Cum s-a blocat modernizarea pe bani UE a Bazinului Olimpic Piteşti din cauza proiectării

Data:

spot_img

Semnat pe 30 mai 2019 la Piteşti, proiectul de modernizare a Bazinului Olimpic este unul dintre cele mai mari legate de obiective din municipiu, cu o valoare de 16,5 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 11,6 milioane lei. Numai că acest contract, executat de către firma Construct Steel Market SRL din satul Valea Mare Podgoria, oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, companie cu peste două decenii de experienţă în construcţii, se loveşte de numeroase probleme. Primarul orașului dă vina pe firma care a făcut proiectarea, care nu este din Piteşti și nu ar ști realitatea din teren. E vorba de firma Avensa Consulting SRL din Iaşi, firmă cu puncte de lucru la Bucureşti şi la Chişinău, în Republica Moldova, cu experienţă de circa 18 ani în domeniu.

Conform contractului, lucrările la Bazinul Olimpic din Piteşti trebuia finalizate în 21 de luni de la începerea lucrărilor, adică în iunie 2022. Numai că termenul va fi depăşit cu luni bune. Potrivit primarului Cristian Gentea, există erori de proiectare care trebuie remediate. Una dintre ele: în proiectul finanţat în procent majoritar cu fonduri europene era prevăzută doar revopsirea zecilor de calorifere antice din fontă (vechi de peste trei decenii) de la Bazinul Olimpic şi nu înlocuirea lor, cum ar fi normal. Până la urmă, vor fi înlocuite. Şi asta nu este singura problemă.

Sursa Foto: Denis Grigorescu și Sorin Simion

O altă neregulă era aceea că gurile de aerisire de la bazinul mare erau trecute în proiect pe pereţii laterali, şi nu pe fundul bazinului. În proiect nu era prevăzută nici înlocuirea ţevilor ruginite de la subsol, vechi de peste trei decenii şi care se pot fisura.Toate aceste modificări necesită proiect separat, finanțat din fonduri suplimentare, ce nu sunt în buget. Drept urmare, actualul proiect va fi întârziat, în parte, fiind condiționat de respectivele lucrări. Ca soluții, primarul Piteştiului vrea ca Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia să găsească posibilitatea de a suplimenta finanțarea actualului proiect, plus fonduri în bugetul local.

Cum însă vor fi sigur întârzieri substanțiale, timp în care Bazinul Olimpic Piteşti nu va putea fi folosit, autorităţile locale fac eforturi pentru a urgenta acoperirea celor două bazine descoperite din Ștrandul Costache Negri. Titlul proiectului aprobat pentru fonduri europene este Modernizare, Montare panouri solare şi eficientizare energetică a Bazinului Olimpic Piteşti. Contractul de finanţare a fost semnat încă de anul trecut cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 16.6 milioane de lei, din care Contribuţie Uniunea Europeană în valoare de 11.65 milioane de lei şi Contribuţie naţională în valoare de 1.78 mil. de lei.

Sursa Foto: Denis Grigorescu și Sorin Simion

Lucrările de modernizare şi eficientizare energetică a Bazinului Olimpic au prevăzute următoarele activităţi principale:

Lucrări interioare

• refacerea finisajelor interioare – tencuieli și zugrăveli/placaje ceramice;

• refacere pardoseli – parchet, piatră naturală, gresie, ciment mozaicat și mochetă;

• înlocuire uși interioare; montarea ușilor necesar a fi rezistente la foc la casele de scară și holuri;

• amplasarea unui elevator la scara principală de acces pentru persoane cu dizabilități fizice, conform reglementărilor în vigoare;

• amplasarea de rampe pentru persoane cu dizabilități fizice, conform reglementărilor în vigoare.

Lucrări exterioare

• termoizolare pereţi exteriori, cu păstrarea nemodificată a arhitecturii de faţadă;

• înlocuirea panourilor de fațadă, cu păstrarea nemodificată a arhitecturii;

• zugrăvire pereți exteriori;

• refacerea termoizolației si a hidroizolației la nivelul terasei;

• înlocuirea ferestrelor existente cu tâmplărie aluminiu. La nivelul parter se va monta tâmplărie antiefracție;

• înlocuirea ușilor de acces cu tâmplărie aluminiu. Se vor monta uși cu sistem de închidere automată.

Lucrări de instalații

• se va hidroizola cuva bazinului de înot olimpic cu o membrană din PVC armat;

• se va monta o instalație de recirculare a apei din cuva bazinului;

• se va monta o instalație de încălzire a apei din cuva bazinului;

• se va monta o instalație de tratare a apei din cuva bazinului;

• distribuția apei reci și calde se va înlocui cu conducte din polipropilenă, cu inserție de aluminiu (inserție de fibră compozită);

• se vor schimba obiectele sanitare;

• se vor monta doua boilere pentru preparare apă caldă menajeră, cu acumulare, de V=1500 litri fiecare, legate la instalația de încălzire și conectate la câte un grup de 10 panouri solare, fiecare. Sistemul de instalație solară de producere apă caldă este format dintr-un număr total de 20 de panouri solare;

• instalațiile interioare de evacuare ape uzate menajere, aferente imobilului, vor fi înlocuite, parțial, cu conducte din polipropilenă;

• clădirea va fi dotată cu hidranți interiori și exteriori;

• se va înlocui întreg sistemul de iluminat cu corpuri electrice cu LED;

• s-a prevăzut centrala de alarmare contra incendiilor;

• s-a prevăzut rețea de voce–date.

Primarul Piteştiului, Cristian Gentea, a declarat la începutul lunii februarie că „aceasta este lucrarea care îmi dă cele mai mari bătăi de cap” şi că a avut un şoc atunci când a văzut cum stau, de fapt, lucrurile, în practică. De notat că, în calitate de fost consilier local, primarul Gentea s-a numărat printre cei care au aprobat prin vot proiectul de modernizare.

„Constructorul mi-a explicat că sunt foarte multe lucrări care nu au fost prinse în proiect. Eficiență energetică înseamnă panouri cu termo-sistem și toate ferestrele înlocuite. Pe toată partea de sus care susține acoperișul, partea metalică, sunt locuri ruginite deja. Inițial, zona asta a fost acoperită cu niște PVC-uri, care s-au deteriorat în timp și au fost date la o parte. Constructorul mi-a spus că partea aceasta nu face parte din proiect… a făcut un raport care mi-a arătat fața reală a acestei clădiri”, a spus Gentea cu ocazia unei vizite la șantier.

Reprezentantul firmei constructoare, inginerul Florin Luptaciu, a întărit spusele primarului Cristian Gentea, spunând că „dacă am respecta ad litteram proiectul, ar ieşi o treabă de mântuială. Sunt imperios necesare şi alte lucrări, neprinse în acest proiect, pentru ca eficientizarea energetică a bazinului să fie fapt împlinit, iar lucrarea să poată fi una de calitate, durabilă”. Pentru a rezolva problemele de la bazin, primarul Gentea a convocat la Piteşti un reprezentant al firmei ieşene care a întocmit proiectul.

Sursa Foto: Denis Grigorescu și Sorin Simion

Proiectantul, confidenţialitate pe bani publici

„Proiectantul nu prea mai răspunde la telefon. Așa se întâmplă mereu, după ce îți iei banii trebuie să te rogi de ei. Acum, el mai are un singur contract de asistență pe parcursul lucrărilor, care este mult mai mic decât valoarea proiectării. I-am transmis că trebuie să stea o săptămână, dacă e nevoie, până vom pune la punct toate lucrurile”, a declarat primarul Cristian Gentea.

În replică, Roxana Nechita, preşedinte al firmei Avensa Consulting SRL Iaşi, fondatoare a firmei alături de soţul dumneaei, Ionuţ Nechita, ne-a explicat că nu poate comenta alegaţiile primarului Gentea, prevalându-se de clauze de confidenţialitate stipulate în contractul de proiectare.

„Vă precizăm faptul că, în cadrul contractului de servicii încheiat cu Municipiul Pitești există stipulate clauze ce reglementează confidențialitatea informațiilor pe care părțile contractante trebuie să le respecte pe întreaga perioada de derulare a serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică. În acest context, societatea noastră nu este abilitată să furnizeze nici un fel de informații referitoare la serviciile care fac obiectul contractului încheiat cu Municipiul Pitești”, ne-a informat dna Nechita.

Lucrurile au rămas în coadă de peşte

Primăria Piteşti n-a putut oferi o perspectivă clară  privind o eventuală finalizare a lucrărilor la Bazinul Olimpic.

„Vrem să vedem ce se poate înscrie în cei 15 % care ne-ar fi acceptați de către ADR SUD-Muntenia. Am vorbit la telefon domnul director Liviu Mușat. Sunt convins că valoarea (lucrărilor suplimentare, neprinse în proiect, dar necesare – n.r.) va depăși acești 15 %… vă dați seama că e vorba de bani în plus. Și așa bugetul este cum este pe 2021 și nu știu de unde îi vom lua”, a mai spus primarul Piteştiului.

Sursa Foto: Denis Grigorescu și Sorin Simion

Lucrarea, la Piteşti, proiectare, de la Iaşi, din birou

De ce s-a ajuns într-un astfel de impas? „Aici sunt multe lucrări care nu au fost prinse în proiect și trebuia făcute înaintea eficientizării energetice. Mă sperie gândul că trebuie să facem un alt proiect ca să rezolvăm partea aceea prima dată (partea de infrastructură). Proiectul e bun, dar a venit prea devreme, trebuia să analizăm mai bine partea de infrastructură și apoi să aplicăm (să solicităm – n.r.) pentru un asemenea proiect, dar dacă nu s-a făcut analiză, proiectantul a luat niște date sumare de aici și a făcut proiectarea de la Iași”, a spus primarul Gentea.

Până când se vor finaliza lucrările la Bazinul Olimpic din Piteşti, înotătorii piteşteni se pregătesc care pe unde poate. Cel mai adesea, la Mioveni, acolo unde există un bazin de înot funcţional.

Multiplul campion şi medaliat la campionate europene şi mondiale, Robert Glinţă, se pregăteşte mai mult la Bucureşti sau în afara ţării.

#La realizarea acestei investigații a lucrat și jurnalistul Denis Grigorescu#

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni...