Cum scapi de insomnie și de nopțile nedormite

Data:

spot_img

Cum scapi de insomnie și de nopțile nedormite. Știai că mai mult de o treime din populația României suferă de această problemă?

Chiar dacă studiile atestă că afecțiunea se regăsește mai des în rândul persoanelor de peste 65 de ani, în ultima vreme chiar și persoanele tinere au început să resimtă consecințele lipsei unui somn odihnitor.

Pentru a vedea cum poți scăpa de nopțile nedormite și ce rol are dormitorul în acest sens, citește secțiunile următoare.

Ambianța dormitorului potrivită pentru somn

Lipsa cronică a somnului poate agrava problemele de sănătate și poate crește riscul bolilor grave. Scăderea concentrației, sentimentul constant de oboseală și astenie, dar și lipsa de energie și chef de viață sunt doar câteva dintre consecințele cele mai evidente pe care un somn slab calitativ le provoacă. Un prim sfat pentru a-ți îmbunătăți somnul este să creezi o ambianță plăcută în în dormitor.

Temperatura din dormitor contează

Poți începe prin a menține o temperatură medie, între 18 și 22 de grade Celsius, care să îți permită să adormi într-un aer relaxat. De asemenea, asigură-te că aerisești dormitorul în fiecare zi.

Circulația de aer proaspăt îmbunătățește starea de pace și ajută la crearea unui sentiment de armonie necesar pentru un somn bun.

Evită durerile de gât și spate prin alegerea saltelei de pat adecvate

O altă modalitate de a construi o ambianță adecvată în dormitor este selectarea de saltele si toppere confortabile, care să ofere suportul necesar corpului și care să îți permită să te odihnești așa cum meriți.

O saltea calitativă e construită în așa fel încât să mențină coloana vertebrală în aliniament corect, indiferent de poziția de somn, prevenind astfel durerile de gât și de spate.

Culorile din dormitor calmează și creează o stare de liniște

Un alt aspect de care ar trebui să ții cont atunci când îți amenajezi dormitorul ține de culoarea și iluminarea acestuia. Specialiștii recomandă nuanțe neutre și pastelate atât pentru pereți, cât și pentru textile. Optează pentru draperii care să blocheze lumina pe timp de noapte, dar ai grijă să nu alegi culori țipătoare.

Citește și: Storurile romane sunt elemente esențiale în crearea unui ambient confortabil

Perna este un adevărat facilitator al nopților liniștite

Dacă tot am adus în discuție textilele, îți reamintim și de anumite elemente care pot determina în mare măsură calitatea somnului: accesoriile noastre preferate întruchipate de perne pat.

O pernă potrivită ajută la menținerea coloanei vertebrale în aliniere, la reducerea presiunii din jurul capului și al gâtului și la relaxarea mușchilor. Atenție: dacă alegi o pernă nepotrivită, pe termen lung, te poți confrunta cu dureri de cap, gât și spate, dar poți întâmpina și probleme mai grave precum dificultățile de respirație.

Calmul și ordinea sunt ingredientele absolut necesare pentru un somn calitativ

Alegerea pernei, saltelei și patului potrivit pot face într-adevăr o schimbare majoră în procesul somnului. Totuși, trebuie să te asigură că și mediul ambiental este unul liniștit, fără zgomote neplăcute. Mai mult, asigură-te că păstrezi dormitorul ordonat, îngrijit și curat.

O cameră dezordonată este o sursă de stres suplimentară care poate agrava problemele de somn. Asigură-te că schimbi lenjeria patului suficient de des și că pijamalele pe care le porți sunt mereu curate și confortabile. Aceste detalii chiar fac diferența!

Cum scapi de insomnie – sfaturi si idei

Dacă ai încercat sfaturile de mai sus cu privire la crearea unui ambient adecvat pentru un somn relaxant și tot nu ai scăpat de insomnie, ți-am mai pregătit câteva idei cărora le poți da o șansă:

Creează-ți o rutină înainte să te pui la somn

La fel ca în cazul câinilor din experimentul lui Pavlov, care au învățat să asocieze sunetul clopoțeilor cu hrana și să reacționeze de fiecare dată la acel stimul, corpul și mintea noastră pot fi antrenate pentru a asocia o anumită rutină cu relaxarea și cu un somn odihnitor.

Prin crearea de obiceiuri înainte de somn pe care să le respecți în mod regulat, îți antrenezi creierul pentru a se odihni cum trebuie. Recomandarea specialiștilor e să renunți la ecrane în favoarea unui exercițiu de meditație sau a unei lecturi relaxante, cu cel puțin o oră înainte de ora somnului.

Fii activ pe parcursul zilei, dar și înainte de somn

Exercițiile fizice regulate, plimbările în natură și activitățile de stretching ajută foarte mult la relaxarea mușchilor.

Totuși, este recomandat să evităm exercițiile mult prea intense înainte de somn pentru a nu stimula creierul cu prea multă energie. În aceeași idee, este util să elimini din rutina de seară și alți stimulenți precum cafeaua, alcoolul și dulcele.

Citește și: Alegerea scaunelor de așteptare pentru spitale și clinici

Alege o saltea și o pernă adecvată pentru nevoile tale

Optează pentru un topper saltea confortabil care să reducă din tensiunea acumulată de corpul tău pe parcursul zilei. La fel, alege o pernă comodă, care să îți ofere un sentiment de liniște la final de zi. În final, îți reamintim că insomnia este o problemă a cărei rezolvare nu vrei să o amâni.

Dacă ai încercat toate strategiile pe care ți le-am prezentat în acest articol, însă insomnia persistă și îți afectează timp de mai multe săptămâni viața, atunci ar fi recomandat să consulți un medic specialist. Somnul tău contează!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related