miercuri, 18 mai 2022
AcasăNewsletterCum să faci bani din apa care nu ajunge la robinet. Rețeta...

Cum să faci bani din apa care nu ajunge la robinet. Rețeta Târgu Jiu

Aparegio Gorj S.A se află în risc ridicat de insolvență! Directorul pensionar, dar și patron, încearcă să redreseze compania pe banii populației din Gorj. Scumpește serviciile de apă și canal ilegal.

În ultimii ani, a devenit aproape un fapt cotidian în Târgu Jiu ca apa potabilă să nu curgă zile întregi la robinet, mai ales vara, în timp ce Aparegio deversează mii de metri cubi de apă potabilă în Jiu, pentru că această companie nu e capabilă să gestioneze presiunea din rețeaua de distribuție.

În ultimile luni, prin două hotărâri ale Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADIA), declarate ulterior ilegale în instanță, Aparegio S.A Gorj a scumpit serviciile de apă și canal facturând populația cu noile prețuri majorate. Nici după ce ultima instanță, Curtea de Apel Craiova, a constatat că hotărârile de scumpire sunt ilegale, Aparegio S.A Gorj nu vrea să returneze populației din Gorj sumele de bani încasate cu încălcarea legii.

Aparegio S.A este compania publică de apă din Gorj. Este condusă de pensionarul Traian Pătrășcoiu care, în același timp, mai este și patronul societății Unirea Matcons Schela S.A.

În prezent, conform datelor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, Aparegio S.A se află în risc mare de insolvență, și asta în timp ce populația județului Gorj, și în special târgujienii, nu au cele mai elementare servicii de bază: apa potabilă curentă și canalizare funcțională.

Sursă: Termene.ro

27EB1C9D-DB0F-487B-AEDA-79FDA121737D.png

Drumul spre insolvență, susținut de acționarul principal, Consiliul Județean Gorj

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și Aparegio, aflate în ograda Consiliului Județean, sunt două dintre cele mai vulnerabile entități publice cu impact major asupra gorjenilor.

De ani de zile, cele două entități au avut și au în continuare  probleme grave de management, iar consecințele se răsfrâng asupra populației din județ, însă Consiliul Județean Gorj, acționarul principal care deține 37,74 % din acțiunile Aparegio S.A, nu a făcut  absolut nimic pentru a redresa managementul, a salva compania publică de la faliment  și a oferi populației din județul Gorj acces la servicii elementare.

Conform Registrului Comerțului, acționarii și principalii beneficiari ai Aparegio S.A sunt: Consiliul Județean Gorj – 37,74%, Consiliul Local Turceni – 0,58%, Consiliul Local Țicleni – 10,35%, Consiliul Local Târgu Jiu – 23,97%, Consiliul Local Motru – 1,26%, Consiliul Local Târgu Cărbunești – 9,39%, Consiliul Local Bumbești-Jiu – 9,39%,

Milioane de lei plătite în avans, acte adiționale la contracte, procese, popriri și executări silite au compromis două dintre cele mai importante proiecte ale Târgu Jiului, “Reabilitarea și Extinderea rețelelor de distribuție a apei și de canalizare menajeră în Municipiul Târgu Jiu” și “Reabilitare și extindere Stație de Epurare Targu Jiu”.

Bani europeni și de la bugetul local pentru o lucrare neoperațională

Lucrarea de rReabilitare și extindere stație de epurare Tg–Jiu, în valoare  de 57 de milioane de lei, contract încheiat în 2009, cu termen de execuție 33 de luni, ar fi trebuit să asigure tratarea apelor menajere la nivelul municipiului Târgu Jiu.

După opt ani de la data la care ar fi trebuit să fie finalizată, este neoperațională.

Presa locală din Târgu Jiu a relatat de mai multe ori faptul că Aparegio S.A Gorj deversează în Jiu pe timp de noapte apa menajeră provenită din canalizarea orașului, pentru că nu poate fi tratată în stația de epurare nefuncțională, lucru ce ne-a fost confirmat de surse din S.C Aparegio S.A. 

Mai mult, nefuncționalitatea stației de epurare poate fi dovedită și prin faptul că apa provenită din canalizarea orașului este transportată zilnic cu vidanjele pe o distanță de 15 km  de la stația de epurare din Târgu Jiu la stația de la Curtisoara.

Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție apă și a sistemului  de canalizare în Municipiul Târgu-Jiu a costat 27,9 milioane de lei,  o lucrare ineficientă, deoarece atunci când plouă, orașul este blocat din cauza inundațiilor.

Contractul de executare a lucrărilor a fost  încheiat în 2010.

În cazul ambelor investiții, am descoperit aceeași practică folosită de S.C Aparegio S.A.: încheie contracte de executare a lucrărilor cu o asociere de firme, la câteva luni încheie un act adițional la contractul inițial prin care schimbă liderul asocierii și plătește în avans  noului lider de asociere sume importante de bani înainte de a executa vreo lucrare.

În ambele cazuri, deciziile Aparegio au dus la sistarea lucrărilor, rezilierea contractelor, intrarea firmelor respective în insolvență, iar în unele cazuri firmele au falimentat. 

Consecințele managementului defectuos practicat de Aparegio au avut impact  dezastruos asupra populației din Gorj iar în cazul celor două exemple, de suferit are populația Municipiului Târgu Jiu.

De exemplu, în cazul contractului “Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție apă și a sistemului  de canalizare în Municipiul Târgu-Jiu”, recepția lucrărilor s-a făcut după 11 ani, Aparegio S.A Gorj fiind forțată printr-o hotărâre judecătorească din mai 2020 să recepționeze lucrările după procese îndelungate, foarte mulți bani fiind cheltuiți de Aparegio pe expertize, avocați și alte resurse.

Cine sunt artizanii S.C. Aparegio S.A Gorj și practicile lor de a duce compania spre faliment

În ultimii 25 de ani, puterea politică și executivă în județul Gorj s-a aflat în mâinile a doi politicieni, Florin Cârciumaru, președinte PSD Gorj și primar al Târgu Jiului, și Ion Călinoiu, președintele executiv PSD Gorj și președinte al Consiliului Județean Gorj. 

Cei doi au controlat, au girat și au gestionat deciziile politice și administrative care se răsfrâng negativ și azi asupra populației din județul Gorj. De fapt, Aparegio S.A nu este altceva decât rezultatul dezastruos al administrației locale, căreia odată la 7-8 ani i se dă alt nume.

În anul 1995, prin reorganizare, R.A.T.P. a fost preluată de nou înfiinţata unitate R.A.I.L. (Regia Autonomă de Interes Local), care avea mai multe activităţi de bază (administrarea pieţelor, salubrizare, distribuţie apă), printre care şi transportul local de persoane.

În anul 1998, a fost înfiinţată S.C. TRANSLOC S.A. TG-JIU, prin reorganizarea R.A.I.L., care a fost scindată în 4 unităţi, două societăţi comerciale şi două direcţii, fiecare cu profil diferit astfel:

a.) – S.C. AQUATERM S.A.;

b.) – S.C. TRANSLOC S.A.;

c.) – Direcţia de Servicii Comunale (D.S.C.);

d.) – Direcţia Pieţe, Târguri, Oboare, Parcări.

S.C Aquaterm S.A a fost societatea de apă, canal și salubritate, având ca acționar 100% Consiliul Local Târgu Jiu. A intrat în faliment pentru o datorie de 2 milioane de dolari, datorie preluată de Agenția de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) de la acea vreme.

În Monitorul Oficial  din 10 decembrie 2004, este publicat un act adițional la actul constitutiv al Aquaterm prin care se revocă Consiliul de Administrație al Aquaterm și se numește un alt consiliu format din: Nicolae Davițoiu, actual președinte PMP Gorj, Popescu Ion, care a fost numit director general și președinte, Dascălu Dumitru, Rusta Constantin, Giuroniu Nicolae, Bistreanu Dan și Ionescu Marius Valentin. 

Noul CA era format din oameni foarte apropiați si chiar rude cu Florin Cârciumaru și Ion Călinoiu. Aveau misiunea de a băga compania de apă și canal în faliment, lucru ce s-a întâmplat la mai puțin de o jumătate de an de la numirea acestora.

Cofetărie, apă și canal

Deși obiectivul societății Aquaterm era acela de a asigura servicii de alimentare cu apă, canalizare si salubritate populației din Târgu Jiu, conducerea societății a decis printr-un act adițional la actul constitutiv să deschidă punct de lucru în Parcul Central din Târgu Jiu, având ca obiect de activitate cofetarie si cafe- bar.

În anul 2005, Aquaterm solicita să intre in faliment, în 2006 instanța de judecată aproba falimentul, procedură care nu s-a finalizat nici până în prezent.

În anul 2007, la un an de la aprobarea falimentului Aquaterm, Primăria Târgu Jiu inființează o nouă societate, actuala Aparegio S.A., care începe să funcționeze pe vechile structuri ale firmei falimentate.

La 13 ani de la înființare, S.C Aparegio S.A se află în risc ridicat de insolvență, având cel mai neperformant management din ultimii 5 ani, la prăpastia falimentului parcurgând același drum, dirijat de aceiași oameni.

Toate aceste practici clientelare și relaționare au transformat compania publică într-un dușman al celor care ar fi trebuit să le presteze servicii de calitate. 

Mai mult, o atitudine la fel de toxică o are și față de proprii salariați. Pentru a-și desfăsura activitatea de teren, salariații sunt pusi să-și folosească autoturismele personale și să plătească combustibilul din propriul buzunar. Nu beneficiază de drepturile din contractele colective de muncă pe ramură, în sensul că nu le sunt plătite orele suplimentare, sporurile de noapte sau sporurile zilelor de sărbători legale.

Paradoxal, cei care au creat mediul clientelar care a dus toate aceste societăți publice în zona managementului neperformant, privând populația județului Gorj de cele mai elementare servicii de bază, sunt în continuare Ion Călinoiu, fostul președinte al CJ Gorj.

După ce-a fost scos cu forța din Consiliul Județean Gorj de Agenția Națională de Integritate (ANI) ,acum este angajat pe un post de director în Aparegio, iar sursele noastre din interiorul companiei ne-au spus ca ar fi conducatorul de fapt al societății.

Nici Florin Cârciumaru nu o duce rău, după dezastrul din administrația locală, în mandatul 2016-2020 a ajuns președintele Comisiei de Administrație Publică din Senat.

Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE