Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de acțiuni de salvare și reabilitare. Dar, odată ce aceste monumente sunt salvate, se pune problema cum le vom folosi de acum înainte, ce facem cu ele? De regulă, unele devin muzee, altele centre culturale, altele centre comunitare. Sau, în situații poate mai nefericite, se transformă în hoteluri și pensiuni.
Castelul Teleki din satul Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, a fost recent transformat într-un punct de referință culturală, fiind redat comunității după o amplă reabilitare. Finalizat în 2022, proiectul de restaurare al acestui monument din secolul al XVIII-a fost finanțat din fonduri europene și cu sprijinul guvernului României. De atunci, castelul funcționează sub administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Complexului Muzeal din subordinea instituției județene, oferind publicului o varietate de evenimente culturale, inclusiv festivaluri, concursuri internaționale și activități pentru copii.
În vara anului 2023, a fost demarat un proiect de lungă durată cu scopul de a transforma Castelul Teleki într-un centru al comunității din Posmuș, în cadrul inițiativei „Castel Viu: Artă și Comunitate la Posmuș”. Proiectul este derulat de Asociația Petrus Italus Trust, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, și susținut de autoritățile locale și județene. Este parte a unei strategii mai ample de revitalizare a patrimoniului rural, ce vizează integrarea acestuia în viața cotidiană a locuitorilor.
„Castel Viu” își propune să întărească legătura dintre comunitatea locală și monument, având ca obiectiv crearea unei viziuni comune despre viitorul acestuia. Proiectul include cercetări active, ateliere educaționale pentru copii, evenimente de teatru și film, dar și un demers de pătrundere a memoriei colective a locului, prin documentarea poveștilor vârstnicilor din sat. În acest context, studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Teatru și Film au organizat activități care combină folclorul local cu arta contemporană, contribuind astfel la un dialog cultural diversificat.
Un aspect important al proiectului este modul în care comunitatea locală percepe Castelul Teleki. În ciuda istoriei tumultuoase a acestuia, fiind asociat cu perioade de exploatare feudală și colectivizare comunistă, „Castel Viu” încearcă să transforme locul într-un simbol al reconcilierii culturale și al regenerării comunității. Prin acțiuni culturale inovative și participative, proiectul își propune să arate localnicilor că acest monument poate deveni un loc al întâlnirii și creativității, mai mult decât o simplă unitate turistică.
Participanții la proiect, profesori și studenți, au prezentat rezultatele acestui tip de intervenție culturală la Posmuș la începutul acestui an. „Credem cu tărie că patrimoniul nu este doar o construcție reabilitată, spun ei, ci el prinde viață prin contactul cu oamenii care îl vizitează și cu cei din vecinătatea lui. Reabilitarea Castelului Teleki poate fi ocazia unei revitalizări deopotrivă a unei clădiri cât și a unei comunități. Astfel, am organizat activități de tipul intervenției culturale în comunitate cu mai multe sub-componente precum: cercetare activă, școală de vară, serie de ateliere pentru copii, cercetare și documentarea poveștilor unor vârstnici din sat, serie de evenimente publice pentru toate vârstele, rezidențe artistice, activități de pedagogie teatrală și redactarea unui document programatic care să îndrume la punerea în comun a forțelor care pot contribui la o dinamică locală armonioasă.”
Citește și: Zeci de obiecte din Muzeul ASTRA, expuse la Castelul Vianden din Luxemburg
Și-au propus o introspecție în memoria locului, dar și o cunoaștere a vieții cotidiene din prezentul satului. Echipa a lucrat cu studenții pe mai multe planuri – au sondat dorințele oamenilor, nevoile lor și au oferit diferite modalități de interacțiune, de la teatru cu participarea localnicilor la spectacole folclorice sau filme realizate cu copiii din sat.
Tocmai de aceea, echipa acestui proiect, coordonată de Miki Braniște, a încercat să stimuleze diversitatea culturală în zona rurală bazată pe dialogul folclorului și creației vernaculare cu creația contemporană. Dacă în zonă există o ofertă culturală majoritar folclorică, concluzia realizatorilor proiectului este că și în cazul Posmușului aceasta trebuie menținută, dar pusă în dialog cu o ofertă care să reducă decalajul accesului la o diversitate de forme culturale cu care locuitorii să relaționeze prin intermediul unui concept interdisciplinar și printr-o abordare deschisă și incluzivă.
În acest sens, specialiștii implicati în proiect subliniază că viitorul castelului nu trebuie să fie un hotel sau pensiune, așa cum ar fi așteptat unii săteni, ci un loc activ, care adâncește conexiunea cu tradițiile locale, dar și cu artele contemporane. Proiectul „Castel Viu” are scopul de a stimula diversitatea culturală în mediul rural și de a contribui la dezvoltarea unei viziuni echilibrate între nevoile educaționale ale comunității, turismul cultural și sustenabilitatea economică.
Prin acest proiect, Castelul Teleki se alătură tendinței globale de revitalizare a monumentelor istorice în zonele rurale, devenind un model de integrare a patrimoniului în viața cotidiană a comunității, subliniind importanța educației, culturii și mediului în dezvoltarea durabilă a regiunii.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!