Cum motivează Tribunalul Vaslui arestarea lui Buzatu: „Fapta de a lua mită, o atitudine iresponsabilă în achizițiile publice”

Data:

spot_img

Cum motivează Tribunalul Vaslui arestarea lui Buzatu. Președintelui CJ Vaslui a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat că a cerut și primit o mită de 1250000 de lei pentru a debloca plata unui contract de lucrări publice. Avocații acestuia au susținut că nu pleacă din țară dacă e lăsat sub control judiciar și că nu reprezintă pericol public, fiind o persoană respectată în comunitate.

Buzatu Dumitru a precizat că a dat o declaraţie în faţa procurorului iar în fața judecătorului nu are ceva de adăugat, adică își menţine acea declaraţie.

Avocatul lui Buzatu a susținut în fața judecătorului Cătălin Constantin Crăciun că „nu există niciun moment în care, pe parcursul acestor luni, din februarie, de când s-a deschis dosarul și până în luna septembrie, dl. Buzatu să fi pretins, să fi solicitat vreo sumă de bani cu titlu de mită de la dl. Savin”

Despre banii găsiți asupra sa avocatul a arătat că „suma aceea care a fost găsită în borsetă, spune dl. Buzatu în declarația dată, e altceva decât domnia sa discutase cu dl. Savin; îl rugase să-i împrumute o sumă de 125.000 RON. Nu a luat acea borsetă în ideea că era 1.200.000, ci bănuia că e suma pe care o solicitase”.

Citește și: Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (I)

Cum motivează Tribunalul Vaslui arestarea lui Buzatu: Mituitorul i-ar fi pus de 10 ori mai mulți bani în geantă

Apărătorul mai acuză DNA că i-a pus mai mulți bani în borsetă. „S-a profitat de acest împrumut pentru a i se băga acolo în portbagaj, suma respectivă de 1.250.000 lei. În aceste condiții, un prim element, care urmează să fie constatat este că nu este întrunită această condiție de existență a unor indicii rezonabile”, a mai susținut apărătorul.

„Nu se arestează oameni doar pentru că se presupune ca au comis fapta (…) Dar crede că nici măcar la nivelul indicilor suspiciunii rezonabile nu avem acest temei. Este o persoană născută în 1955, asta înseamnă vârstă de 68 de ani, fără antecedente penale, studii superioare, cu o familie, o persoană absolut firească, normală până la acest moment, acuzat, e adevărat de o faptă gravă, (…)

Asta nu înseamnă că dl. Buzatu, care ieri era o persoană care putea să umble liberă pe stradă, saluta oameni și era salutat de oameni, de astăzi este o persoană care trebuie închisă și pusă în arest preventiv, fiind un pericol pentru ordinea publică”, a mai susținut apărătorul.

Ce nu concep avocații

Alt avocat al lui Buzatu a susținut că „ar însemna ca în seara asta, cam într-o oră şi jumătate, dl. Dumitru Buzatu să fie la programul de seară, să fie băgat în porție la rest. Nu crede că este necesar o asemenea măsură atât de restrictivă.

Dosarul este la început, până se ajunge la fond, dacă se ajunge. Deci, din punctul său de vedere, nu se justifică această măsură deosebit de excesivă”, a susținut apărătorul.

El a continuat și a arătat că „s-a uitat în ochii domnului Dumitru Buzatu şi nu a văzut, din punctul său de vedere, face o mică paranteză, totuși, practica avocatura din anul 1998, şi nu a văzut în ochii domnului Dumitru Buzatu și ochi nu îl înşeală nici cea mai mică, să zicem, dorință de a părăsi județul, țara n-am văzut; de la ora 18:00 și până la începerea şedinţei a stat de vorbă împreună cu onorații săi colegi; a stat de vorbă cu dl. Dumitru Buzatu  și nu a văzut vreo licărire să plece, să fugă.

Din anul 1998 nu a dat greșit. Are 68 de ani, unde să se mai ducă?”, s-a întrebat avocatul?

Citește și: Aplicația „Iar miroase” a obligat statul, prin 11.000 de sesizări, să acționeze împotriva mirosului de la gropile de gunoi

Ce a stabilit instanța

Judecătorul Cătălin Constantin Crăciun de la Tribunalul Vaslui nu s-a lăsat impresionat de pledoariile avocaților și a stabilit că „în contextul concret activitatea inculpatului de a pretinde o sumă de bani în legătură cu exercitarea  atribuțiilor de serviciu, reflectă o atitudine nu numai iresponsabilă, dar şi extrem de periculoasă pentru ordinea publică constând în desfășurarea în condiții de  normalitate a achizițiilor  făcute de către instituțiile publice”.

Astfel, Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...