Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între Iran și Israel | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între Iran și Israel. Marți seara, Iranul a atacat Israelul, dar cele două state, azi inamice, nu au fost întotdeauna dușmani. Dimpotrivă.

Războiul din Fâșia Gaza durează de aproape un an. Și nu doar Gaza este câmp de luptă. De luni de zile au loc și atacuri cu rachete și drone între Israel și Liban, Siria, Irak și Yemen. La sfârșitul lunii iulie, un șef al grupării teroriste Hamas a fost ucis la Teheran. Conducerea Iranului a jurat atunci răzbunare.

Citește și: Dezinformarea din mediul online, demontată de Ambasada SUA din România prin videoclipuri animate

Era așteptat un răspuns militar al Iranului

Vinerea trecută, Hassan Nasrallah, liderul formațiunii șiite libaneze Hezbollah, un alt aliat cheie al Teheranului, a fost și el ucis. Anterior au explodat pagere și receptoare radio, o operațiune care a ucis mai mulți combatanți ai mișcării pro-iraniene din Liban și a rănit alte câteva sute. De atunci, toată lumea a așteptat răspunsul conducerii militare a Iranului, fără să știe clar cum va veni acesta. Că de venit nu avea cum să nu vină – și asta inclusiv din cauza istoriei comune pline de conflicte.

Citește și: Transformarea Departamentului de Stat: o prioritate pentru eficiența politicii externe americane

Contraatacul Republicii Islamice a început marți seara: Gărzile Revoluționare din Iran au tras sute de rachete înspre Israel. Atacul a fost o răzbunare pentru uciderea șefului politic al Hamas Ismail Haniyeh, a secretarului general al Hezbollah Hassan Nasrallah și a unui general iranian, a comunicat televiziunea de stat de la Teheran.

Iranul și Israelul sunt dușmani de zeci de ani. Teheranul neagă dreptul Israelului de a exista și amenință ”regimul sionist” cu distrugerea. Israelul, la rândul său, consideră Iranul dușmanul său suprem. Nu a fost mereu așa.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: agerpres.ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală | Deutsche Welle 

Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală. Politicienii și partidele...

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac al Israelului asupra Turciei | Aktual24

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac...

Ce tip de rachete a folosit Iranul împotriva Israelului. Reacția SUA | Aktual24

Ce tip de rachete a folosit Iranul împotriva Israelului....