Cum s-a schimbat politica lui Vladimir Putin în ultimii 25 de ani | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Cum s-a schimbat politica lui Vladimir Putin în ultimii 25 de ani. La 9 august 1999, Vladimir Putin devenea prim-ministru al Rusiei. În câteva luni ajungea președinte.

A început prin a fi partener al Europei. Acum, autocratul de la Kremlin îi este principalul adversar.

„Am privit în ochii omului. Îl consider direct și demn de încredere. Am putut să-i văd sufletul”. Astfel îl descria președintele american George W. Bush pe omologul său rus Vladimir Putin, după prima lor întâlnire de la Brdo (Slovenia), din iunie 2001.  

Lucrurile aveau să se schimbe radical în timp până când, 21 de ani mai târziu, evaluarea altui președinte american despre Putin să devină diametral opusă: „Cred că este un criminal de război”, a afirmat Joe Biden în martie 2022, la scurt timp după ce șeful suprem al Rusiei a lansat un atac masiv asupra Ucrainei.

„Poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”

Pentru actualul șef de la Casa Albă, conducătorul Kremlinului este un „dictator ucigaș, un criminal care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”.  

Față de momentul numirii sale în funcția de prim-ministru de către președintele de atunci, bolnavul de inimă și mai mult absentul Boris Elțin, în august 1999, percepția principalului actor din NATO, Statele Unite, despre Putin a culisat de la partener strategic la inamic căutat cu mandat de arestare.  

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Când Putin a venit la putere, în august 1999, Rusia tocmai avea un acord de cooperare cu NATO, semnat cu doi ani mai devreme. Boris Elțin renunțase, astfel, la opoziția față de extinderea Alianței Nord-Atlantice prin includerea de state din fosta sferă de influență sovietică.

NATO înființase un birou de informații la Moscova iar Rusia avea deschisă o misiune diplomatică la sediul din Bruxelles al alianței militare occidentale.

Citește și: „La început ești agent străin, apoi organizație indezirabilă, apoi susținător al grupărilor extremiste. Apoi pușcăriaș.” Interviu cu un disident rus

Ulterior, s-a adăugat un organism oficial, Consiliul NATO-Rusia, în care se discuta despre cooperare, dezarmare și aderarea voluntară a statelor libere la alianță. Vladimir Putin nu doar că nu a avut obiecții, ci a sugerat chiar că Rusia însăși ar putea într-o zi să se alăture NATO.  

În septembrie 2001, la doar două săptămâni după devastatoarele atacuri teroriste islamiste din SUA, Putin a ținut în Bundestag  un discurs în limba germană. Liderul de la Kremlin propunea Europei o luptă comună împotriva terorismului și un parteneriat de securitate.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...