Cum să alegi cele mai sigure jucării pentru copilul tău? Sfaturi și recomandări

Data:

spot_img

Sursă foto: www.mun-mun.ro

Pentru orice părinte din lume, siguranța celui mic este cea mai importantă, inclusiv atunci când se joacă. Iar pentru ca jucăriile pe care aceștia le folosesc pentru distracție și învățare să fie sigure, este necesar să fii atent la câteva aspecte, înainte de a le achiziționa, pentru a evita riscul de rănire.

În calitate de părinți, ne dorim să oferim întotdeauna copilului nostru ce este mai bun și ce îi place. Astfel, alegem jucăriile în funcție de model și preferințele copilului în momentul respectiv, dar în bucuria momentului, uităm să luăm în considerare și un alt aspect important și anume siguranța.

În acest articol vom aborda acest subiect, enumerând câteva reglementări de siguranță, dar și câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi nu doar jucării care să-l ajute să se dezvolte, dar și cele mai sigure jucării pentru cel mic.

Cele mai importante reglementări de siguranță

Cel mai important este prezența marcajului CE pe jucăriile achiziționate. Acest marcaj indică faptul că jucăria respectă cerințele esențiale de siguranță, sănătate și protecție a mediului stabilite de directivele Uniunii Europene. Iată principalele aspecte vizate de certificarea CE:

  1. Vârsta. Grupa de vârstă trebuie să fie menționată pe cutie, iar certificarea se acordă în funcție de aceasta. Jucăria trebuie să respecte standardele de siguranță specifice grupei de vârstă. De asemenea, simbolul de interdicție 0-3 ani reprezintă faptul că aceasta nu este sigură pentru copii sub 3 ani.
  2. Materialul din care sunt fabricate. Este important pentru cel mic ca materialele din care sunt confecționate jucăriile să fie materiale non toxice și neinflamabile – să nu conțină metale grele, precum mercur sau plumb, ftalați, iar vopselele să fie non-toxice și să nu se desprindă ușor.
  3. Dimensiunea jucăriilor și forma acestora. Jucăriile trebuie să fie proiectate și fabricate astfel încât să reziste la utilizarea prevăzută. Marginile trebuie să fie rotunjite pentru a preveni rănirea. Așa cum am menționat mai sus, dacă o jucărie conține piese mici, aceasta primește interdicția utilizării de către cei mici sub 3 ani pentru că prezintă risc de sufocare.

Cum alegi cele mai sigure jucării pentru cei mici? 5 sfaturi și tipuri de jocuri

  1. Asigură-te că marcajul CE este prezent pe cutie. Multe jucării comandate din afara spațiului european, pot să omită acest standard.
  2. Citește mereu recomandările, dar și recenziile. Acestea sunt oferite de cele mai multe ori de la părinți și te pot ajuta să alegi corect jucăriile pentru cel mic.
  3. Poți face un research cu privire la cazurile în care o jucărie a fost rechemată de către producător pentru diferite probleme.
  4. Alege și în funcție de beneficiile pentru dezvoltarea copilului. Cele mai potrivite jucării sunt cele care îmbină amuzamentul celui mic cu învățarea. Optează pentru jocuri care îi stimulează creativitatea, îi dezvoltă gândirea, capacitatea de analiză, de rezolvare a problemelor, la formarea motricității fine și grosiere.

Connetix este un astfel de joc, ideal pentru copii, deoarece le permite să descopere principiile gravitației, traiectoriile și cinetica printr-o abordare distractivă și interactivă.

  • Alege în funcție de vârstă. Ia în considerare mereu și acest aspect, pentru că jucăriile sunt create în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.

Cum să eviți riscul de rănire, oricare ar fi jucăria? Practici necesare

Supraveghează în permanență copilul. Majoritatea incidentelor se întâmplă atunci când copilul nu este sub supravegherea unui adult.

Depozitează jucăriile într-un loc în care cel mic să nu aibă acces la ele, în special dacă sunt și piese mici ale jucăriilor. Dacă în casă există doi copii, dintre care unul cu vârsta sub 3 ani, vă recomandăm să separați jucăriile, iar în locul unde se joacă bebelușul, să nu fie permise jucăriile cu piese mici, nici atunci când acesta nu este în preajmă, pentru că piesele mici se pot rătăci și să fie găsite chiar de bebelușul explorator.

Pe măsură ce copiii cresc, și în funcție de nivelul de înțelegere aferent vârstei, explică-le cât de important este să nu pună piesele mici în gură, că trebuie să fie atent la modul în care se joacă ca să nu se rănească.

Nu uita, în cazul în care copilul înghite sau reușește să introducă o jucărie în nas, apelează la un cadru medical. De asemenea dacă copilul a înghițit o baterie sau un magnet, aceasta reprezintă o urgență medicală și copilul trebuie să fie dus imediat la spital.

Așadar, alege jucării sigure și oferă-i celui mic un cadru în care se poate juca fără să se rănească.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...

Optimizare SEO pentru afaceri: poate ajuta SEO la creșterea afacerii tale online?

Putem observa cu ochiul liber, chiar dacă nu suntem...

Sfaturi utile pentru cei care doresc un credit. Recomandări de la specialiști | Ziarul de Iași

Sfaturi utile pentru cei care intenționează să solicite un...