațiilor și mușchilor pentru sport, iar acest lucru reduce riscul de accidentări.
Programul tău de antrenament trebuie să conțină și exerciții pentru forță și masă musculară, care ajută la întărirea mușchilor care susțin articulațiile. Când mușchii sunt mai puternici, articulațiile sunt mai stabile și mai puțin predispuse la leziuni.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Unsplash