Cum răspunde Nicușor Dan acuzațiilor că ar fi colaborat cu Securitatea

Data:

Cum răspunde Nicușor Dan acuzațiior că ar fi colaborat cu Securitatea: primarul menționează că are două decizii date de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității prin care se arată că nu a fost colaborator al poliției politice ceușiste.

Nicușor Dan a arătat ă singurele sale întâlniri cu autoritățile statului de dinainte de 1989 au avut loc în contextul deplasărilor sale la Balcaniadă și la olimpiadele internaționale de informatică.

Astfel, au avut loc doar trei interacțiuni, însă și acestea fiind obligatorii conform legislației din anii respectivi. Edilul subliniază că nu a fost vorba de o colaborarea cu Securitatea.

Această declarație vine după ce a circulat în presă un document care susținea că Nicușor Dan ar fi dat note la Securitate înainte de 1989.

Citește și: Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan. Documentul este scris fără diacritice

Mai exact, este vorba de un raport al Securității din anul 1988 care pretinde că actualul primar al Capitalei a fost colaborator. Totuși, actul include mai multe neconcordanțe, dar și stilul de redactare ridică semne de întrebare referitor la autenticitate. Spre exemplu, documentul este scris fără diacritice, situație neobișnuită pentru acele timpuri.

De asemenea, actul este atribuit către „Securitatea Municipiului București – Ministerul de Interne- Serviciul I”, însă această filială nu a existat. În același document se mai menționează și numele a doi ofițeri, dar aceștia nu se ocupau de învățământ, ci de problema legionarilor.

Citește și: Procesul beizadelei Victor Micula deghizat în polițist s-a prescris după 4 ani de amânări

Cum răspunde Nicușor Dan

„Am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);

În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;

Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;

  • documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a precizat Nicușor Dan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dosarul DNA privind șeful Finanțelor Giurgiu. Mecanismul mitei | Aktual24

Dosarul DNA privind șeful Finanțelor Giurgiu. Referatul prin care...

Un tânăr de 20 de ani a murit înecat la Costineşti

Un tânăr de 20 de ani, din Buzău, a...

Cea mai slabă performanță din istorie a Partidului Conservator. Premierul a demisionat

Partidul Conservator, condus de Rishi Sunak, a avut cea...