Cum s-a reușit eliminarea liderului Hamas. Au fost cumpărați mai mulți agenți iranieni | Aktual24

Data:

spot_img

Cum s-a reușit eliminarea liderului Hamas. Au fost cumpărați mai mulți agenți iranieni. Incidentul a fost urmat de arestări în Teheran.

Mossad a recrutat agenți din cadrul Gardienilor Revoluției pentru a planta explozibili în casa de oaspeți din Teheran în care era cazat șeful Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit unui articol publicat sâmbătă în The Telegraph.

Telegraph confirmă astfel un articol din New York Times care afirmă că șeful terorismului palestinian nu a fost ucis într-un atac aerian, așa cum a susținut Iranul.

Israelul nu a comentat deloc moartea lui Haniyeh, deși Iranul și aliații săi din regiune, inclusiv Hamas, au jurat să se răzbune pe statul evreu.

Operațiunea inițială a fost anulată

The Telegraph a citat doi oficiali iranieni care au declarat că planul inițial a fost de a-l asasina pe Haniyeh atunci când acesta se afla la Teheran, în mai, pentru funeraliile regretatului președinte iranian Ebrahim Raisi, care a fost ucis într-un accident de elicopter.

Această operațiune ar fi fost anulată din cauza numărului mare de persoane din clădire și a posibilității ridicate de eșec.

Citește și: Ambasadorii lui Iohannis: Diplomați, foști politicieni și consilieri prezidențiali

În schimb, potrivit cotidianului britanic, agenții și-au continuat misiunea și au plasat explozibili în trei camere diferite ale complexului, iar ulterior au părăsit Iranul.

Sursele citate de Telegraph au declarat că imaginile de supraveghere îi arată pe agenți deplasandu-se discret dintr-o cameră în alta. Ei ar fi detonat bombele din străinătate.

„Este o umilință pentru Iran”

„Acum suntem siguri că Mossad a angajat agenți de la unitatea de securitate Ansar al-Mahdi”, a declarat pentru ziar un oficial din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), referindu-se la o unitate însărcinată cu protejarea înalților funcționari.

Un alt oficial al IRGC a fost citat ca spunând: „Este o umilință pentru Iran și o încălcare uriașa a securității”. IRGC administrează casa de oaspeți dintr-un cartier de lux din Teheran, unde Haniyeh și alți demnitari erau cazați.

Citește și: Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Atât oficialii iranieni, cât și cei ai Hamas au susținut că Haniyeh a fost ucis de o rachetă trasă din aer, chiar lansată din afara țării.

Însă, întrebat joi despre acest asasinat, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata israeliană nu a efectuat nicio altă lovitură aeriană în noaptea de marți spre miercuri, în afară de asasinarea șefului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, în Beirut.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...