Expuse concurenței pieței libere, țările est-europene au rămas în urmă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor. Tinerii și-au căutat viitorul în alte părți și au lăsat aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și cu și mai puține oportunități.
Prof. univ. Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a explicat pașii și schimbările prin care a trecut Cluj-Napoca pentru a aborda problema exodului creierelor.
„Un fantomă bântuie Europa – fantoma exodului creierelor. Atinge fiecare țară cu regiuni rurale și post-industriale care poartă acum urmele ruginite ale unei prosperități trecute. Nicăieri acest fenomen nu este mai evident decât în țările din fostul bloc de Est, acum parte a Uniunii Europene – în special Bulgaria și România, cele mai sărace state membre ale UE.
Acest scenariu s-a repetat de mai multe ori. Când țările est-europene au fost expuse pieței libere, fabricile au eșuat, iar regiunile au rămas în urmă, fără locuri de muncă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor.
Continuarea, în Monitorul de Cluj!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: Primăria Cluj-Napoca)