Cum s-au împărțit cele 300 de diurne, echivalentul a 10.000 lei/lună în plus la salariu, pentru magistrații detașați

Data:

Am întrebat ministerul Justiției cum s-au împărțit cele 300 de posturi din sistemul judiciar care primesc diurne în valoare de 2% din salariu de bază pe zi lucrătoare, diurne care fac să crească salariile celor 300 de „aleși” și cu 40%.

Din răspunsul ministerului rezultă că numărul maxim de 300 de posturi medii zilnice au fost repartizate astfel:

  1. Instanţele judecătoreşti, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecția Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri – 218 posturi medii zilnice;
  2. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi celelalte parchete de pe lângă instanţele judecătoreşti – 52 posturi medii zilnice;
  3. Ministerul Justiţiei – 30 posturi medii zilnice.

CSM are bugetate 258 de posturi, acesta fiind numărul maxim. În același timp, Consiliul este instituție bugetară în care angajații au dreptul la diurnă dacă nu au locuința stabilă în București. Astfel, s-a ajuns în situația absurdă, ca angajați ai CSM care au apartamente în București și casă de locuit în Chiajna, sau Mogoșoaia, de exemplu, să primească diurnă de detașare pentru că vin la serviciu în București, de la o distanță de 10 – 15 kilometri. Asta doar pentru simplul motiv că au ales să-și treacă domiciliu stabil casa din afara orașului.

Citește și: Reacția Danemarcei după criticile lui JD Vance: „Nu apreciem tonul. Nu așa vorbești cu aliații tăi apropiați”

Instituții cu statut special

O altă instituție cu statut prijilegiat este Inspecția Judiciară. Salariile de aici sunt cu până la 40% mai mari pentru simplul motiv că angajații IJ și-au ales ca domiciliu stabil o adresă din apropierea orașului. La Inspecția judiciară sunt bugetate 127 de posturi. Inclusiv șefa instituției, Roxana Petcu, primește diurnă de detașare deoarece are locuință în Mogoșoaia, o comună de lângă București.

În instanțele judecătorești sunt angajați în acest moment 4.500 de judecători însă foarte puțini dintre ei ajung la statutul privilegiat de „detașat”, decizia fiind luată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii au primit 52 de diurne, care se împart la cei 2.200 de procurori din întreaga țară, inclusiv Parchetul General, DNA și DIICOT.  

La Ministerul Justiției au fost repartizate 30 de posturi care primesc diurne de 2% pe zi. Potrivit organigramei, MJ are 430 de posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului, probațiune și ale direcției proiecte fonduri externe.

Citește și: Magistrat după explicațiile instanței în cazul Dan Diaconescu: „Pe motiv de mediatizare, dosarele se pot judeca la infinit. Este de Inspecția Judiciară”

Doar 300 de diurne pe an

Potrivit ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 156/2024, în anul 2025, judecătorii şi procurorii care funcţionează în instituţii din cadrul autorității judecătoreşti, precum şi personalul din cadrul Ministerului Justiţiei, care sunt delegaţi sau detaşaţi pentru a acoperi necesarul de posturi pentru buna funcţionare a acestor instituţii, beneficiază de cuantumul prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, în limita unui număr de maximum 300 de posturi medii zilnice.

Repartiţia pe instituţii a acestor posturi s-a realizat prin ordin comun al ministrului Justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte Casaţie şi Justiţie.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related