Cum s-a văzut votul din Republica Moldova la Iași | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Cum s-a văzut votul din Republica Moldova la Iași? Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat ieri rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din 2024, cât și ale referendumului privind aderarea la UE.

După numărarea a peste 99% din voturi, opțiunea „DA” pentru UE este susținută de 50,46%. Viitorul președinte al Moldovei urmează a fi ales în turul doi, programat peste două săptămâni. Maia Sandu este pe primul loc, cu 42,20 la sută din voturi.

Pe locul al doilea este fostul procuror general, pe care Maia Sandu l-a demis pentru corupție, Alexande Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor al pro-rusului Igor Dodon. Stoianolgo a obținut 26,16 la sută din voturi. Fără votul diasporei, rezultatele referendumului arătau dezolant: 54% în defavoarea parcursului european. Totodată, Maia Sandu a denunțat într-un briefing o „fraudă de dimensiuni fără precedent” comisă de grupările criminale conectate la Kremlin.

Nivelul de așteptări a fost generat de sondaje

Cum a fost posibil? Cum a ajuns referendumul să fie validat la limită, în contextul în care înainte de alegeri, exista un entuziasm mare? Ce se va întâmpla în turul II? Cum se explică valul anti UE? Care sunt provocările pe viitor?

Pentru ,,Ziarul de Iași” au răspuns la aceste întrebări analistul politic Lucian Dîrdală, cadru didactic în cadrul UAIC, și Radu Popescu, fost consultant politic în Republica Moldova.

Citește și: Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane

,,Era un nivel de așteptări generat de niște sondaje care au fost mai bine sau mai rău făcute. Ei până în urmă cu câteva zile aveau un număr foarte mare de indeciși, iar de aici toată povestea. Acești indeciși, până la urmă, s-a văzut că au fost interceptați și trimiși la alegeri. Totuși, faptul că au reușit, la cât de mult s-au chinuit rușii să-i întoarcă din drum, este o performanță foarte mare.

Tineretul a ieșit foarte mult la vot. Desigur, una este să ai peste 60 la sută, alta este să ai peste 50. Problema care apărea acum câteva zile ținea de prezență, de cvorum, nu de favorabilitate. Aceste rezultate arată cât sunt de fragile aceste țări în momentul în care apare ingerința rusă. Este ceva groaznic, foarte greu… Scopul lor nu a fost turul I, Maia Sandu, ci referendumul. Ca în turul secund să fie o pradă mai ușoară”, a spus Radu Popescu.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Problematica ridicării sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA – Ce ar putea face în mod real Trump, în cazul în care ar reajunge președinte

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related