Cum oprește Cluj-Napoca „hemoragia creierelor”?

Data:

spot_img

Expuse concurenței pieței libere, țările est-europene au rămas în urmă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor. Tinerii și-au căutat viitorul în alte părți și au lăsat aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și cu și mai puține oportunități.

Prof. univ. Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a explicat pașii și schimbările prin care a trecut Cluj-Napoca pentru a aborda problema exodului creierelor. 

„Un fantomă bântuie Europa – fantoma exodului creierelor. Atinge fiecare țară cu regiuni rurale și post-industriale care poartă acum urmele ruginite ale unei prosperități trecute. Nicăieri acest fenomen nu este mai evident decât în țările din fostul bloc de Est, acum parte a Uniunii Europene – în special Bulgaria și România, cele mai sărace state membre ale UE.

Citește și: Iași: UMF a trimis la Guvern solicitarea de a prelua spitalele CFR din Iaşi şi Paşcani. Ce schimbări sunt avute în vedere

Acest scenariu s-a repetat de mai multe ori. Când țările est-europene au fost expuse pieței libere, fabricile au eșuat, iar regiunile au rămas în urmă, fără locuri de muncă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor.

Continuarea, în Monitorul de Cluj!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Primăria Cluj-Napoca)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...