Cum joacă Bolojan între UE și SUA

Data:

spot_img

Parteneriatul strategic cu SUA, urgența transformării UE, sprijinirea Republicii Moldova și demonstrarea funcționării democrației primare în România sunt coordonatele de lucru ale Palatului Cotroceni sub Ilie Bolojan.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut marți primul său discurs de politică externă, în care a vorbit despre stabilitatea țării și a relațiilor sale cu principalii aliați, ca și despre constanta scurtului său mandat la Cotroceni. Fără să ierarhizeze neapărat cele două axe esențiale ale diplomației autohtone, București-Bruxelles și București-Washington, Ilie Bolojan a declarat că România „își va menține cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, având un Parteneriat Strategic cu SUA”, iar „direcțiile principale ale politicii externe rămân neschimbate”.

Citește și: CSM va analiza candidaturile a șapte procurori care ar trebui să ancheteze magistrați

Legăturile cu Statele Unite „sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin”, a declarat președintele interimar, adăugând că această relație „se poate consolida și mai mult” prin proiecte comune în zona securității, a energiei și a investițiilor. Ilie Bolojan a mai declarat că România „crede ferm” în viitorul Uniunii Europene, susține „procesul de transformare” al UE, proces care „nu mai poate aștepta”, fiindcă există câteva urgențe pe care Bucureștiul și le dorește: luarea mai rapidă a deciziilor, simplificarea, dereglementarea și debirocratizarea; creșterea investițiilor în Apărare; poziționarea Europei pe harta dezvoltărilor de inteligență artificială; protejarea democrației, inclusiv de interferențele și de acțiunile hibrid din ce în ce mai sofisticate; un buget mai adaptat situației de securitate de pe continent și care să-i protejeze mai bine și pe agricultorii români.

Președintele interimar e primul oficial român care a răspuns, în acest discurs, criticilor lui JD Vance, al doilea în ierarhia administrației americane. Vance a spus la Conferința pentru Securitate de la Munchen de săptămâna trecută, că anularea alegerilor prezidențiale din România ar fi fost o soluție nedemocratică, făcută pe baza unor „suspiciuni șubrede ale serviciilor secrete” și a „presiunilor enorme venite dinspre vecinii europeni ai României”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Dilemele lui Bolojan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dilemele lui Bolojan

Ilie Bolojan, noua stea de pe firmamentul ruginit al...

De ce nu a fost invitată România la Paris

În spațiul de divergență dintre Europa și Statele Unite,...

Un prozator excepțional: Viorel Ilișoi

Aflu dintr-o postare a lui de pe Facebook că...

Cât de importantă e România: între München și Paris

Șeful diplomației de la București și ministrul Apărării au...