Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie anunţă că riscăm să ne confruntăm cu seceta și în 2023. Pe de altă parte, în toată lumea, specialiștii încearcă să găsească soluții pentru a obține noi soiuri de plante, mai ușor adaptabile la noile condiții climatice.
Expert în agroecologie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Ioan Rotar explică, pentru SunMedia, ce „arme” am avea în lupta cu seceta și încălzirea globală.
Agricultura se schimbă aproape de la an la an, iar în fiecare sezon apar noi soiuri de plante, legume, fructe sau cereale, mai rezistente la secetă și la episoadele de căldură intensă. Este o cursă contracronometru cu schimbările climatice, iar grâul și porumbul sunt două dintre plantele cele mai afectate de secetă.
Laboratoarele de inginerie genetică încearcă să dea naștere unor soiuri mai adaptabile, iar parțial au reușit, însă provocarea nu încetează.
Citește și: Rușii fac din Moscova o cetate asediată deși n-o atacă nimeni. Și un precedent terifiant
Există și alte metode, chiar la îndemnâna simplilor fermieri, arme cu care se poate lupta cu mai mult puțin succes cu toate problemele care derivă din schimbările climatice. Însă aceste probleme nu îi afectează doar pe cei care se ocupă de culturi. Explozia prețurilor produselor alimentare și criza alimentară care ia proporții sunt efectele extreme și afectează deja întreaga lume.
Expert în agroecologie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Ioan Rotar are câteva soluții. Fără să fie miraculoase, acestea le pot fi de ajutor agricultorilor și îi pot ajuta în unele cazuri chiar să își salveze culturile.
În opinia lui Ioan Rotar, adeseori fermierii fac unele erori care îi pot costa. Profesorul insistă că, dincolo de problema irigațiilor, agricultorii pot lua decizii care să îi ajute.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!